Olum yazmışlar işte yukarıda gece saat 3 te kalkıp tetikte 4 gibi hızlı davranıp alabilirseniz var randevu. Yoksa randevusuz gider akşama kadar beklersiniz ya tutarsa diye randevululardan sonra.
Cehape zamanında sabah namazında gidip sıraya giriyorduk diyen akepeli dayılar şimdi en basit polikliniğe 1 aydan önce randevu alamıyorlar. Teknoloji geliştiği için hastanede değil evinde bekliyor. Eğer eski teknoloji devam etseydi bugünkü sağlık sisteminde hastanenin önünde bir ay kamp yapacaklardı haberleri yok avellerin.
türkiye'de artık neredeyse her alanda oluşan kıtlığın yansımalarından biri. insanların sağlığa erişime de bir hayli zorlaştı. daha önce böyle bir şey yaşandığını hiç hatırlamıyorum.
Aksine randevu almak daha kolay hatta randevusuz muayene de olunabiliyor. Bizzat yaşadım. Arkadaşlar sahur vakti 3/4 gibi tüm bölümlerin randevuları açılıyor.
Arkadaşlar şekeri tavan yapmış acil hastamız var günlerdir hastane ev gibi bişey oldu o yüzden MHRS falan filan baya haşır neşir oldum her girdiğimde randevu buldum özellikle dahiliye bölümüne. Belkide Ankara için böyle o kısmı bilemem. Ama başka illerde yaşayan arkadaşlara da söylemiştim gece 3/4 gibi tüm bölümlerin randevuları açılıyor diye onlar da rahatlıkla randevu buldu.
Büyükşehirlerdeki kamu hastanelerinde tedavi için randevu almak her geçen gün zorlaşıyor.
Devlet hastanelerinde randevu alamayanlar çare olarak özel sağılık kuruluşlarına yöneliyor.
Ancak özellerde en az 150 liradan başlayan muayene ücretleri herhangi bir test, tahlil, tektik veya ultrason ve MR çekimi ile daha ilk gidişte 500 ile 1000 lira arası rakamlara ulaşabiliyor.
işlemler uzadıkça maliyette artıyor. Kısaca sağlık sorunu olan vatandaşlar randevu alamamak ve gittikçe artan özel hastane ücretlerini ödemek arasında sıkışmış vaziyette.
Devlet hastanelerinde muayene olmak için geçmişte sabah erkenden gidilir, kimi zaman saatler süren bekleyişin ardından doktora görünmek mümkün olurdu.
Kuyruğa ve doktorların kapılarında bekleyen kalabalıklarına dönüşen, hoş olmayan görüntülere son verildi.
Bunun yerine daha medeni bir yöntem olarak son yıllarda telefonla veya internet üzerinden randevu alma sistemine geçildi.
Vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak internet üzerinden MHRS sisteminden veya Alo182'den randevu alarak devlet hastanelerinden randevu alıyor.
Gerçi yıllardan beri özellikle büyükşehirlerde kimi zaman yine randevular günler sonrasına verilse de bile sistem bir şekilde yürüyordu.
Taa ki pandemiye kadar. Pandemi döneminde birçok hastanenin Kovid-19 hastalarına ayrılması ile ertelenen randevular normalleşmeyle birlikte yeniden başlasa bile sisteme yönelik eleştiriler geçmişe oranla çok daha arttı.
Son dönemde artan şikayetler, dün sosyal medyada gündem oldu. Bu durum, Twitter'da #RandevuAlınamıyor ve #MHRS hashtagleri altında tepki gördü.
Atılan yüzlerce mesajda vatandaşlar alamadıkları randevulara dair örnekler paylaştı, görüşlerini, tepkilerini dile getirdi.
Randevu alınamadığı iddialarına dair şu ana kadar Sağlık Bakanlığı'ndan bir açıklama yapılmadı.