1960 yılıydı Ava meraklı bir insandım. Bir gün av dönüşü, yoldaki hayvan izine düşmüş armut dikkatimi çekti. Normalde o mevsime kadar bu meyve yaşamaz. Bu sebeple o tek meyve çok dikkatimi çekti ve çevrede araştırarak, armudun ağacını buldum. Ağaçtan aşı kalemleri aldım ve daha sonra bunları italyan ve Fransız armutları ile evlendirdim.
Yaklaşık üç yıl sonra bu evlilikten, ağırlığı bir buçuk kiloyu bulan armutlar ortaya çıktı. Onlara Deveci armudu adını verdim.
Günümüzde, Türkiye' nin tarımdaki ihraç kalemlerinden olan; lezzeti, dayanıklılığı ve büyüklüğü ile ünlü Deveci armutlarının ortaya çıkış hikâyesini, bu sözleriyle özetliyor Lütfi Deveci. Armudun öyküsü elbette ilginç ama ondan daha ilginci, hayatını Türkiye tarımına adamış bu tarım bilgesinin, adeta bir romanı andıran 95 yıllık yaşamı.
1912 doğumlu Deveci, Cumhuriyettin kuruluş sürecinin şahitlerinden. Halen Çeşme Alaçatı' da yaşamını sürdürüyor.
bir belediye başkanı aday adayının vaadlerinden birinde proje konusudur:
"belediyemizin koca mezarlık mevkiinde geniş bir zeytin bahçesi vardır malumunuz. geniş aralıklarla dikilmiş zeytin ağaçlarının aralarına birer sıra deveci armudu diktireceğim. 2 yıla kalmaz meyve veren deveci armudu ağacı, 2 yıl sonra beldemizi deveci armudu ihracat şampiyonu yapacaktır. bundan gelecek gelirle de beldemiz süratle kalkınacaktır."
Ağaçları, orta kuvvette, yarı yayvan bir ağaç yapısına sahiptir. Meyveleri çok iri, boyunsuz ve çiçek çukuru derindir. Meyve kabuğu sarı zeminli güneş gören yerleri pembe- kırmızıdır. Meyve eti beyaz, sert, lezzeti sulu ve tatlıdır. Ekim ayının ilk haftasında hasat edilmektedir. Williams, Akça tozlayıcı olarak kullanılır. Zaman zaman meyve iriliği 1500-1750 gr. kadar olmaktadır. Soğuk hava tesislerinde Nisan, Mayıs ayına kadar muhafaza edilmesine rağmen dalından yeni kopmuş gibi taze kalır. Önümüzdeki yıllarda ihracatı artacak armut çeşidi olarak görülmelidir. Sıcak bölgelerde kalitede olumsuzluklar meydana geldiğinden nemli bölgelerde yetiştirilmesi meyve kalitesi açısından dikkate alınmalıdır.