not: nasıl lan? bu başlığa entry konmamış mı? yıl kaç?
neyse tanımlayım. neden kafalarını kuma soktukarını anlayamadığımız değişik kuş türleri. yakında uçaçaklarmış duyduğum kadarıyla. bide yumurtalarını çok iyi korurlar.
avustralya üniversitesi'nin araştırmasına göre dinozorların yeryüzünden yok olmasıyla birlikte uçmayı bırakan hayvanlarmış. kendilerini tehdit edecek yırtıcılar yok olunca bunlar da uçmaktan vazgeçmişler, zamanla kanatları yağlanmış ve uçamaz hale gelmişler. milliyet'te yazıyor.
gerizekalı efendim bu hayvan. nasılsa kimse beni kovalamıyor diye uçmaktan vazgeçilir mi? manyak mısın? açsana kanatlarını özgürce, takılsana semalarda... öyle kafanı kuma gömersin şimdi tabi ben ne yaptım diye.
kuşbeyinli...
türkiye de bol rastlanılan bir hayvandır. bizdeki şekli genelde devekuşulaşmış insanlardır. yönetici kesimde yoğundur. götü dışardadır ama kafasını çukura sokup herşeyin hallolduğunu, güllük gülistanlık olduğunu sanır ya da öyle işine gelir.
yumurtası(boş olarak) evin köşelerine bırakıldığında örümcekleri uzak tutan kuştur.sebebi ise sadece örümceleklerin algılayabildiği bir kokusu olması ve bu koku örümcekleri tiksindirir.
türkiye'de pek tutmamış hayvandır. etinden derisine her şeyi çok kıymetlidir. etinde yağ oranı yok denecek kadar düşük olduğundan diyetlerin vazgeçilmezidir. yağsız kırmızı ettir. pastırması , sucuğu, sosisi mevcuttur. ancak türk halkının damak zevkine uymadığından fazla tercih edilmez. oysa düşük yağ oranı ve içerdiği yüksek hayvansal proteinlerle kalp hastaları da dahil herkese tavsiye edilmektedir. derisi en pahalı çantaların yapılmasına hizmet eder. yumurtası meraklısının gözdesidir. bir de masasında devekuşu yumurtası bulunduranlar vardır ki o ayrı bir ilgi çeşididir. hızlı ürer ve uzun süre yaşarlar. beslenmeleri kolaydır. diğer kanatlılara oranla daha az hasta olurlar ve daha güçlülerdir. bu sebeblerle yetiştiriciliği kolaydır. zaman zaman gazetelerde satılık devekuşu ilanları görebilirsiniz.
bir hayvan yumurtasından, derisine ancak bu kadar sömürülebilir. çok şükür ülkemizde rağbet görmemiştir.
iki yetişkin devekuşu 300 kadar yavrunun bakımını üstlenebilir. Yavru sahibi yetişkinler karşılaşıklarında, karşılıklı guruldarlar. Kazanan çift tüm yavruları alır. Görüş güçleri o kadar mükemmeldir ki zebra, antilop gibi hayvanlar onlara yakın durarak tehlikelerden korunur.130 kiloluk bu kuş savurduğu ninja tekmesiyle aslanı bile alt eder. Yavrulardan çok azı hayatta kalır.Çünkü, çakal,sırtlan, akbaba gibi yırtıcılar bir çoğunu yakalar.ilk yılın sonunda yavruların sadece % 15'i hayatta kalır. Yumurtasının büyüklüğü yaklaşık bir kavun kadardır.
uçamayan ama hızlı koştuğunda saatte 65 km yol alan en iri kuştur. kızdığında çok fena tekmeler atabilir. ayaklarında bütün diğer kuşlardan farklı olarak yalnızca ikişer parmak vardır. etinden, yumurtasından, tüyünden ve derisinden faydalanılır. bitki ve böceklerle beslenen devekuşları bir erkek ile dört ya da 5 dişiden oluşan gruplar halinde yaşarlar.