Ekonomist falan değilim. Ama gerçekten merak ediyorum, bir ülkede devalüasyon olduğunun açıklanması ya da adının konulması için gerekli döviz artış oranı ne olmalıdır?
Konu şurdan aklıma takıldı,
Dün radyoda haber dinlerken enerji bakanı taner yıldız'ın, rusya'nın doğalgaz fiyatını %10,5 indirmesi konusunda konuşmasına denk geldim. Yıldız, bu indirimin tüketiciye yansıyamayacağını, çünkü dövizdeki artışın bunun çok üstünde olduğunu söylüyordu. Doğalgazı $ olarak alıp tl olarak satıyoruz dedi.
Şimdi, %10,5lik bir indirimi karşılayamayacak kadar döviz artmışsa bu devalüasyon değil midir? Değilse nedir? Tüm görüşten yazarların fikirlerini bekliyorum.
Rte'nin bir hafta boyunca her gün saray toplantılarında merkez bankası başkanı için bağırması yeterlidir. Ebemizi siktin ebemizi, çenen batsın senin 2.55 oldu bile.
devlet ödeyeceği dış borçları ödeyemez bir noktaya doğru gittiğini düşünmeye başladığı noktada bu borçları ödeyebilmek için kararname ile ulusal paranın değerini belirler. 2.5 seviyesi suni ama doğal bir kurdur.
%5000 artış bile yandaş medya ve hep elli liralık makarna yiyenler yüzünden yeterli gelmeyecektir. devalüasyon için gerekli artış makarna ve kömür stoklarının bitmesidir.
ulusal paranın değerinin kararname ile belirlemek son çare olduğundan ekonomi yonetenleri önce başka araçlar eliyle durumu dengelemeye çalışırlar. Ekonomi kötüye gidiyor olsa da bir 2001 sürecinde de değiliz.