Cumhuriyet döneminden önce 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı imparatorluğu’nun resmi yazışmalarında yoğun olarak “Dersim” adı sıkça kullanılmıştır.
1847 yılında Dersim Sancağı’nın Erzurum eyaletine verilmesinden sonra 1859 yılında yapılan bir değişiklik de Harput eyaletine bağlanır. işte bu tarihten itibaren Dersim ve çevresi haritalarda gösterilmeye başlanmıştır.
1 ay önce ilk kez arkadaşlarımla gezme fırsatı yakaladığım kent.
Gerçekten de dillere destandı.
Yasaklardan dolayı kutsal düzgün baba dağlarına pek de çıkamadık ama varlığını hissediyorduk, şehrin her yerindeydi...
Çok insanla konuşup hikayelerini dinledik.
Alevi kültürüne, inancına hayran kaldık..
Sallanan Köprü'de Munzur'u ve Güneşi izlediğim o anları ve beni kendine aşık eden bu şehri ve insanlarını unutamayacağım.
Dersim buraya sığmaz ayrıca faşist olan da anlamaz.
Çok şey kaldı aklımda.. her dakikası kıymetliydi Dersim'in. Artık bazı türküler bana o şehri hatırlatıp hüzünlendirecek ve özletecek...
Erivan da yayınlanan, tarih sahnesine karışmış bir dergi.
(bkz: Erzincan sovyeti) olarak kurdukları devletin yıkılmasıyla Ermenistan'a giden Ermeniler Erivan`da uzun süre Dersim isimli bir dergi çıkarak geçmişlerini canlı tutmaya çalıştılar.
der(kapı) + sim (gümüş) sözcüklerinin birleşmesiyle meydana gelen farsça ad.
sağda solda filan kürtçe ad demeyin rezil olursunuz. aynı şey amed için de geçerli. (aramice), roboski (?) ve kobane (kompanie/alm.) de kürtçe değil. şehirlerin isimleriyle hiçbir sorunumuz olamaz. benim lafım bölgede bir kürt devleti kurmak istediği için şehirleri sahiplenen kürt teröristlere.
komünist lahana yuvası. halkın çoğunluğu pkk yandaşıdır. gençleri orasina burası dersim dövmesi yaptırır,gözü pek olanlar dağa çıkar. çok ayrı bi kafa yaşıyorlar. ama neyin kafasını yaşıyorlar şüpheli. ülkeden sürülmeleri gerek. isyankar boyzlar.