tunceli'nin eski adıdır.Dari+sim kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur.bu farsça kelime gümüş kapı demektir.Tunceli ilinin daha önceki adları mameke,pulur ve kalandır. (bkz: sansür)
dersim'e tunceli
amed'e diyarbakır
armutlu'ya fatih sultan mehmet mahallesi
1 mayıs mahallesi'ne mustafa kemal mahallesi
demeye başladılar
isim değişince içerik değişir sandılar herhalde,
şimdi o isimler kullanılınca oralar elden gidecek sanılıyor herhalde,
halbuki oraların sahipleri isimleri ne olursa olsun hala oraların sahipleri.
ve oralılar ne isterse onu demeye devam edecekler istediklerince.
Sanırım bizim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dediğimiz yere, Avrupalının filan bizi hiç sallamayıp direk Kıbrıs demesiyle paralelliği olan bir yerleşim yeri adı. Tamam Türksün, her şeyinle gurur duyuyorsun ama rica edicem haritaları açıp 100 metrelik tepelere bile Türkçe isim bulmaya kasmış denyo atalarında gurur duyma. Valla bak, çok komik görünüyor.
Yerleşim yerlerinin adını devletler belirlemez, orada yaşayan halklar belirler. Devletler hiçbir zaman hiçbir toprak parçasının sahibi değildir. Geçici yöneticileridir (hemen hırlama arkadaşım, tamam Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacak. tarihte daha önce görülmemiş olsa da, türkler tarih boyunca en fazla devlet kurup yıkılmasını seyretmiş millet olsalar da yıkılmayacak. ama hani olmaz ya, diyelim yıkıldı.) Devlet binaları değişir, kaymakamlığın önündeki bayrak değişir ama orada yaşayan halk değişmez. toprakların adını üzerinde yaşayanlar koyar.
okuma oranının en yüksek il olması ile takdire şayandır. gerçekten kaliteli insanlar yetiştirmektedir.
dikkatimi çeken bir konu şudur ki, doğu bölgemizde iki ilin insanı daima beni kendine hayran bırakmıştır, kültürlü olmaları, geniş açıdan düşünebilmeleri, alışılageldik şark bağnazlığını üzerinden atmaları ile siirt(özellikle arapları) ve tunceli yani dersim her zaman dikkatimi çekmiştir.
ayrıca dersim mezopotamya'nın hafızası gibidir. biz türkler ve müslümanlar bu tarihi serüvenin en sonundayız.