dersim adı verilen tarihi bölgede yerleşik aşiretlerdir.
3 ana başlıkta ayrıştırılabilirler.
1-horasan kökenli zaza-türkmen aşiretler; dersim bölgesi'ne malazgirt zaferi sonrası horasan'dan gelen oğuz türkleri ve zazalardan oluşan aşiretlerdir. alevidirler.
-kureyşan,
-karakeçili,
-belikli,
-okçular,
-tavaslı,
-silvanlı,
-bucaklı,
-badıllı,
-nemerem
2-kürt aşiretler; alevi olmayan, şii olan lakin kendilerini zaman zaman alevi olarak adlandıran aşiretlerdir. sayıca diğer dersim aşiretlerinden daha azdırlar.
-hasenan,
-etmanki,
-dirijan,
-milli
3-dönme aşiretler; tarihi bir yalanın parçası olan aşiretlerdir. aslen pakrudini ermenisi olup, önce türkmenleşmiş, sonra kürtleşmiş ve kendilerini kürt alevi olarak tanımlamış ve bu saçmalığı da toplumun geniş kesimine kabul ettirmişlerdir.
-şadıllı,
-koçgiri,
-haydarlı,
Dersim aşiretleri'ni sınıflandırma konusu yıllardır sürüp giden jenosit eyleminin devamı olarak yalan yanlış ve yanlı bir şekilde yapılmıştır. aşiretlerin sınıflandırılmasında etnik köken, inanç, yurt kökeni gibi belirleyici özellikler dersim için geçerli olamaz. yavuz sultan selim'den beri yakılıp yıkılan bir halk nasıl olurda hiç baskı altında değilmiş gibi değerlendirilir? dersim aşiretleri anadolu'nun diğer bölgelerindeki sınıflandırma çalışmalarının aksine iki başlıkta incelenebilirler:
a-Şeyh Hasanlı
b-Dersimli
Şeyh hasanlılar da ikiye ayrılırlar. ancak o aşiretler arasında seyit namı zikredilmez, her ikisinin züriyetine birden "Şeyh Hasanlı" namı verilir. *
a- Şeyh hasanlılar
1-Aşağı Abbas uşağı
2-ferhat uşağı
3-karabal uşağı
4-kırganlı uşağı
5-gülabi uşağı
6- laçin uşağı
7-iksorlu uşağı
8-bozukanlı (keçel) uşağı
9-yukarı abbas uşağı *
10-bal uşağı
11-maksut uşağı
12-arslan uşağı
13-bezgevr uşağı
14-koç uşağı
15-resik uşağı
16-şam uşağı
17-aşuranlı uşağı
18-demenanlı uşağı
19-birmanlı uşağı