çok doğrudur. okuldan bağımsız olarak yaptırdıkları tek şey test çözdürmek. zaten testle kafayı yiyen öğrencilere küçük yuvarlak kutucukları doldurma sanatını iyice dayıyolar. ayrıca okuldaki konularla paralel gitmeyip sorun yaşanmasını sağlıyolar. çok şahit oldum. ayrıca çoğu öğrenci ''ben bunları dershanede gördüm'' diyerek dersi dinlemeyebiliyor. tamamen karşıyım.
ygs için bilmem ama ilköğretim için kazığın daniskasıdır.hangi ebeveyn oyun çağındaki eladını hem de çok ciddi meblağlar ödeyerek dershane denen kamplara gönderiri ki.bu çocukların eli yakanızda olacak unutmayın.kimse bana onların geleceği için falan demesin.yalnızca "ebeveynin ben üzerime düşeni yaptım" takıntısıdır.
destek eğitim flan tamam; ama sizcede çok pahalı değilmi. bu sistemde kaçınılmaz bir gerçek dershaneler ama insanları sömürmek niye. Bugün balıkesir gibi bir şehirde 3.000 tl alt limitle öğrenci kaydı alıyorlar. kendi öğrenciliğimden hatırlıyorum, birçok öğrenciye ücretsiz ve yüksek indirimlerle dershane imkanı tanınıyordu ve indirim kontenjanları çok yüksekti. Kendim bu indirimlerden yararlanan biri olarak şu anda böyle bir durumu görmiyorum. yılda trilyonlar kazanan dershaneler 3-5 kişilik kontenjanlarla öğrencilere indirimler yapıyor. geldiğimiz noktanın çok farklı olduğu ortada. Bununlada yetinmemişler kurul kurmuşlar. Neymiş efendim kurul tüm hesapları denetliyormuş ve 3.000 tl altında kayıt yapamıyorlarmış bundan dolayı kurula üye dershaneler. üye olmayanlarda 4.000 civarı bir fiyatla çıkıyor karşınıza. şimdi belirli bir disipline sahip olmayıp dershaneye mecbur kalan ve umutlarını oralarda aramaya çalışan öğrenciler ne yapsın. Hatta çok iyi olup daha iyisi olmak isteyen öğrenciler ne yapsın. üstelik ekonomik anlamda yeterli durumu olmayan -ki %50 den fazladır ekonomik sıkıntı çekenler- aileler ne yapsın. birileri insanları yasal yollarla soymanın yolunu bulmuş, soyulanlar ne yapsın bu şartlarda...
solcu ve ergen zırvaları olarak gören bir kişiye ters gelen durum. para tuzağı denilmiş, buna saçmalık diyen zihniyetin beynine sokayım. saçmalık ise dershaneler neden en az 2700 tl den öğrenci alıyorlar. öğrenci tembel peki dershane neden bu kadar para kazanıyor. devlet öğrencilerin dershanelere yatırdığı paraları bilmiyor mu? yasal olarak öğrenciyi soyan sisteme neden dur denilmiyor. fakir her zaman okurmuş peh. lan kodum adama 250 lira para veriyor adam o parayla ne yapacak mecbur aileden yardım gelecek. ne zırvalıyorsunuz hala. adamlar para tuzağını kurmuş işte am kafanız almıyor mu? illa it gibi çalışıp mı gidecek bu öğrenciler bir yerlere. ab statüsüne çıkarılması istenilen vekil maaşlarını düşünüyorlar peki eğitim sistemini neden ab statüsüne çıkarmayı düşünmüyorlar. beyinlerinize sokayım sizin.
su götürmez bir gerçektir. fakat şu da bir gerçektir ki günümüzde çoğu dershane okullardan kat be kat kaliteli eğitim vermektedir. dershanelerin esas amacı öğrencilerin test tekniklerinin gelişmesini sağlamak olsa da okulların yerini yavaş yavaş alıyor olması üzücü bir durumdur. ilköğretim okulları ve liseler '' ders okulda öğrenilir, dershanede değil'' diyen ve derslerde öğrencilerini test çözmeleri için serbest bırakan öğretmenlerle doludur. durum böyle olunca kimse boşuna dershanelerin değişmesini ya da kapanmasını beklemesin.
kesinlikle doğru. akıllı bilgisayar dağıtmakla olmuyo bu işler. önce doğru düzgün bir eğitim ver, teknoloji sonra da gelse olur. zaten bir ülkede devletin verdiği eğitimin ne kadar kötü olduğunu anlamak için o ülkedeki dershane sayısına bakmak yeterlidir.
(bkz: http://www.guncelegitim.c...-lise-sayisini-gecti.html)
annesinin, babasının dişinden tırnağından artırdığı parayla, katkısı olur da sınavı kazanır diye dersaneye gönderilen öğrencinin dersleri dinlememesi, etütlere gitmemesi sonucu oluşan durum.
lan zibidi! derse katılmazsan yararı olmaz tabi!
annen ve baban hayatını kendin kazanman için canla başla çalışıyor, dersaneye gönderiyor.
sen etütten kaç, pes oyna. nah olursun baltaya sap.
hem dershanelere dayalı eğitim sistemini eleştiren hemde fatih eğitim projesi çıkar çıkmaz kurulu saat gibi otomatik olarak eleştirmeye başlayan istemezükçü zihniyetin sıkça dile getirdiği realitedir..
sen haklı olarak dershane sistemine karşı çıkıyorsun..ama dershane sistemine alternatif üretmeye çalışanlara da müsade etmiyorsun..fatih eğitim projesine ''sırf ak parti icraatı'' diye kafadan karşı çıkıyorsun...''bir kenarından da ben tutup,bu sistemi el birliği ile geliştirelim'' demiyorsun..varsa yoksa muhalefet,varsa yoksa ''istemezük'' demek..
dershaneyi icad eden ak parti değildir..1970'li yıllardan beri dershaneler vardır..90'larda iyice çoğalmıştır..bunun birçok nedeni vardır..
karma eğitim,okullarda disiplinin olmaması,öğrencilerin dersi öğrenmek yerine geçer not almaya odaklanmış olması,çalışkan öğrenci ile tembel öğrencinin ayrıştırılamaması,okullarda disiplin cezasının etkili bir şekilde uygulanamaması gibi birçok sebep rol oynamaktadır dershanelerin çoğalmasında..
çözüm,okullarda verilen eğitimde teknolojinin rolünü iyice arttırmak,böylece öğretmenleri çok daha fonksiyonel bir biçimde kullanmak ve fatih eğitim projesi gibi olumlu adımlara kafadan muhalefet etmek yerine bu adımlara destek çıkmaktır..başarısız olunsa bile yılmamak gerekir..
kara tahtaya,tek bir öğretmenin 20 sınıfta aynı dersi anlatmasına ve ezbere dayalı sistem günümüz çağında artık geçersizdir..
teknolojiden son sürat faydalanılmalıdır..azami derecede hemde..
olayın temeline inildiğinde doğru olan gerçektir. eğitim sistemi ile lise/üniversite giriş sistemi birbirinden farklı yapıda olunca öğrenci ve veliler gözünde eğitim sisteminden daha önemli olan lise/üniversite giriş sınavı nedeniyle böyle bir yapı oluşmuş. burada hem dersanelere tonla para ödenmesi hem de bu şekilde olan eğitim sistemi nedeniyle öğrencinin eğitim ve öğrenim seviyesi düşük kalmaktadır. sınav mantığıyla aynı mantıkta olan not kaygısı da bu durumun nedenlerindendir.