velilerin ne kadar gevşek olduğunu göstermiştir. ayrıca eğitime ne kadar uzak olduğunu.
her fırsatta dershanelerin başarısı ile okul başarısını karşılaştıran bu veliler her seferinde dershaneleri överdi. hatta okullar kapansına kadar getirenler vardı. bugün bakıyorum kimse siklememiş bu ilim irfan yuvalarını. *
'fakirlerle zenginler eşit şartlarda olsun diye' gibi sacma bir nedende dolayı kapatılmasıdır. ama şu işe bakın ki özel dersler, özel liseler, özel üniversiteler devam edecek. bunu fakirler giyemiyor diye adidas firmasını kapatmak, fakirler oturamıyor diye tüm villaları, büyük evleri yıkmaya benzetebiliriz. bende fakir bir ailenin cocuğuyum ama bu düpedüz sacmalıktır. okuldaki eğitime güvenmiyorum 50 kişilik pis, düzensiz, dayakla disip sağlanmaya calışan okullar bakalım ne yapacak.
bir milli eğitim bakanlığı personeli olarak kesinlikle destek verdiğim uygulama.
süper oldu, beş para etmez eğitimcilerin 3 kuruşa çalıştırıldığı ticaret hane kılıklı saçma yerlerin kapatılmasıdır.
ayrıca (bkz: fetoş)a ekonomik olarak büyük darbe de vurmuştur. ortalığı nasıl karıştırırız toplantılarını abi evlerinde yaparken (bkz: maklube) yerine simit yesinler bakalım, keyif alacaklar mı (bkz: orospu çocukları)
Eğitim sisteminde hiç bir değişiklik yaratmayacak icraat.
Yeterli parayı bulabilenler yoluna açılan temel liselerden ve özel okullardan devam edecek. Bulamayanlar ise artık kendi çaba ve emekleriyle...
sorunları herkes görüyor fakat çözüm getirmek oldukça zor.
meb okullarının kalitesizliği herkesçe aşikar fakat bunun sebebi eğitim programı veya bakanlık koltuğunda oturan herhangi bir partinin mensubu değil öğrenci+öğretmen+veli dir.
öğrenci okul hayatı boyunca "bunları naapcam ben ya? hocam bunlar ne işimize yarayacak?" ciddiyetsizliğiyle okula gidiyor.
velinin tek isteği çocuğu en birinci olsun. sınıfında okulunda ülkede galakside birinci gelsin çocuk. bunun için ne gerekiyorsa yapılsın. kastettiğim şey çocuğun bilgi seviyesi değil karnesi, aldığı notlar. velinin mantığı "hoca siktir et öğrenip öğrenmediğini ver notu geçir."
öğretmen yeni sistemde öğrenciyle ters düştüğünde iki tokatla halledemiyor mahkemelik olmak istemiyor. çocuğu kontrol altına alamayınca bu sefer kendisini geri çekiyor. formaliteden sınıfa giriyor oturuyor ve çıkıp gidiyor. üstlendiği görevin ciddiyetini düşünmek yerine bahanelerini düşünüyor. "evde annesinin babasının söz geçiremediği çocuğa ben napıyım veriyim notu defolsun gitsin başımdan" deyip sürekli üst seviyeye doğru gönderiyor çocuğu.
sonra işte o lys ygs sınavlarıyla burun buruna geliyor çocuk. okul hayatı boyunca umursamadığı dersler hakkında fikir sahibi olabilmek için binlerce lira döküp dershaneye gidiyor. veli telaş yapıyor çocuğun geleceği söz konusu, e parada veriyor. sıkıştırıyor çocuğu. çocuk telaşlı. çevresinde kimi görse ders çalışıyor kendini parçalıyor. dersler hakkında hiçbir fikri yok. korkuyor biraz da. dershane hocası yorgun. özel sektörün verdiği güvensizlikle ağzını açmadan saatlerce bildiği şeyleri tekrarlıyor. sınıfın öne çıkan gelecek vaad eden bir kaç öğrencisine özellikle ilgi gösteriyor ki yarın öbür gün dershanenin camına isimleri yazılacak yerleştikleri bölümle birlikte. insanlar dershanenin camında ki isimlere bakıyor. ne kadar çok isim varsa o kadar çok para veriyor.
ben 2008-2009 senesinde 1000 tl ye gittim öss hazırlık dershanesine. kuzenim 2014-2015 döneminde lys ygs dershanesine 6000 tl verdi. bu para her sene arttı arttı ve bu hale geldi. babası memur emeklisi. bu kadar parayı ben veremem dedi bizzat benim yanımda. annesi de vereceksin dedi. verdiler. vermezse ne olur ? istediği bölümü kazanabilir mi ? peki bu parayı verdi diye kazanacak mı ? kimse garantisini veremez ama dershanede ki kayıt kabulde oturan soysuz veriyor. çok kazandıran bir dershaneyiz diyor. ve sürekli artıyor rakamlar. 1200 tl ye öğretmenlerin çalıştığı kursta sırf 1 öğrenciden 6000 tl alınıyor. aile iyice beklentiye giriyor ve bunun tüm stresi sınava giren garibana yansıtılıyor.
sizce bu sağlıklı bir sistem mi ? evet dershanelerin varlığı bir sorun fakat kapatılması hiçbir şeyin çözümü değil. çünkü o sınav varolduğu sürece bu ihtiyaç dinmeyecek. insanlar yukarıda bahsettiğim şekilde davranmaya devam ettiği sürecede meb e ait okullar hep çağın gerisinde kalacak. maalesef.
Aym'nin kararına rağmen meb kanunsuz şekilde dershaneleri açmıyor. Hadi bizden geçti, benim kardeşim nasıl okuyacak? Herkes özel ders aldıramıyor çocuğuna ama herkes dershaneye gönderebiliyor. Zengin fakir uçurumunu geçtim, zengin - orta gelirli arasına bile uçurum çektiniz.
Kapatın su veren itfaiyenin hortumunu diye karşıladığım olaydır.
Kendi gözlemlerime dayanarak yazıyorum lisede bu kurumlara gittiğim zamanlarda öğrencilerin akıllı tahtayı bozup dersi kaynatmak için tahtanın köşelerine kağıt sıkıştırdıklarını, 2. dersten sonra gizlice firar ettiklerini,ders haricinde her bokla ilgilendiklerine yüzlerce defa şahit oldum. Hocalar yöneticiler desen adamların umrunda bile değil. Anlattığım olaylar boktan bi semtte falanda yaşanmadı bu arada.Olan her sene 3-5 bin arası parayı çöpe atan anne babalara oluyor.