yeşil sermaye iyi darbe yer, bunun dışında memlekette dönen milyarlarca dolarlık bir rant da yok olur, dolayısıyla bunun pek mümkünatı varmış gibi durmuyor şu an için. tabi böyle bir durumda meb'in de baştan aşağı köklü bir reforma gitmesi gerekmekte ki bu da türkiye gibi bir ülkede yalan olur. isterik ama o ayrı, toplumun kangrenlerinden biridir bu dershaneler.
öğrencilere verilen eğitimin gerileyeceğini düşünmeden yapılmaya çalışılan eylem. ulan sanki devlet okullarında bir bok öğretiyorlarda bir de dershaneleri kapatıcaksınız? amaç nedir? öss' ye okulda verilen bilgilerle mi girsin çocuklar? sistemi ona göre kurmuşsun sonra sistemin amına koy? var mı öyle...
kimse de çocuğunu zorla dershaneye yazdırtmıyor..
tek kötü yanı parası olan gidiyor gidemeyen ise o eğitimden yararlanamıyor.
dersaneler kapatılmadan önce bir düşünelim; sizce okullarda ki eğitim öss'yi kazanmaya yeterli mi? öğrenciler hiçbir ek yardım almadan sadece okuldaki sistem ile öss'yi kazanabilirler mi? okuldaki konular ve konu işleniş biçimleri öss'Ye yönelik mi? hepsinin cevabı hayır. bu yüzden önce okullarda ki eğitim düzeltilsin, sonra özel dershaneler kapatılsın.
eğer mevcut dershaneler adım adım ilk ve ortaöğretim kurumlarına dönüştürülecekse hayırlı olacak bir iştir. fakat burada kafalara takılan soru, tarikatlara bağlı dershanelerin kontrol edilip edilemeyeceği, daha doğrusu kasten onların eğitime daha da sızıp sızmayacaklarıdır.
siyasi engelleri bir kenara koyarsak* gerçekleşmesi için birçok ön koşulun da çözümlenmesi gerekir. dershanelerin bu ülkede para kazanmasındaki en büyük etken direkt mantıkla düşünüldüğünde resmi eğitim sisteminin yetersizliğidir. devlet memuru mantığının oldukça yüzeyselleştiği, öğretmenliğin çok dinamik çözümler gerektiren bir meslek olmasına rağmen dümdüz yapıldığı, hiçbir şekilde eğitim verilmeyip öğretiminde yarım yamalak yapıldığı, her iki üç yılda bir anlamsız afların çıkıp devamsızlıktan kalması gereken onbinlerce öğrencinin sınıfı geçtiği ve böylece bir neslin* yokedildiği bir ülkeden bahsediyoruz. doğal olarak çözülmesi gereken önkoşullar vardır. *
bu ülkede her boka bir şeyler olur ama dersane sektörüne bir şey olmaz.o kadar büyük paralar dönüyor ki bu sektörde.artık aileler çocuklarını 6.sınıfta göndermeye başlıyor sbs için.güya milli eğitimin amacı sınav stresinden kurtarmaktı çocukları.yazık bu millete.
eğitim sistemi bu kadar yanlış bir ülke olamaz cidden. üniversite sınavına kendi okulun hazırlayamıyor seni var mı böyle bi durum? devlet öyle akıllılık yapmış ki dershaneleri öne çıkarmış neden çünkü eğitim masraflarını azaltsın diye, dershanelerden alınan o kadar para ile eğitim sistemimiz dönüyor.
tabi devlet karlı çıkıyor fakat vatandaşlar her zaman ki gibi madur oluyor. sabahtan akşama kadar zar zor kazandığı parayı hatta o paradan çok daha fazlasını dershanelere yatıran babalar,ek iş yapmak zorunda kalanlar, sırf çocuğu okusun diye çalışmak zorunda kalan ev hanımları...
şimdi çıkmış başbakan diyor dershaneler kalkacak, ya koca başbakan olmuşun iyi veya kötü yönettiğine hiç girmeyeceğim ama acaba sen bu dediğine kendin inanıyor musun?
kendi yarattığınız canavarın neden önünü keseceksiniz? neden daha geçen yıl o zaman sbs 3 yıla çıktı diye sorarlar o zaman? öğrenci 6. ve 7. sınıflarda dershaneye gitmiyor diye mi?
yanlış efendim yanlış dershanelerde,eğitim sistemimizde,öss mantığımızda çok ama çok yanlış. doğru düzgün eğitim göremeyen insanlarla nasıl kalkınacak bu ülke? dershaneleri kaldırarak mı, gerçekten çok komik bir laftır, cem uzan bile daha dürüst gelmektedir bana...
eğitim okulda verilmelidir. eğitim parasız olmalıdır. öğrenim okulda olmalıdır. ne var ki günümüzde dershaneler görüyor bu işi. öğrenciler rapor alıyor, dershaneye gidiyor. gitmeyenlere okuldaki öğretmenler okula gidildiğinde neden geldiniz dershaneye gitsene, bile diyor.
neredeyse her mahallede bir dershane, bir işe yarasalar içim yanmıcak, iş insanda biter bir kere. okulda görülmeyen eğitimin parayla dershanede görülmesi çabası, hızlandırılmış dersler, insanı geren deneme sınavları, puan sıralamaları..
annemizin falanca arkadaşının, o çalışkan çocuğunun bizden daha yüksek puanlar yapması sorunsalı, oyun çağındaki çocukların sbs denilen manyaklıkla okul yeterince yormuyor gibi dershanelerde çürümeleri, hele ki son günlerde dershane borcunu ödeyemeyen çocuğun intihar olayı.
tüm bunlar bize normal gelmeye başladı malesef.
diyeceğim o ki, keşke kalksa, keşke bu sistem değişse artık.
öğrenci üstünden para kazanılan yarış atı olmasa.
1. olana araba verenler, memleketi kurtarmış gibi pozlar vermeseler gazete manşetlerinde.
eğitim sistemi adamakıllı düzeltilmeden ve çocuğun yeteneklerine göre yönlendirildiği bir sisteme * geçilmeden gerçekleşmesi mümkün olmayan olaydır. eğer bu olursa akp bindiği dalı keser o ayrı. çünkü cemaatin hem para, hem de mürit elde etmenin en ucuz yollarından biri kesilmiş olur.
uygun şartlar yatarıldığında gerçekleştirilmesi gereken hadisedir. peki nedir bu uygun şartlar ? eğitim sistemi adam gibi baştan değiştirilmeli ve geliştirilmelidir. örneğin liseler "üniversiteye hazırlık" adı altında son sınıf öğrencilerine ücretsiz 1 sene boyunca dershane standartlarında haftasonları ders verebilirler. böylelikle parası olan adam ile olmayan adam aynı şartlar altında sınava girebilir.
yani yapılacak o kadar çok şey vardır ki aslında ama hükümet balon gündemler yaratmasa ne güzel olacak.
ilk önce okullarda verilen eğitimin rayına oturtulması gereken hadisedir.
bakanlık düzeyinde verilen eğitimle yerleştirme sınav düzeyinin arasındaki uçurumu ne yapacaklar acaba?
seviyeyi düşürüp ülkeyi daha da mı eğitimsizliğe sürükleyecekler yoksa gerçekten kaliteli bir eğitim verilebilecekler mi çok merak ediyorum.
tünel ucunda ışık her zaman var; umarım olur da dersane çilesi çekmekten biz, parasını ödemekten de ebeveynlerimiz kurtulur.