başarılı olabilmek için kendine en uygun ortamı ve saatleri ayarlyan öğrencidir. ders çalışma, Ne çalışacağım? diyerek kararsızlığa düşmeden alıkoyacak, öğrenci planlamasıdır.
uyamayacağı bir program için boşu boşuna saatlerini harcayan öğrencidir. zaten genelde de uymak için falan değil maksat vakit geçsin, yararlı bir şey yaparken gözükeyim düşüncesiyle hazırlanır o program. haftada 1 2 defa aylık çalışma programı hazırlayanları da vardır bu türlerin.*
öğrencilik hayatım boyunca yapmadığım, bir hata olduğunu bilsem de yapmaya çalışıp da faydasını göremediğim için her şeyi akışına bırakmam gerektiğini bana gösteren, eğer ders çalışmak içinizde yoksa bir boka yaramayan ve sadece vakit kaybı olan, eğer gerçekten çalışıyorsanız yapınıza göre yararlı olabilen eylemdir.
öğrencinin içinde bir cıvıldanma bir kıpırdanma vardır. çoğu zaman üst üste gelen kötü notlar sonucunda eve hakim olan o kasvetli havayı dağıtmak istercesine tertemiz, gıcır gıcır bir kağıt alır eline genç öğrenci. kafasına koymuştur. planlı programlı çalışma hayatına atılacaktır. hangi saatlerde hatta hangi dakikalarda ne yapacağına kadar doldurur hazırladığı program çizelgesini. genellikle hafta başında başlanmak üzere düzenlenip tamamlanmış olur.
etkisi öğrenci silkinip kendine gelene kadardır ki bu en fazla 2 gün sürer. geriye ne program kalır ne de ders.
yaptığı programı her daim erteleyerek sonunda uygulamaya geçiremediğini farkedip, şevki kırılan, bir süre sonra tekrar hırslanıp benzer bir program oluşturan öğrenci.
bu kısır döngü sürer gider.
(bkz: ben yaptım, biliyorum)
asla uyamayacağı bir programa sahip olan öğrencidir. küçüklükten itibaren programlanmamışsanız çok zordur buna alışması. ama üzülmeye gerek yok, elbette ki çözüm var. her öss yi kazanan programla çalışmadı.* oturun kara düzen çalışın, yeter ki çalışın. hem zaten stres yapıyor insan programa uymayınca boşu boşuna.
işin esprisi bir yana programlı olmak hayatın her alanında fayda sağlar. sınav kazanmakta da önemli bir yeri olabilir. ama programa uyamıyorum diye endişe edilmemesi gerekir. tabi burada programdan ne anladığınız da önemli. şu saatte şu kadar soru çözeceğim, şu saatte şu derse çalışacağım gibi programı tutturmak zordur ancak şu saatler arasında ders çalışacağım derseniz daha istikrarlı bir programa sahip olursunuz. her zaman olmasa da kazanmak çalışmaktan geçer. öss de sağlam temele sahip olan biri çok fazla çalışmadan tıp kazanabilir ancak tıp okurken bu çalışamamak büyük sorun olur sizler için. şu da var ki eğer çok çalışmadan tıp kazanabildiysen bir şekilde de hani biraz sıkıntılı da olsa okursun. tus mu? banko günde on saat, molalar hariç.
(bkz: kötü örnek olma)
(bkz: tecrübe konuşuyor)
okulda,hocaların planlı ders çalışın nutuğunu dinlemiş,içine bir anlık ders çalışma aşkı dolmuş,kısacası gaza gelmiş öğrenci davranışıdır.evet program oluşturulur ama asla uygulanmaz.
oluşturduğuyla kalacak öğrencidir. bu program maksimum 2 gün sürer. eve misafir geldi, elektrikler kesildi bahaneleriyle program yavaş yavaş bozulmaya başlar ve en sonunda program falan kalmaz.