11-12 saat kalkmaksızın masabaşında çalışan kişilerde görülür.
Ekseriyetle bacaklarda gerçekleşen, toplardamarda (ven) pıhtı oluşumudur. Pıhtı damarda kalır da o damarı tıkarsa bacakta ağrı oluşur, hastanın yürümesi zorlaşır.
Pıhtı kopup ilerler de akciğere giderse akciğer embolisi denilen rahatsızlık (nefes alamama, tıkanma, yetersizlik) oluşur. Kimi zaman da kişinin hayatına mal olabilir.
Yakın geçmişte bir genç kız, 11 saat aralıksız ders çalıştığı için emboliden hayatını kaybetmiştir.
Kıssadan hisse; az bir kalkın az hareket edin be. Anca yatıyosunuz.
Ameliyat veya ilaç tedavisi gerektiren hastalık. Beni 9 gün hastanede yatırmıştır. karından veya koldan sürekli olarak kan sulandırıcı iğne vurulur ki pıhtı çözülsün. Sadece tuvalete kalkma izniniz vardır. Bazen ameliyat şansınız bile olmaz. ortopedi sorunu ile karıştırılır. belirtileri hemen hemen aynıdır. benimki iyi bir ortopedi uzmanının şüphesi üzerine teşhis edildi. Buz koyarak iyi bir iş yapmış olursunuz.
Derin ven trombozu çoğu kez bacaktaki toplardamarlarda pıhtı oluşmasıdır. Oluşan pıhtının bacak toplar damarlarını tıkanması sonucu bacakta şişlik, ağrı ve yürüyememe şikayeti oluşurken, pıhtının bulunduğu yerden kopup akciğer gitmesi ile akciğer embolisi olarak isimlendirilen nefes darlığı, öksürük ve göğüs ağrısı ile karakterize olan ve bazen ölümcül olabilen bir durum gelişebilir. Derin ven trombozu özellikle bazı durumlarda gelişir ve önlem alındı taktirde gelişmesi engellenebilir. Derin ven trombozu tanısında güvenilir yöntemler Doppler ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans ve venografi sayılabilir. Tedavi kanın pıhtılaşmasını engelleyen antikoagulan tedavi ve varis çoraplarından oluşur. Gerektiğinde pıhtının cerrahi yollar çıkarılması yada kateterlerle eritilmesi işlemi de uygulanabilir. *