bugün

günümüzde mustafa uçurum'un tek başına bir ordu gibi savaştığı ve onlarca dergi hakkında bıkıp usanmadan değerlendirme yazıları yazdığı edebiyat alemi.
kitap okuma alışkanlığı olan insanı, okumadığı takdirde kitapsız bırakacak zımbırtı.
Gereksiz pahalı ve çoğu kalitesiz. Yerlilerin çoğu ideolojik herhangi bir konuda.
cosmopolitan okuyordum eskiden deli gibi ama bıraktım artık.
Dünyada ilk dergi 1663 yılında Almanya’da yayımlanmıştır.
Tübitak Bilim ve Teknik dergisi. Parazit gibi, hiç ilginiz olmasa bile size ve çengel atıyor ve şüphe etmenize merak etmenize neden oluyor.
amatör ruhlu, başarılı bir örneği için; kanal dergisi ocak sayısı. http://youreads.net/dergi/2016-01/
Türkiye'de yüzlerce dergi çıkıyor ama okunurluk açısından çok iyi durumda değiller.dergiler ne gazete gibi günlüktür ne de kitap gibi ömürlüktür.bunun iki arasını yakalayabilmek çok önemli.
(bkz: önlük dergisi)
dergi bursa var yerel olarak. Ama içeriği şehri aşıyor * http://www.dergibursa.com.tr burada da ücretsiz okunuyor.
haftalık, aylık gibi bir süre aralığında tekrar çıkan ve genel olarak belirli bir konuyu inceleyen yazılı bir mecmuadır.
çeşitli konuları içerdiği için rabet gören kuşe kağıtlı ince kitap!
(bkz: bedava sirke)
cemil meriç'in lügatinde: "hür tefekkürün kaleleri"dir.
dergilerin ilk sayıları çok ilginçtir. garip bir enerjisi vardır bunların. dünyayı yıkmaya hazırlanan adamların ve kadınların birikmiş bütün duygularını bu ilk sayılarda bulabilirsiniz. bazı dergilerin ilk sayıdan öteye gidememesi de bundandır. enerji miktarı tek sayılıktır.

ilk sayılar aynı zamanda koleksiyoncular için de çok önemlidir. diyelim şahane bulduğunuz bir derginin ilk sayısını buldunuz ve bu dergi piyasada yok, çoktan kepenkleri indirmiş filan. o zaman heyecanla toplamaya başlarsınız. rutin aralıklarla sahafları gezmeye başlarsınız.

aşk gibidir bu. bazen yıllar sürer. gizli bir tarikatın üyesi gibi davranırsınız, diğer dergi toplayıcılarına şüpheyle bakarsınız, onlardan önce derginize kavuşmak için elinizden gelen her şeyi yaparsınız. elinizde ilk sayının olması derginin tapusunun elinizde olması gibidir. diğer sayıları toplama hakkını verir. aynı dergiyi biriktiren ama elinde ilk sayısı olmayan zavallılara karşı bir üstünlük duymanızı da sağlar. bu koleksiyonculuk sağlıklı bünyelere zarardır vesselam.
Herkesin kesinlikle ne ile ilgili olursa olsun okuması, takip etmesi gereken mecmuadır.
çıkması aşamasında her çalışanın sabahlamak zorunda kaldığı nane. okuması keyifli,yapımı güç. tuvelette okumayınız rica edeceğim.
(bkz: emeğe saygı)
-edebiyat,
-çocuk bakımı,eğitimi,
-kadın,
-erkek,
-cinsellik,
-spor,
-sanat,
-kültür,
-teknoloji,
-siyaset,
-mizah,
-eğitim-öğretim,
-psikoloji,
-bilim,
-eğlence,
-coğrafya,
-gezi,
-giyim,moda,
-magazin,
-din,
-teknik içerikli,belli aralıklarla çıkan süreli yayın.
her daim gazetenin arkasinda 2.planda yer alan,ilim,kültür,müzik ve spor dallari basta olmak üzere bu tür konular hakkinda haberler yayimlayan bir mecmua..
Siyaset, edebiyat, teknik, ekonomi vb. konuları inceleyen ve belirli aralıklarla çıkan süreli yayın, mecmua