yeni yeni siyasi platforma dahil olan bu kelime anlam itibari ile devlet hukuk ve siyaset çarklarının birbirine giren dişlilerini ayırmaya yönelik hareketler bütünü olarak tanımlanmıştır. ekonomik açıdan bağımsız bir serbest sektör ile bu sektörün önünü tutmayan bir hukuk sistemi, yani kuralsız bir gelişimi nitelemektedir. iyi olup olmayacağı kısa vadede belli olacaktır ki bunu görmek istemeyen milyonlarca yatırımcı olduğuna eminim.
duzenlemelerin olmadigi ya da cok gevsek oldugu sistemdir. mantigi, "insanlarin ya da piyasanin her seyin en iyisini bilecegi, piyasa veya insanlar adina karar verecek birilerine gerek olmadigidir". deregulasyonu savunanlar, regulasyonlarin sistemleri verimsizlestirdigini savunur. deregulasyon taraftarlarina gore yanlis yapani zaten piyasa cezalandirir, devletin buna karismasi sistemi daha verimsiz yapar. ornegin abd'de havayollari ve elektrik dagitiminde uygulanmaya baslanan deregulasyondur. sirketler elektrik fiyatlarini istedigi gibi belirleyebilmekte, herkes elektrik dagitim isine girebilmektedir. havayolunda durum ayni. deregulasyonun piyasayi verimli mi verimsiz mi yaptigi tartismali olup her iki tezin de dogru yonleri vardir. eskiden elektrige uygulanan tavan fiyatin kalkmasi ile sirketler elektrik fiyatini artirmis, bunun ustune talebin azalmasi ile fiyatlar tekrar dusup dengeye gelmistir. fakat son yillarda elektrik fiyatlari tekrar iki kat artinca, regulasyon yanlilari sucu deregulasyona atmistir. deregulasyon yanlilari ise sucu artan hammade fiyatlarina ve de artan talebe baglamislardir. onlara gore eger bu iste cok kar olsa zaten yuzlerce sirket elektrik isine girer ve de elektrik ucuzlar.
Serbestleştirme. Kuralsızlaştırma. Serbest piyasa ekonomisine geçiş çerçevesinde, iktisadi faaliyetleri kamunun koyduğu kuralların sınırlayıcı etkisinden kurtarmak amacıyla yasal düzenlemelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması.