aynı şehrin takımlarının maçları diye adlandırılsa da aslında şöyle bir nokta vardır; takımların alt kültürlerinin arasındaki paradokslar yön verir derbilere. farz ı misal boca - river derbisi. river sosyo ekonomik durumu yerinde, paşalar gibi takılanların takımıyken boca, daha bir altkesime hitap etmektedir. aynı şey milan - inter derbisi içinde geçerlidir, sağ sol çatışması. real, barça kraliyet ve katalan anlaşmazlığı... glasgow,celtic, varşovalar, onlar bunlar derken liste hayvani bir biçimde uzar gider. anlayacağımız bu bizim ülkede oynanan şey madiden derbidir. hiç bir anlaşmazlık yoktur. hiç bir numara yoktur. enteresandır...
edit: korkmayın ! boca diye bişey var biliyoruz efem...
editoviç: bunlar halen derbi oynadıklarını zannederler ancak ben derbi yerine ağırdan tuluma davet ediyorum kendilerini.
dünya genelinde aynı şehrin iki takımı arasında ki maçlara verilen isimdir. ülkemizde ise sadece trabzonspor nedeniyle bu kelime sözlük anlamını genişletmiş ve büyük takımların arasında oynanan maçlar olarak değer kazanmıştır.
köken olarak at yarışından gelen sözcüktür. aynı ahırın atları birbiriyle yarıştığında derbi olur. ülkemizde ise başta sadece istanbul takımları arasındaki maçlarda kullanılıp, sonra trabzonspor'un da şampiyon olmasıyla beraber, trabzon vs istanbul takımları maçları için de kullanılmaya başlanmıştır.
galatasaray ve fenerbahçe arasında olanı zaman kaybı olarak değerlendirilebilecek müsabaka. bir futbolsever derbi izliyorsa, tek takımın sürekli kazandığı bir maçı görmek istemez.
gözümde galatasaray-fenerbahçe karşılaşması ile, galatasaray-beşiktaş ya da fenerbahçe-beşiktaş karşılaşmalarını farklı kılan tanımdır. ilki, iki ezeli rakip gibi görülür, "derbi"dir adı, haftalar öncesinden skor tahminleri yapılır heyecanı farklıdır. beşiktaş ile yapılanlar ise daha az heyecan verir, adı dostluk maçı olmasa da "derbi"lik bi' olayı da yoktur. ligden herhangi iki takım çıkıp karşılaşacak gibi.
derbi kavramını bilmeyen insan sorusudur. cevabı ise fenerbahçe ile galatasaray'ın yaptığı maçlar demek değildir.
derbi demek, aynı şehrin iki takımının yaptığı maç demektir.
yani karşıyaka ile göztepespor'un yaptığı maç da derbidir.
gençlerbirliği ile ankaragücü'nün yaptığı maç da derbidir.
ibb ile fenerbahçe'nin yaptığı maç da derbidir.
bir maçın derbi maçı olması için o gün sahaya çıkan takımların aynı şehrin takımı olmasına gerek yoktur. aralarında siyasi, dini vb bir çatışma olması da o maçın derbi olmasına yol açar. örneğin barcelona - real madrid bir derbi maçıdır. bu maçın derbi olmasının sebebi ise katolik ve ortadoks mezheplerinin çatışmasıdır.
süper final saçmalığı sonucu değerini yitirmeye başlamış karşılaşmalardır. istanbul takımları arasında yılda altı defa maç olduğu dönemde her maçtan sonra iş yerlerinde günlerce derbi geyikleri yapılırdı. süper final saçmalığıyla her hafta derbi olmasına istinaden artık maçlar konuşulmamaya başlamıştır. derbiler değersizleştirilmektedir. umarım süper final'den seneye vazgeçilir de derbiler eski tadında kalır. affedersiniz nerede çokluk orada ...
Derbi dendıgınde her zaman aklıma Göztepe-Karşıyaka gelmişdir, Körfezin zıt kardeşleri, 2.ligde 80bin taraftar ile 2.ligde seyirci rekoru kıran derbidir