bir asghar farhadi filmidir.
iran'lı hanımlara karşı aşkımın akıl almaz boyutlara ulaştığı filmdir. https://twitter.com/# !/uugurcelik/media/slideshow?url=pic.twitter.com%2Fhpa3qR5N
2009 iran yapımı asghar farhadi filmidir. saklanan küçük bir ayrıntının bile nelere mal olacağını göstermiş enteresan bir filmdir.
konusu itibari ile 3 iranlı ailenin 3 günlük tatilinde yaşadığı maceralardır. ancak bu tatilinin başka amaçlarıda vardır. aslında en önemli amacıda diyebiliriz. dul bir adam ile nişanlı bir kadın (yalnız nişanlı olduğunu sadece arabulucu kadın biliyor) ın aralarını yapmaktır. daha sonra kadın tatilden ayrılmak ister ama izin verilmez. olayın kopuşuda burada başlar. ve bir süre sonra kadın kaybolur ve yalanlar bir bir ortaya çıkmaya başlar.
film gerçekten konusu itibari ile dar olsada birçok şeyi anlatıyor. iyi başlayan bir şeyin kötü biteceği veya
iran günlük hayatını anlatan gerilim filmi. basit bir anlatımı olsa da; etrafta arabalar, silahlar, uyuşturucu kaçakçıları olmadan gerim gerim gerebilen bir film.
kısaca özet geçmek gerekirse; elly adlı bir öğretmenin öğrencisinin ailesiyle çıktığı tatilde yaşadığı olayları anlatıyor.
filmin en etkileyici sahnesi elly'nin sonu. tamimiyle zaten süpriz bir son ağlanır.
gerilim ve drama sevenler için önerilir.
not: iranda hangi denize giriyor bunlar diyenler için hazar denizi diye araya iliştirmek isterim.
az once tv24'te izledim. bence iran'in film isinden anladigini bir kez daha gosteren bir yapim "elly hakkinda". filmde goze batan, rahatsiz eden pek birsey yoktu, izletti kendini ve guzeldi, akiciydi...
aferin iran!
codayi-i nadir ez simin gibi etkileyici başka bir asghar farhadi filmi. yalan olgusu açıktan açığa ve kader olgusu da alttan alta işlenmiş. bir grup insanın, öldükten sonra ölenin arkasından en yakınlarının nasıl düşüneceğini hiç umursamayıp, kendi çıkarlarını düşünerek bir yalana ortak olabilmesi çok ama çok manidardır. yalan'ı yine yalın bir şekilde anlatmıştır.
ayrıca kaos ortamında insanların farklı farklı tepkileri, kendini savunanları, etrafına saldıranları, ortamı yumuşatmaya çalışıp sağduyulu davrananları çok güzel yansıtılmış.
yönetmeni tanıyanlar bilir, adam bu tür filmlerin ustası. yani aslında herkesin hayatında olabilecek bir olayı ele alıp hayatın gerçeklerini iran kültürüyle harmanlayıp seyirciye sunan efsane (evet son 3 filminden sonra bunu rahatlıkla kullanabilirim) kişilik...
burada da öyle... about elly tam bir "durum" filmi... fakat son 2 filminden biraz farklı olarak daha hareketli diyebilirim. potporik yaklaşımı da cabası. eğlenceli bir filmmiş gibi neşeli ve kalabalık bir aile kareleriyle başlayan film bir anda "nooluyo ya?" dedirtip devamında gelişen olaylar ile izleyiciyi soru işaretlerine boğuyor. yine devamında gelen ve diken üstünde geçen sahneler, telaş, heycan, suçluluk, bilinmezlik, iran, kadınlar, yargılar, acabalar... karakterlerle birlikte izleyici de birşeyler öğreniyor, tartışıyor, düşünüyor ve merak ediyor.
ben filmi izlerken çok gerildim. beyaz yalanların aslında göründükleri kadar beyaz olmadığı daha güzel nasıl anlatılabilirdi bilmiyorum. durumla başa çıkmaya çalışan karakterlerdeki değişimler, değişen düşünceler, insanların nasıl da yüzeysel yaşadığını ama iş ciddiye binince nasıl da sorumluluktan kaçmaya çalıştığını kör göze parmak misali değil de, en olağan ve en yalın biçimde sunuyor film... ve tercihlerin nasıl sonuçları olduğunu... finalde çoğu insan elly'e ne olduğunu düşünürken ben ali rıza'nın elly hakkındaki değişen tutumunu düşünmüştüm.
velhasıl film çok iyi. 8/10
not: eklemeden geçemiycem "müziksiz film izlenmez abi" tabumu kırdığı için asghar farhadi abimize ayrıca teşekkür ediyorum. yani senaryo ve yönetmenlikteki başarısı dışında tutuyorum bu özelliğini. izlediğim diğer 2 filminde de bir an bile "hani müzik yok mu bunda?" şeklinde düşündürmediği için kendisi benim için efsanedir, başucu yönetmenidir.. öhm, saygılar.
siz buna dram demişsiniz ama bu bildiğin aksiyon. peyman moadi'nin gençken çirkin olduğuna tanıklık etmek isteyenler için hedelehödölö bir film. kısacık bir senaryodan,mütüş oyunculuklar hortlamış. shahab hosseini de amma cool'muş. (allah'ın kulu) diyeceğim o ki siz erkekleri 30undan sonra görün.
Unutmadan asghar reyize selamlar.
Filmin başında, grubun kıskanılacak arkadaşlık ve karı koca ilişkileri varken, ortaya çıkan bir sorunla gerçek yüzlerini görmüş olduk. Fazlasıyla gerçekçi bir film.