depremin geleceğini belli eden doğa olayları

entry6 galeri0
    1.
  1. haddinden fazla fare, karınca, börtü böcek görmek.
    aşırı nemli hava.
    köpeklerin toplu halde gezip, sürekli havlamaları.
    1 ...
  2. 2.
  3. Arkadaşlar herhangi bir hava olayının depremle ilgisi yok şunu bi anlayın.
    2 ...
  4. 3.
  5. Doğa olayları diye başlık açıp, hayvanlardan bahsetmek mi ? Come on.
    1 ...
  6. 4.
  7. Titreşimleri daha net ve iyi anlayabilen hayvanların bazı depremlerde ki bunlar büyük çaplı yıkım getirecek olanlardandır daha güvenli ve yüksek yerlere doğru kaçma isteği yada yüksek rahatsızlık göstermesi.
    1 ...
  8. 4.
  9. Deprem denilen doğa olayını sizlere biraz anlatıyım. Levhaların ust manto yani astenosfer üzerinde hareketı ile oluşan sarsıntılardır. Bu sarsıntılari buyuklugune, hızına göre bazı kategorilere ayirmislardir bunlari p s l r dalgaları olarak adlandirabiliriz. p dalgası en hızlı olan dalgadır p dalgaları insanlar tarafından hissedilemez büyüklüğü diğer dalgalara göre fazladır fakat hızı çok fazla olduğu için insan ölçeğinde hissedilemez bunu ancak çok hassas cihazlar ve duyum eşiği çok yuksek olan bazı hayvanlar hissedebilir yani sizin o havalar hissediyor köpekler uluyor kediler tirmikliyor dediginiz olay p sen benim hissedemedigimiz p dalgalarını hissediyor olmaları. P dalgaları aynı zaman haberci oldukları için size asıl dalga olan s dalgasinin geldiğii haber verir ve size güvenli bi alana gecmenize olanak saglayan dalgalardir erkeb uyarı sistemleri bu dalgalarla endeksli olarak çalışır. Gelelim s r l dalgalarına asıl deprem bu dalgalardır s dalgası daha yavaş dalgaları içerir yani s dalgası ile gelen sarsinti zeminde daha fazla oyalanir ve enerjisini daha fazla sürede attığı için yıkıcıligıda o düzeyde olur p ve s dalgalarini bi ornekle aciklamak gerekirse bu dalgalari şey olarak düşünebilirsiniz dolu bir masa ustun işte tabak bardak alttaki örtüyü çok hızlıca çektiğiniz düşünün her şey yerli yerinde durur masada yeterince hızlı çekilirse işte bu p dalgasidir eğer yeterince hizli çekilmezse tüm masa darmadağın olur bu da s dalgasıdir. R ve l dalgalari ise yüzey dalgaları olur s dalgası ile eş zamanlı olarak depremin yönünü yani yanal m dogrusal mi olduğunu gösterir. Salınimini. Hava olaylarına gelirse yapılan araştırmalar da depremle hava olaylarının bi bağlantısı olmadigı tespit edilmiştir. Bitti.
    2 ...
  10. 5.
  11. 99 depreminde gökyüzünün kızıla dönmesi yikilan binalardan yükselen tozlardan kaynaklı olabilir. Allah aşkına bi tane bina kontrollu bir sekilde yıkıldığında bile ortalık toz duman oluyor binlerce bina yıkıldı.

    Depremin geldiğini belli eden doğa olayı falan yok. Deprem bi anda gelir olur ve biter. Önemli olan senin ulke olarak buna hem mental olarak hem de şehir yapılaşma olarak ne kadar hazır olduğundur. Depremin büyüklüğü önemli değil 7.5 büyüklüğündeki bi depremin şiddeti (bırakacağı hasar anlaminda kullanilir) bizim ülkemiz için 9 10 büyüklüğündeki bi depremle aynı olur. Çünkü bilinçsiziz yapılarımi sağlam değil onlem almiyoruz. En ufak bi depremde saatlerde telefonlarımız çalışmıyor trafık kilit oluyor.

    En önemlisi şu deprem olduktan sonra olan veya olacak afetler istanbul için soyleyelim 1 tsunami 2 salgın hastalıklar 3 hirsizlik gasp 4 aclik susuzluksuz daha bi çok şey eklebilirsin bunlara. Bu nedenle bu ülkeye afetler coğrafyası dersi verilmelı. Coğrafya bu ülkenin en önemli derslerinden biri olmali. Bilinclenmeliyiz donanım sahibi olmalıyız.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük