Yalnızca yer hareketleri ve deprem gerçekleşme olasılığı deprem tehlikesine girer. Deprem riski ile karıştırılır. Risk dendiği zaman, sismik hareket ve bunun yanında zemin ve binaların yapısı konu dahilindedir.
Bursa'da Nilüfer ve Osmangazi ilçelerine olacakları kara kara düşünürken bir yandan da ulan biz bahçe katında oturuyoruz depremde içe göçer miyiz acaba korkusuyla denk gelinen başlık..
sahi radya temel ile birlikte fero mu fore mi her neyse kazık sistemiyle yapılmış binalar hakkında düşünceleriniz...
ülkemiz gibi tektonik levhaların birbirlerine temas ettikleri yerlerde var olan tehlike.
ama esas tehlikenin depremin kendisinin değil, insanların ahlaksızlığı olduğunu da belirtmek gerekir.
yağmur yağması, kar yağması, rüzgar esmesi gibi olaylar nasıl gökyüzünün tabiatında meydana gelen normal olaylar ise, deprem de yeryüzünün doğal bir davranışıdır. nasıl ki, yağmur yağdığında sırılsıklam olmamak için bir şemsiye taşırız, veya bir çatının altına gireriz, aynı mantıkla depremin vereceği zarardan da bazı tedbirler alarak korunabiliriz.
ama bu tedbirler, insan ahlakı temeline dayandığı için, ülkemizde bir anlam ifade etmiyor ve etmeyecek.
size en basitinden şöyle örnek vereyim; şu anda istanbul'da orta lüks bir sitede, 8 katlı bir binanın 6. katında, kirada oturuyorum. son kahramanmaraş depreminde sonra oturduğum sitedeki diğer kiracılar, site yönetimine sitemizdeki binaların depreme dayanıklılığının test edilmesi için talepte bulunduk. site yönetimi, binalara sadece mal sahiplerinin test için başvuru yapabileceğini belirtti. belediye mevzuatları öyleymiş. yani kirada oturuyorsanız, ancak ev sahibiniz gidip test için başvuru yapabiliyor. bilin bakalım ne oldu? sitedeki mal sahipleri, test taleplerini reddetti. neden? çünkü olur da bina çürük çıkarsa, adamın evi elinden gidecek, yıkım kararı çıkarsa kira gelirinden olacak, belki evinden olacak... yani para, her zamanki gibi insan hayatından daha çok önemsendi. bu yüzden biz depreme karşı dayanıklı olup olmadığını bilmediğimiz devasa beton yığınları içinde büyük istanbul depremi'ni bekliyoruz.
ben elimden gelen tek tedbir olarak, istanbul'dan taşınmaya karar verdim, depreme dayanıklı müstakil bir ev buldum, taşınıyorum. elden başka bir şey gelmiyor bu ahlaksızlığa karşı.
Ülkemizde yaşanan deprem felaketinden sonra deprem bölgesinde olmayanların da psikolojisi ciddi anlamda bozuldu. Bu sefer de acaba istanbul'da deprem yaşanacak mı korkusuyla uykularımız kaçmaya başladı. Umarım bir an önce istanbul'daki yapılar düzeltilir.
önlem almakta geciksekte her an yakamızda olan ve "zararın neresinden dönersen kardır" mantığıyla hareket ederek, tehlikeden en az zararla çıkmak için çaba sarfetmek gereken tehlikedir. **
*
dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de mevcut olan tehlikedir. ne zaman, ne şiddette olduğunu bilemeyiz ama alınacak önlemlerle zararı minimuma indirmek mümkün. elin oğlunun memleketinde 7 şiddetinde depremde ölen olmaz bizde 5 lik depremde dümdüz olur şehirler.