imparator Diocletianus’un “Tavan (En Yüksek) Fiyatlar Fermanı”
Roma imparatorluğu’nun tamamında uygulanması için hazırlandığıanlaşılan Tavan Fiyatlar Fermanı iki şekilde değerlendirilebilir. Buna göre öncelikle fermanın o günkü koşullar içinde işlevini yerine getirip getirmediğine bakılmalıdır.
Zira Romalı yazar Lactantius’tan çağdaş araştırmacılara kadar hemen herkesin kabul ettiği gerçek, ekonomide adaleti sağlama ve eşitsizlikleri giderme ve tabii ki halkı hoşnut ederek üretimin arttırılmasına destek olmak için yapılan fermanın aslında kısa vadedeki başarısızlığıdır.
Çünkü yukarıda da değinildiği gibi sürekli artan para talebi enflasyonu arttırmış ve sonuçta devletin belirlediği tavan fiyatlar piyasanın çok altında kalmıştır. Her ne kadar imparator Diocletianus, elinde malı bulunan tüccarı ekonomiye destek vermesi ve istihdam yaratması hususunda teşvik etmeye / zorlamaya çalıştıysa da, tüccar ve genel olarak halk mallarını stoklama yoluna gidince, piyasadaki malların azlığı talep karşısında ücretleri yükseltmişve sonunda yasa iptal edilmiştir.
Dolayısıyla ekonomik krizin çözümüne yönelik Diocletianus’un önlem paketi kısa vadede amacına ulaşamamıştır
depo çarşı pazar dükkan, avm basarak fiyat ayarlaması yapmak seçim öncesi yapılan şovdur.
millet bunu yemiyor. fiyatları belirleyen üretim ve bu üretime dayalı serbest piyasa rekabetidir.
pazara yeterince arzın varsa fiyatı da o kadar düşüktür. üretime dayalı arzın yoksa fiyatlar uçar.
yok arkadaş...
fiyatları birileri uçuruyor diyorsan... ne demeye sağı solu basıp... zabıtayı yoruyorsun...
salla bir fiyat kararnamesi olsun bitsin... elinizi tutan mı var ?
not: bu kararnamade ete, patlıcana, patatese, soğana, bibere, hele hele fiyatı mersin ve antalya da dahi bir türlü 6,5 liranın altına düşmeyen domatese ne yazacaklar çok merak ediyorum.