" asıl marifet deplasmanda gol atmaktır " önermesini akıllara getirir. Seyircisiz gurbette oynanan maçta atılan golün elbetteki bir avantajı olacaktır. Seyirci avantajı tartışılmaz en büyük avantajlardandır. Bu eleme sistemine farklı açıdan bakılacak olursak " deplasmanda daha fazla gol atan daha kaliteli takımdır " genellemesi yapılabilir.
deplasman takımlarının golü düşünmesi ona göre oynaması için yapılan kuraldır. 0-0 a yatmasınlar hücumu da düşünsün mantığı vardır ama bence iki maçtaki gol sayıları eşitse uzatmalara gitmesi lazım.
aynı maçtan örneklerle devam edersek; 90 dakika kılı kıpırdamayan bayern uzatmalarda 30 dakika boyunca bastıracaktır. bu da adil değildir, 90 dakika nerdeydiniz derler adama. dolayısıyla en doğrusu üçüncü bir maç veya penaltılar olacaktır.
bu konuda şöyle bir önerim var - ne kadar gerçekçidir bilmiyorum ama; çeyrek ve yarı finaller nba'deki 7 maçlık sistem gibi 3 maç üzerinden oynanabilir; üçüncü maç tarafsız sahada olacak şekilde. hem böylece maçlar sadece kazanmak üzerine kurulu olur ve daima zevkli geçer. erken bitiren daha fazla dinlenme hakkı kazanacağı için de bütün takımlar var gücüyle işi çabuk bir şekilde bitirmeye çalışırlar.
Mantıklıdır ama tamamen mantıklı değildir. şöyle ki; mantıksız kısmı açıklayacağım.
mesela x ve y takımlar iki maçı da 0-0 bitiyor. ikinci maç y takımının sahasında. uzatmaları y takımını sahasında oynuyorsun. bu kurala göre, deplasmanda oynamak dezavantajlı. çünkü deplasmanda 1-1 bitirdin. kendi sahanda 0-0 berabere kaldın. turu sen geçiyorsun. yani mantığı deplasmanda oynamak daha zor. e o zaman ben x takımsam niye deplasmanda fazladan 30 dakika oynayayım. benim için dezavantaj. bu mantığa göre, 15 dakika kendi sahamda 15 dakika rakip sahada oynamam gerek. ee oda berabere bitti diyelim. penaltılar için stat, stat dolaşacak mıyız?
Eger monaco kendi evinde 3-1 yenip ingilterede da 2-0 yenilseydi arsenal turlayacakti. Fakat tam tersi oldugu icin deplasmanda kim daha fazla gol attiysa o turluyor.
adaletsizlik falan değildir gayet yerinde olandır.
hangi kısmını anlayamadığını anlayamadığım bir sözlük yazarı beyanı.
şimdi sen x takımı olarak deplasmana y takımının sahasında 3-2 yeniliyorsun (deplasmanda 2 gol atmışsın). kendi evine geliyorsun x takımı olarak ve y takımı senin sahana deplasmana geliyor ve maç 1-0 x takımı lehine bitiyor. genel sonuç 3-3 oluyor ama işte bu nokta deplasman zorluğu faktörü devreye giriyor ilk olarak. mesela x takımının evine gelen y takımı 3-2 kaybetse maç uzatmaya giderdi ve belki penaltılara kadar uzardı falan.
normal lig durumlarında bu konular en son yazı tura atmaya kadar bile gidebilir şampiyonun belirlenmesi için. ilk iki takımın bütün durumlarına bakılır, ikisi arasında oynan maçlarda kim diğer takımın evinde en çok gol atmışsa yada kim deplasmanlarda daha fazla gol atmış gibi vs. ve oldu ki tüm değerler aynı en son yazı tura atılır (böyle bir durum hiç meydana geldimi tarihte bilmiyorum) durum böyledir.