"Denizli'nin Horozları", "Çöz De Al Mustafa Ali", "Asmam Çardaktan" ve "Cemile'nin Gezdiği Dağlar Meşeli" gibi şarkılarıyla Özay Gönlüm tarafından en güzel örnekleri verilmiş aksan
galatasaray maçı için denizli de bulundugumuz sıralarda, sayısal oynamak için durdugumuz bayide ''devredivedi'' yazısını görüp dumur olmamıza neden olan şivedir.
tipik ege şivesidir sadece kırsala gittikçe biraz daha yontulmamış hale gelir...
yıl 2002, yer denizli...
* amca, eğitim fakültesine nasıl gidebilirim?
- höle getcen...
* efendim? ne tarafa?
- * höle getcen?
* bu yerin adı var mı amca?
- bayramyeri'ne getcen amcam, orda soruvecen, kim olsa gösteriveri sana...
* abi merhaba, eğitim fakültesi'ne nasıl giderim?
- nerden geliveriyon sen?
* şu aşağı taraftan...
- yanlış gelmişin sen, şu aşşşa taraftan dolmuşa binivericedin...
* ben yürüsem ne kadar zamanda giderim?
- valla bi yarım saat gada yörürsün... yollarda eğlenmessen pek daha da önce varısın...
* dolmuşla?
- 10 dakke çeke, çekmez...
merkezde bu ağızdan eser olmazken* köy ve kasabalara gidildikçe dile dolanan en kolaya indirgenmiş sözcükler silsilesinden oluşan ağız.
Ayrıca ege ağzının denizli ağzı olarak geçmeside cabasıdır.
not: doğrusu ağız olmakla birlikte şive kelimesinin ağız kelimesiyle aynı anlamda kullanılmasından dolayı halk arasında şive olarak geçmektedir.
denizli ve etrafında konuşulan yöresel ağızlara verilen genel isim, dışardan gelenleri bazen dumura uğratan sevimli bir şivedir.
i ve e hallerinin karıştığı , r harfiye problemi olan (recep->irecep gelirmisin->geliiimin) ilçeden ilçeye köyden köye değişiklikler gösteren bir ağızdır.
ayrıca günümüz Türkçesinde unutulmuş ama Türkmencede varolan nazal n yani Ñ harfinin çok sık kullanıldığı ağızdır. mesela gelipbamıÑ (geliyor musun) sonunda harf genizden gelen ve ng sesine benzeyen bir harftir.
ayrıca k ve t harfinden sonra l m ve n gelirse k ve t harfi düşer ve yerine kısa bir ı benzeri bir ses çıkar. yazılı olarak anlatmak zor olsa da :