Eskiye gitme şansı verselerdi kesinlikle lise zamanına dönmek isterdim. Öyle bir yer ki baba lise orda okuyan insan ordan ayrılamaz o kadar bağlanır. Gidenler geri dönmeye çalışır,mezun olanlar ilk fırsatta ziyaretine gider okulun. Mezun olduğum gün dün gibi merdivenlerden inerken elimi duvarlara sürünce gözlerim dolmuştu.(su an yine aynisi oldu ;) seni çok özledim koca mektep.
Denizli belediyesinin gözünü diktiği lise. Sürekli olarak bediyeye satıldı satılacak gibi söylentiler dolanıyor ortada. yeri ve alanı itibariyle milli eğitim bakanlığı yüklü bir fiyat biçmiş. belediye bunu verirse veya bu bedele karşılık bir okul yaparsa belediye alacak okulun bulunduğu alanı. eski koca mektep binası da belediyeye devredilecek. arkadaki binalar yıkılacak (3 bloktan oluşuyor). yerine ne yapılacağı tartışma konusu. alan sit alanı olarak geçiyor. Bu yüzden 1914'te temeli atılan ve 1932'de de lise binası olarak kullanılmaya başlanan bina yıkılamıyor. zaten belediyenin de böyle bir girişimi yok. binayı belediye binası olarak kullanmayı planlıyor. sebebi de avrupa'DA TÜM DEVLET DAiRELERiNiN TARiHi BiNalarda olması.
Aslında bu lise cumhuriyet tarihinin bir simgesidir. okul denizli'nin en merkezi yerinde de ve bulunduğu caddeye de adını vermiştir.
binaların depreme dayanıklılığı sorununu da yaşıyor. aslında okul aile birliğinin bu konuda bir çalışması var. arkadaki tüm blokları yıkıp yerine devasa tek bir blok yapma çalışması. Bu proje milli eğitim müdürlüğünde dosya halinde gönderilmiş durumda. yapılan incelemelerde bakanlık okuldaki kolonların sağlamlaştırılması gerektiğini söylemiş. kolonların sağlamlaştılması yerine yeni bir binanın yapılma projesini henüz gün yüzüne çıkmamış gibi görünüyor.
Valilik de bir ara buraya taşınmaya çalıştı (vali filminden sonra) ancak olmadı. bu binada nedense tüm devlet kurumlarını gözü kalmış gibi.
ilk bina olan tarihi binaya tek bir çivi bile çakılamıyor. Boya bile izinle yapılıyor. Halbuki pencerelerin değiştirilmesi, yalıtımın yapılması gerekmektedir. tavanın yükseliği 5 metre olduğu için binada ısınma sorunu had safhadadır. gerçi okul taşınırsa birçok şeyi değiştirirler. Merkezdeki okulların taşınması kapsamında gibi görülüyor bu okulun taşınma sorunu. halbuki maddi durumu olmayan ailelerin ilk tercihlerinden biri çünkü taşınan tüm okullar şehir dışında bir yere toplanıyor. bir öğrencinin okula gidebilmesi için ise servis ücreti ödemesi gerekiyor.
mezunları arasında sanatçı Berkant, Eski Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hüdai Oral, aktör Kerem Yılmazer, yazar M.Sadık Aslankara, Prof.Dr. Rıdvan Ege, Halk müziği sanatçısı Talip Özkan, futbolcu Levent Kartop, heykeltıraş Hüseyin Altın, mimar Prof. Dr Necati inceoğlu, mimar-yazar Hüseyin Bektaş, Anayasa Mahkemesi eski başkanı Yekta Güngör Özden, TRT eski genel müdürü Kerim Aydın Erdem, ABDde atom mühendisi Hüseyin Yılmaz, ABD'de Nükleer Bilimler Araştırmacısı Hasan Karabulut, Milli Eğitim eski bakanı Prof.Dr. Orhan Oğuz, IBM'deki ilk Türk mühendis Necdet Erez, ressam Yaşar Çallı, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski bakanı Adnan Keskin, yazar Tahir Kutsi Makal ile gazeteci-yazar Hüseyin Gökçe'nin de bulunduğu lisedir. anadolu lisesine dönüştürülmektedir şimdilerde.
eskiden, şimdiki adıyla teval eski adıyla yunus emre anadolu lisesi ile aynı bahçeyi paylaşan lise. iki okulun öğrencileri sürekli birbirlerine girerdi pota kapmak için ya da kız muhabbeti yüzünden.denizli lisesinin erkekleri yunus emreli hatunlara, yunus emrenin erkekleri de nadiren de olsa denizli lisesinin kızlarına yazardı. (bkz: hey gidi günler)
"baba lise" olarak bilinir.denizlinin önemli ve bir o kadar da kalabalık lisesidir, 4 binada eğitim vermektedir.zamanında itü'ye giren öğrencilerin büyük çogunluğu denizli lisesi mezunu olunca, ismet inönü liseyi ziyarete gelir ve adı "inönü lisesi" olarak değiştirilir.ancak iktidar değişince "denizli lisesi" adını alır. atatürk'ün ziyaret ettiği sınıfın bulunduğu eski bina, lise anıları açısından iyi bir mimariye sahiptir