geçen gün denizde oyalanırken başıma gelen hazin hadise. öncelikle dokunduğu yerde sanki tokat atılmış gibi bir yanma hissi uyandırır, arkasından küçük iğneler batırılıyormuş gibi gelir, aynı zamanda da kramp girme hissi uyandırır. ne olduğunu anlamayan şahıs etrafına kim vurdu lan bana diye bakınır ama etrafta kimse görülmez. öç alınamadığı için durum sineye çekilip tedavi yolları aranır. bu durumda etkilenen bölgenin 10 dakika kadar deniz suyuyla yıkanması (tatlı su değil deniz suyu olacak illa, tatlı su daha da kötüleştiriyor durumu) ve sonrasında da o bölgenin sirke ile ovulması gerekir. bundan sonra biraz beklenir. deride ortaya çıkan sivri sinek ısırığı gibi küçük kabarıklıklar hala geçmemişse doktora gidilir.
ilk olarak ağrının hafifletilmesi ve zehir etkisinin azaltılması hedeflenir. dünyanın pek çok bölgesinde denizanalarının neden olduğu zehirlenmelerde en yaygın tedavi, lokal olarak amonyak ya da sirke uygulanmasıdır. bununla birlikte;
1) deri hemen deniz suyuyla hafifçe yıkanmalıdır. kesinlikle tatlı su ya da buz kullanılmamalı ve deri asla ovuşturulmamalıdır. (tatlı su kullanımı derideki patlamamamış zehir hücrelerinin patlamasına neden olabilir.)
2)ağrı ya da kaşıntı sona erene kadar sirke, %40-70 derecelik alkol ya da amonyak uygulanabilir.
3)eğer deride gözle görülebilen uzantılar, iplikçikler varsa çıplak elle dokunmadan bir cımbızla uzaklaştırılmalıdır. bu sırada mümkünse bir eldiven giyilmelidir.
uzantılar alınırken tahriş olan bölgeye kuru kum serpilmesi, daha sonra bölgenin bir havluyla çok bastırmadan silinmesi de yararlı olabilir.
4)tahriş olan bölgeye tekrar sirke amonyak veya alkol uygulanmalıdır (15 dk boyunca). ağızdan alınacak antihistaminik bir ilaç ve tahriş olan bölgeye uygulanacak topikal bir krem yararlı olabilir.
5)eğer uzantılar gözle temas ettiyse, gözler 1-2 lt suyla yıkanabilir.(gözler için pek umut verici bir tavsiye olmadı pek ama...çok da ellemeyin zaten ölmüştür o der gibi...)
6)ağrı çok şiddetliyse bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Deniz anasi beyazsa, kizarir ertesi gune gecer.
maviyse sizlatir, caninizi yakar. uzun surebilir, carpan yeriniz kipkirmizi olur. kotudur.
kahverengiyse, zehirler. direkt doktora gidin. bi saate kalmaz geberir gidersiniz vallaha.
ihtimali bile insanın deniz keyfini kaçırır. Gerçi kimseyi soktularını görmedim ama yüzerken yanımdan geçiyor bu beyaz olanlar. Küçük olanlar neyse de büyük olanlar yapışır diye insan tetikte bekliyor dolayısıyla yüzmek yalan oluyor. Keşke bakınca şıp diye anlayabilsek hangisi zehirli hangisi değil diye. Adam gibi Püskülleri yok ama dokungaçları var
havuzu sevdiren olaylardan biridir. Geçen bunların mor renkli olanı bana çarptı. kolum 1 haftadır kıpkırmızı pütürlü dolaşıyorum öyle. dirseğin iç kısmında olduğu için eroinman mısın diye soran oldu şaka gibi.
Bu olay geçen yaz antalyada tatil yaptığım otelde başıma geldi. Otelin doktoruna gittiğimde deniz anası çarpmış dedi krem verdi oraya alkol dök dedi ben de gidip bir bardak vodkayı komple bacağıma döktüm. Vodka döktükten sonra bayağı bi rahatlamıştım.