deniz ulaştırma işletme mühendisliği

entry21 galeri0
    1.
  1. olunmak istendiği takdirde üniversitesinin fazla yüksek puanlı olmadığını söylemek gerekir. (ukte)
    1 ...
  2. 2.
  3. istanbul üniversitesi kaptan mezunu vermez bunu yeni kazanan arkadaşların özellikle dikkat etmesi gerek.mezunları denizcilik işletmelerinde çeşitli departmanlarda ( operasyon-chartering-satış) çalışmaktadır ve geneli forwarder yada çok çok çok ilerde brokerliğe kadar uzanabilir.çalışma alanları geniş ve verilen mezun sayısının az olduğunu düşünürsek --ki diğer 3 üniversitede ( (bkz: ktü) (bkz: itü) (bkz: deü)) kaptan mezunlar yetişir direk kara elemanı olarak mezun veren okul burasıdır -- ideal mühendisliklerden biridir.
    0 ...
  4. 3.
  5. ingilizce karsiligi "Maritime Transportation and Management Engineering" dir ki turkcesinden daha karizmatik duyulmaktadir.
    0 ...
  6. 4.
  7. Istanbul teknik universitesi, denizcilik fakultesi, guverte bolumunun yeni adidir.
    0 ...
  8. 5.
  9. itü'de, katü'de, deü'de bölümü olan mühendislik dalı.
    Mezunları uzakyol kaptanı olabiliyor.
    yakında okuyacağım bölüm ayrıca.
    5 ...
  10. 6.
  11. Kalite el kitapçıkları ve müsteşarlık kurallarıyla tek dersten kalınması bazen staja çıkmayı engellerken 4. yarıyılda bırakılan bir ders okulun 7-8 ay uzamasına sebep olabilen severek okuduğum güzelim bölüm. Disiplin ve ast-üst ilişkilerinin olması gerektiği, uygulama eğitimlerinin bolca yapıldığı imo (international maritime organization) ın müsteşarlığa verdiği görevle 2 yılda bir denetimden geçerek öğrencilerin kaderlerinin belirlendiği, mezunlarının zabit olarak başlayıp kaptanlığa uzanacak bir hayatlarının olabileceği, her türlü tuhaf insanı içinde barındırdığı da bir gerçek olan bölümdür.
    0 ...
  12. 7.
  13. maaşı da iyi olan bir meslek. isterse hiç maaş vermesinler yine yaparım bu mesleği.
    5 ...
  14. 8.
  15. 9.
  16. okumaktan zevk alınacak, yapılmaktan gurur duyulacak meslektir.

    not: istanbul üniversitesine yerleştiğim bölümdür.
    0 ...
  17. 9.
  18. MF4 sıralamam 25bin olduğu halde iTÜ ve 9 Eylül'e yerleşemeyip KTÜ'de okuyacağım bölümdür.
    Buyrun bu da dediğim konu ile ilgili haber:http://haber.gazetevatan....secti-ama/557330/1/gundem
    2 ...
  19. 10.
  20. Deniz Ulaştırma işletme Mühendisliği Nedir?

    -Eskiden güverte bölümü olarak bilinen bu bölümün 5-6 yıl önce adı Deniz Ulaştırma işletme Mühendisliği oldu. Bunun nedeni de sanırım sanırım iş başvurularında vs mühendisin aranması ve derslerimizinde bir bölümünün mühendislik dersi olması(Açıkçası bu kısım beni pek ilgilendirmediği için(zaten benim istediğim kısım kara ayağı olmadığı için) en az bilgi verebileceğim kısım burası.) bu bölümün adının değiştirilme sebebi oldu. Bu bölümden mezun olan adaylar Zabitlik(halk dilinde 3.,4. ve bazı gemilerde 5. kaptan olarak bilinen yeni mezun kişi) sınavına girmeye hak kazanır ve bu sınavı geçtiği takdirde kaptanlığa kadar devam eden maraton başlar bu sınava girmeme durumunda ise okullarda akademik kariyerine devam edebilir(Yeni düzenlemeler ile artık okulda devam etmek içinde en az 30 ay deniz tecrübesi istenileceği konuşulmakta.)

    Bu Bölüme Nasıl Girilir?
    Bölüm öncesinde alınan üniversite sınav puanına göre MF4 ve YGS-1 den alan bölümleri mevcuttur ve hepside aynı diplomayı vermektedir fakat yeterli puanı aldıktan sonra sağlığınızın denize uygun olduğunu gösteren bir "gemi adamı olur" sağlık raporu almanız ve akabinde de mülakat sınavını başarı ile geçmeniz gerekecektir. Mülakat konusu üniversiterelere göre değişiklik gösterebilir ve girişte yaş sınırı vardır.

    Bölümde Okurken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar?
    Öncelikle burasının diğer YÖK e bağlı okullardan farklı olduğunu bilmek gerekir. Bu okullarda hala eskiden gelen ve abartılmadığında da çok güzel bir ortam sağlayan hiyerarşi mevcuttur ve okullar gemiye hazırlık aşamasıdır. Aynen gemide olduğu gibi yemekhaneye gelen öğrenciler birbirlerine muhakkak afiyet olsun der, alt devreler üst devrelerine abi olarak hitap eder. Üst devrelerde alt döneminin ihtiyacı olduğu konularda yardım etmeye yazılı olmayan kurallar içinde mecburdur diyebiliriz. Saygı sevgi çerçevesi içerisinde işler yürüyüp gitmektedir. Her devrenin kendi arasında sıkıca bağlanması mezun olan devrenin ileride iş imkanlarını da çok kolaylaştırmaktadır sektörde bunun çok örneği vardır. Her devre okula ve birbirlerine manevi olarak bağlılığını göstermek için bir devre yüzüğüne sahiptir. Bunun dışında okula gidip gelirken normal bir üniversite öğrencisinden farklı olarak üniforma kullanmaktadır ve üniformasına iyi bakmalıdır. Bölümdeki davranışları ve başarısı öğrencinin ileride iyi bir şirkete geçmesinin en önemli basamağıdır. Bundan kasıt sadece hocalarla ilişkiler değil üstleriyle de olan ilişkilerdir çünkü iyi firmalarda çalışmaya başlamış ve şirkette sevilen biri haline gelmiş olan kişi alt devrelerinden birine kefil olacağında bu kriterler büyük önem taşımaktadır. Güzel bir abi kardeş ilişkisi mevcuttur.

    Bölüm Dersleri ve Sistemi;
    Bölüm diğer birçok bölüme nazaran çok daha fazla ders sayısına sahiptir. Bunun bir sebebide okulun 1 döneminde öğrencilerin gemide olmasıdır. Hatta denizcilik toplantılarında okulun 4 1(Hazırlık) tan 5 1 e çıkarılmasının konuşulduğunu duymuştum. Bölüm dersleri çok olmasına karşın ilgili bir öğrencinin çokta zorlanmayacağı derslerdir. Meraklı biri araştırıp okuyacağı için ve eğitiminde genellikle pratiğe dayanacağı için daha zevkli bir hale geleceği kesindir. Yangın söndürme, yüzme, simülatör eğitimi gibi uygulama eğitimleri mevcuttur. sınavlarda da bunlar dışında sorulacak pek bir şey olamayacağından ötürü ilgili bir öğrencinin bu bölümden mezun olması çokta meşakkatli olmayacaktır. (Stajlarını tamamlayabilmesi en büyük sorundur.). Fakat belirttiğim gibi okulda mezun olabilmek için birde 12 ay süreli bir staj gemi stajı ve akabinde 15 günlük bir hastane staj zorunluluğu(Hastane stajı sadece bizim okul için bir zorunluluk olabilir) vardır ve bu staj düzenleri kalite el kitapçıklarına göre değişiklikler göstermektedir. Genellikle öğrenciler 1. Sınıfın yazında 2.5 ay, 2. sınıfın yazında 2.5 ay ve 3. sınıfta 2. dönem ve yaz ile beraber toplam 7 ay staj yapmaktadırlar. Benim okulumda ilk iki stajından birini yapamayan bir öğrencinin uzun staja çıkması mümkün olmamaktadır fakat belirttiğim gibi kalite el kitapçıklarına göre bu durum değişmektedir. Öğrencilerin en çok zorlandığı durumda burada karşılarına çıkmaktadır başarısız oldukları bölüm dersleri olduğunda staja çıkamayan öğrenciler(Yine kendi okulumu baz alıyorum) bu sefer de stajı eksik kaldığından okulların uzatmaktadır hele ki 2. sınıfın 2. döneminden bir bölüm dersi kalan öğrencinin otomatikman 7 8 ay okulu uzamaktadır. 4. sınıfa başlamış öğrenciler artık staj dönemini tamamladıklarından zabitlik sınavına girmeye hak kazanırlar ve 4. sınıfı okumasalar dahi bu sınava girip sonrasında gemiye çıkabilirler fakat son seneyi okumadıkları için üniversite mezunu sayılmazlar ve ileride kaptan olurken 4. sınıfta görecekleri bir dersin sertifikasını almak için sınava girmeleri gerekir bu yüzden öğrenciler buraya kadar okuduk 1 yıl daha okuyalımda gemiye çıkmadan diplomayı alalım ister.

    Staj Süreci ve Gemi Hayatı;
    Staj süreci en zorlu süreç olarak nitelendirilebilir. Belirtmiş olduğumuz 2.5 aylık staj döneminde şirketler, öğrencileri okul zamanında geri getiremeyecekleri için uzun sefer çalışan gemilere yollamak istemezler bir kişinin gemiye katılış maliyetleri oldukça yüksektir ve bunun 2 ay sonra tekrar külfet olacağında dolayı uzun sefer yapan şirketler bu işe pek yanaşmaz öğrenciler de bu stajlarını yakın sefer çalışan diğerlerine nazaran kuvvetle muhtemel daha kötü olan şirketlerde yapmak durumunda kalırlar ve buraki personel durumu vs. de öğrencilerin mesleklerinden soğumasına neden olabilir. Fakat uzun staja kadar dayanabilen stajyer öğrencilerin 7 aylık staj öncesinde staj yapacakları yerler genellikle okul tarafından ayarlanır. Okulun kariyer günlerine gelen çoğu şirket okuldan stajyer alır ve okulun davetine göre bazen bu bütün okul öğrencilerine yetecek bir staj imkanı olabilir ve genelliklede stajını yapan öğrenci uzun stajını yaptığı şirkette yoluna devam eder tabiki bunun için öncelikle gemide olduğu süre boyunca üstleri tarafından olur almalı ve kaptan değerlendirmelerinde iyi notlar edinmelidir. Bunun dışında yurtdışına çıkmak ve buradaki gemilerde çalışmak isteyen öğrencilerde olabilmektedir fakat Türkiye nin bu konuda izlediği yanlış dış ilişkiler politikasından dolayı bu kısım biraz zordur fakat yapılmayacak şey değildir amma ve lakin kruvaziyer gemilerinde işe başlamanın çok çok zor olduğunu düşünmekteyim.

    Gemi hayatı bir stajyer için buda geçecek zamanıdır. Stajyer geminin eksik parçasıdır eksik gemici olduğunda bunun yeri stajyerle dolar eksik zabit olduğunda yine bu bir stajyer ile tamamlanır. Fakat işin özünde stajyerin durumunu belirleyen I. zabit(halk dilinde 2. kaptandır). I zabit istedğinde stajyeri vezir edecek stajını mükkemmel bir anıya çevirecek insanda yine bu insandır. Stajyer gemide kendine dikkat etmek koşuluyla her işe yanaşmalı ve muhabbetlerinde dikkatli olmalıdır zayıf halka durumuna gelmemelidir gerektiğinde ağzını sıkı sıkı tutmasını bilmelidir. Kaptan talimatı ile yukarıda kalması gereken şeyler yukarıda kalmalıdır.

    Gemide Düzen;
    -Gemilerde üniforma zorunluluğu şirketten şirkete değişmektedir.
    -Yemek salonları personel ve zabitan olmak üzere ayrılmıştır(ki burada personelin sıkılmadan rahat rahat zaman geçirmesi istenmektedir.)
    -Personel salonunun amiri reis ve makine lostromosu iken zabitan salonunun tek hakimi geminin de hakimi olan kaptandır fakat salonun düzeninden I. zabit sorumludur ve I. zabit buradaki eksikleri görerek kamarot ve gemicileri vasıtasıyla bunları gidermelidir.
    -Yemeğe tulum, terlik, şort vb. şeylerle gelmek etik değildir fakat bazı şirketlerde önemsenmemeye başlayan bir husus olsa da kaptan talimatıyla tekrar insanların silkelenmesi sağlanabilir.
    -Kamaralar dışında terlikle dolaşmakta pek hoş davranış değildir özellikle güvertede terlikle yürümek üstleriniz tarafından ağır bir şekilde uyarılmanıza sebebiyet verecektir. Çünkü gemide heran acil bir durum olabilir ve sizin bu acil durumda belirlenen görevi yapabilmeniz için hareketlerinizi kısıtlamayacak bir ayakkabı giymeniz gerekir, güvertede de sakatlığa karşı güvenli çalışma ayakkabısı şarttır.
    -Gemiye katıldığınızda yastığınız, çarşafınız, sabununuz, deterjanınız vs kamarot tarafından size verilecektir ve gemideki düzene göre haftalık ya da aylık olarak sabundan çöp poşetine kadar ihtiyaçlarını karşılanacaktır.
    Gemide Görevler;
    III. Zabit(4. Kaptan) (Tonaj olarak büyük gemilerde(3000gt üstü) bulunması zorunludur.)
    -2. kaptana güvenlik ekipmanlarının kontrolü konusunda yardım eder.
    Bunların test ve bakım tutumlarını belirli aralıklarla yaparlar.
    -Kendine ait olan bakım tutum evraklarını vs. doldurur,
    -Manevra öncesinde köprüüstünü manevraya hazırlar, pilotun güverteden köprüüstüne gelmesine kadar refakat eder ve köprüüstünde manevra süresince kaptanın yardımcısıdır.
    -Pilota gemi hakkındaki bilgileri içeren kağıdı doldurur, demir vs atma durumalrında da uygun evrakları vardır yine bunları doldurur.
    -Manevra sonunda pilotu bırakır.
    -Liman vardiyasını II. Zabit ile beraber ayarladıkları bir periyot ile tutarlar.
    -Normal seyir sırasında da 8-12, 20-24 süresince 8 saat boyunca köprüüstünde seyir vardiyası tutarlar.
    II. Zabit(3. Kaptan)
    -Haritalara ve seyir yardımcısı olan kitaplara gelen kitapların haftalık düzeltmelerini yapar.
    -Elektronik haberleşme ekipmanlarının testlerini düzenli olarak yapar.
    -Öğlen vardiyaya geldiklerinde öğlen raporunu kaptanında kontrolüyle şirkete yollarlar.(Mesajlar genellikle II. zabit tarafından yazılır.)
    -Rotaları çizip sefer planı yaparak kaptana sunarlar ve kaptan uygun gördüğü takdirde sefer buna göre yapılır.
    -Geminin sağlıkçısıdır aynı zamanda. Hasta personel ile ilgilenir. Revirin bakım tutumundan sorumludur ve ilaçların sayılarını vs. mütemadiyen tutmalıdır. Narkotik sınıfına girme ihtimali olan ilaçları bilmeli ve gerektiğinde gümrüklü stora bunları götürmelidir.
    -Liman evraklarını hazırlar,
    -Gümrük storundaki sigara, alkollü ve alkolsüz içkilerden gemide varsa diğer market ürünlerinin sayısından da sorumludur. Bunların kaydını tutar.
    -Manevra kıç taraf amiridir.
    -Gemi terkte filika amiridir(Kaptan olmadığı sürece)
    -12-16, 00-04 saatleri arasındaki vardiyayı tutar

    I. Zabit(2. Kaptan);
    Geminin bel kemiğidir kaptanın rahat olması I. zabitinin iyi olması ile direk alakalıdır.

    -Disiplin amiridir.
    -Sabaları kahvaltı öncesi reise günlük yapılacak iş planını söyler ve bunun kontrolünü yapar.
    -III. Zabitin yaptıklarını denetler.
    -Güverte personelinin, aşçı ve kamarotun amiridir yemek planlamasını yapar.
    -Kumanya durumunu takip eder.
    -Yükleme boşaltma planını yaparak kaptana sunar ve uygun olduğu takdirde yükleme boşaltma bu şekilde devam eder.(Zaten bu bölüm en önemli işidir gemiye para kazandıran bölüm burasıdır.)
    -Limanda yükleme boşaltma boyunca karşılaşılabilecek sıkıntılarda vardiya zabitlerinin ilk başvuracağı kişidir.
    -Çöp atılmasının planlamasını yapar,
    -Safra suyu(geminin boş olduğu takdirde su altında kalan kısmı arttırmak için aldığı su ) denetimini yapar (bazen değişimi gerekmektedir.)
    -Güvenli bir çalışma ortamı yaratmalıdır.
    -Tatlı su takibinden sorumludur.
    -Manevrada baş taraf amiridir.
    -Gemi terk esnasında filika amiridir.(Kaptan olmadığı sürece)
    -Yangın ve benzeri durumlarda bölgenin amiridir ve köprüüstünde kaptan ile irtibatı sağlar.
    -Olası bir durumda kaptanın vasıflarını yerine getirebilmelidir kaptana birşey olduğu takdirde gemi kaptanı görev ve sorumluluğunu eline alır.
    -04-08, 16-20 saatleri arasında vardiya tutar.

    KAPTAN
    -GEMiNiN MUTLAK AMiRiDiR,
    -Şirketin gemideki temsilcisidir,
    -Olası her durumdan sorumlu tutulacak ilk kişidir.
    Çokta birşey demeye gerek yok biryerde kaptan gemide her istediğini yapan adamdır...)
    8 ...
  21. 11.
  22. pişmanlıktır,zulümdür,çiledir,çekilecek dert değildir.
    0 ...
  23. 12.
  24. Her denizcilik bölümü gibi aklı olanın seçeceği iş değildir. Ayrıca maaşları da uzun zamandan beri düşüş halindedir kimse 3. zabite çıkartıp da aylık 5000 dolar para vermez.

    Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi bildirdi.
    3 ...
  25. 13.
  26. ayağa düşürülmüştür. ulan amk bu ülkede 42 tane denizcilik meslek lisesi var o öğrenciler arasından alım yapsana bu denizcilik fakültelerine. hayatında köprüüstüne çıkmamış okula girip çıkıncada vay amk kaptan köşküne bak uzay üssü gibiymiş diyen malları okula alan ama denizcilik lisesi mezunu olan denizin içinden gelen adamları dışlayan denizcilik fakülteleri oldukça bu ülkede kaliteli zabit yetişmez.
    1 ...
  27. 14.
  28. 2015 ten itibaren Van ilimizde açılan bölümdür. Tamam Ordu mantıklı olabilir ama Van nedir kardeşim! Zamanında Gaziantep'e açtınız yetmedi şimdi yine denize kıyısı olmayan bir şehrimize daha açıyorsunuz. Her bölümde uygulama dersleri önemlidir fakat duim gibi bir bölümde ise çok çok daha önemlidir. Bu öğrenciler nerede alıcaklar uygulama eğitimlerini , Van Gölü ile o iş olmaz, olamaz!
    1 ...
  29. 15.
  30. gidenlerden bilgi almak istediğ bölüm. mesaj atarlarsa sevinirim..
    .
    0 ...
  31. 16.
  32. Bu sene (bkz: piri reis üniversitesi)'nde başladığım bölümdür.
    2 ...
  33. 17.
  34. gidenlerden bilgi almak istediğim bölüm. aşırı derecede merak ediyorum özelden yazabilirmisiniz bu bölümde okuyanlar.
    2 ...
  35. 18.
  36. gönlümde olan mühendisliktir. bilgisi veya bilgisi olan birini tanıyan yazarlardan yardım istiyorum soracağım çok şey var.
    0 ...
  37. 19.
  38. Hayalimde olan meslekti. Lakin sadece işletme tarafı tuttu.
    3 ...
  39. 20.
  40. bu bölümü okuyacaklara 2 tavsiyem var
    1- bölümün istediği puandan yüksek puan tutturunca bi taraflarınız kalkmasın hemen burun kıvırmayın. ileride pişman olabilirsiniz
    2- para hırsına kapılıp ya da efendime söyleyeyim yabancı limanlardaki gece hayatına kapılıp uzun yolda çalışmayın. ileride aile hayatınızın olması imkansızlaşır. gidin edebinizle karada çalışın ya da vapur, tekne kaptanı gibi sabah 9 akşam 5 bir işe girin.
    (bkz: benden söylemesi)
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük