Egede kamp yaptığımız bölgenin ilk 5 metresi bu elemanlar tarafından işgal edilmişti. Binbir zorlukla iskeleden atlayıp yüzdük açıldık tam dönüyoruz iskele uzak, karaya çıkana kadar sas timleri gibi ayağımızı kestanelere basmamak için mayın arama timi gibi yürüyoruz denizde. Çok sert dikenleri olan bir canlı, zehirli olduğunu söyleyenlerde var. Bu ayağınıza bir batsın, 1 hafta o bacaktan hayır gelmez.
denize karşı fazla ilgili olanlar bilir ki, aslında içindeki yumurtası çok lezzetlidir. dışı kırılıp içindeki sarı yumurtalar direk çiğ yenir, midyeden daha lezzetlidir. lakin toplaması ve yemesi uğraştırır.
diğer adıyla karadiken; aslında lezzetli bir yaratıktır. onu limonlu zeytinyağlı yediğinizde doyum olmaz. cinsel gücü artırdığı söylenir ki bence doğrudur. bazıları erkekliğin iksiri diye tabir eder. yazlık yerlerde kayalıkların olduğu bölgelerde çokça bulunur.
eyyvah eyvah filminden sonra epey popüler hale geldi. sebebi tabikide cinsel gücü artırdığına dair söylentiler. filmde bir sahnede buna dair bir örnek vardı. cinsel gücü artırdığı doğru mu değil mi bilmiyorum ama gülmekten kendimi alamıyorum. *
eskiden yazligimizin oldugu bolgede * bunlardan bolca bulunurdu. onlarcasini toplayip arkadaslarla birlikte iclerindeki minik eti ayiklardik. daha sonra annem tavada bir kac malzemeyle daha birlestirerek harika bir meze yapardi. birayla yemesi en az midye kadar keyifli olurdu.
birisi bunu denizden bulup çıkardığında bütün plaj halkı çevresine toplanır. ulan hayvan işte. bir de yaşlı teyzeler amcalardan torunlarına nasihatlar verilir "hıı bak bu denizde dikenli bişeymiş, üstüne basınca zehirleniyomuşsun baak dikkat et" şeklinde.
midyenin aksine oldukça temiz yerlerden çıkan bir canlı. foça'da bazı koylarda kıyıda kayalıklara yapışmış halde yüzlercesi bulunabilir, bu tür yerlere denizden yüzülerek çıkılacaksa kesinlikle yanınızda terlikler ya da sahil ayakkabıları ile beraber yüzmelisiniz, çıkarken de suyun altını görerek çok dikkatli yürümelisiniz. aynı mayın tarlası gibin, yoksa dikenleri adamı hoplatır mirim.
bunları kayalardan söktükten sonra bıçakla kırıp ortadan kesiyorlar, içinden çıkan turuncu renkli zamazingonun(et?) tadı bir hayli enteresan. pislik dolu oluyor içleri bir de, pislik dediğimiz de sadece kum ve ottan oluşur. sevemedim seni deniz kirpisi...
not: içinden çıkan etin gut hastaları için tiroid bezine son derece iyi geldiği söylenmektedir.
- nasıl oldu serkan bey olay?
+ sevgilimle denizde koşarken bastım doktor. ühühüüü.
- serkan bey bir süre yürüyemiyceksiniz. kaç günlüktü tatiliniz?
+ 15 gün doktor.
- üzgünüm ama 1 ay yataktasınız. ayağa kalkarsanız iyileşme süreci gecikir.
+ abicim, güzel abicim, do- doktor abicim, abilerin abisi balayındaydık ama biz. milyar verdik otele ne diyosun sen.
- geçmiş olsun.
+ ağzıma sıçtın deniz kestanesi.
ayağa battığında çıkarılamayacak bir deniz canlısı.
yıllar önce altınolukta denize girip deniz kestanesine bascağım aklıma nerden gelebilirdiki.evet oldu bu bana.meğersem orda terlikl giriliyormuş komik değil mi terlikl.ben de delikanlılık yapıcamya çıkardım terlikleri girerim ben o ne öyle terlik bizi bozar misali daldım.dalış o dalış geriye çıkarken yüzecek yerde kalmaı karaya yaklaştıkça sığlaşıyor ben de ah of ulan varya gibisinden küfürümsü bir halde çıkmaya çalıştım.çıktım nihayet.orada bir amca gel dedi çıkartalım onları aldı cımbızı eli söküyo adam ayağımı bir iki tanesini çıkardı ama gerisi kaldı içinde resmen görüyorum up uzun iğne.velhasıl yıllar boyu kaldı o orda eridi gitti.
ne güzel iki gün öncesine kadar böyle bir canlı türünden haberim dahi yok tu fakat şu an için durum farklı.
her ayağımı yere basışımda hissettiğim hafif bir acı deniz kestanesi adında bir canlının olduğunu ve o malum dikenlerinden benim de nasiplendiğimi bana hatırlatmaktadır.
yağ sürdük, iğne kullandık, cımbız kullandık ama olmadı..
hatta sağlık ocağından neşter verdiler ama yemedi *.. Kullanmadık..
Zar zor cımbız ile acı çeke çeke bi iki tanesini çıkarmayı başarabildik ama sanırım hala kalıntıları var topuğumda..
Varsa bu işin çözümünü bilen biri beni de aydınlatırsa pek iyi olur be..
Echinodermata filumu içersinde yer alan deniz kestanelerinin 700 kadar türünün var olduğu bilinmektedir. Protein yönünden son derece zengin olan deniz kestanelerinin yumurtaları severek tüketilmektedir. Deniz kestanesinin avcılık yoluyla üretimi başta Japonya, Fransa, irlanda, Çin, Kuzey Doğu Amerika, Kanada olmak üzere bir çok ülkede yapılmakta ve bu türün toplanması önemli bir iş kolunu oluşturmaktadır. 1kg işlenmiş deniz kestanesi yumurtası 83.5£ olarak değer bulmaktadır. Ekonomik açıdan değerli olan bu türün avcılık yoluyla üretiminin dışında son yıllarda yetiştiricilik çaışmalarınada önem verilmektedir.
Türkiye sularında Cidaris cidaris, Arbacia lixula, Psammechinus microtuberculatus ve Paracentrotus lividus yayılım gösteren türler arasında yer almaktadır.
latincesi echinoidea olan deniz kestanesinin kurutuldugunda ve o sevimsiz dikenleri döküldügünde kalan kabugumsu pütürlü yapının yeşil, kırmızı ve mor olma üzere 3 çeşit renkte olanları vardır.evde süs olarak kullanılabilecek kadar güzel bir görünüşü vardır.
disi olan kestanelerin kırılarak yenildigi rakının yanına alternatif bir meze olarak ta sunulabilen fakat fazla tuketildiginde rakıya gerek duymamanı saglıyacak deniz ürünüdür.