özellikle biyolog ve kimyagerlerin genelde bolca vakit ayırarak gerçekleştirdiği çalışmalardır. dışarıdan karizmatik ve hollywood filmleri tarzındaymış gibi bir his uyandırsa da işin aslı öyle değildir. günlerce, aylarca ve hatta yıllarca süren, aşırı araştırma gerektiren ve bazen insanı bezdirecek şekilde sonuçlar verebilen uygulamalardır. insan hayatını kolaylaştıran birçok icat, ilaç vb. materyallerin bu deney yolundan geçmesi şarttır.
cinderella man tarafından gönderilen "zeka pırıltıları yayan bir entry. harika. ciddiyim bak" özel mesajından sonra merak edilip bir deney* (bkz: #22998752) yapılmasına karar verilmiştir*..
konu, yazar, nesil ayırdetmeden, en son girilen entryler arasından tamamen rastgele olarak seçilen yazarlara gönderilen "hayran kaldım, ne hoş bir entry.. tebrikler.." özel mesajının cevaplarının değerlendirilmesidir..
torllüğün dibine vurmak olan bu tip bir mesaja 4. nesil dahil pek çok yazar tarafından cevap verilmiş ve bu cevaplar "teşekkürler, sağol, aslında çok şey söylemek isterdim" tarzında olmuştur.. ciddiye almayan sayısı az olmakla birlikte, ciddiye almadığını belirten ise çok çok azdır..
buradan anlaşılabilecek olan şey şudur ki; bu tip torllük tarzı özel mesajlar gönderen yazar arkadaşlar* cidden garipler.. insan bundan ne zevk alır ki uğraşır öm ile..
belli koşullar altında belirlenmiş işlemlerin tekrar tekrar yapılmasıyla bir sonuca ulaşma çalışmasının her bir aşamasıdır.. sözlük içinde gerçekleştirilecek olan bir çalışmadır*..
Deney de bir çeşit gözlemdir. Deney gözlemde olduğu gibi denenecek olgular seçilir, onların bir sıralaması yapılır. Aradaki temel ayrım, olgulardaki yaklaşımda kendini gösterir. Gözlemde olayların akışına müdahale edilmez, oysa deney böyle bir müdahaleyi gerektirir. Gözlemci olup biteni izleyip olgulardan hareket edip doğal koşullardan yararlanır, deneyci yapay koşullar altında olguları üretme yoluna girer. Deney ve deneyimi birbirinden nasıl ayıracağız? Pozitivizme göre bunun cevap; deney, deneyimden başlıca olarak niceliksel olmasıyla ayrılır. En geniş anlamda savunulabilen ve en geniş biçimde deneyimi tamamlayan bu düşünceler en bilimsel olanlardır. Düşüncenin yol gösterdiği deney, bilimi temellendirir, bilinç ve amaçla deneyimi genişletir. Deneyde temel olan olgular arasındaki bağı kurabilmektir. Bunu da niteliksel ve niceliksel olmak üzere iki biçimde gerçekleştirir. Niceliksel bağıntı, niteliksel bağıntının daha özel daha basit durumudur. Doğa bilimleri niteliksel bağıntıları niceliksel bağıntılar cinsinden temsil etmeyi belirgin bir çaba gösterir. Bu da bağıntıların ölçümlenmesi, sayı cinsinden dile getirilmesi demektir. *
yemek yapmak gibidir deney yapmak.
' reaksiyon tüpüne 1 ölçek reaktif-1 den konur. tüp iyice çalkalanarak çözünmesi sağlanır. önceden ısıtılmış 100 derecedeki termoreaktörde yarım saat tutulur ve soğumaya bırakılır. daha sonra reaktif-2 den 5 damla eklenir.' bildiğin yemek tarifi bu. sadece ürünün kokusu biraz kötü. olacak o kadar tabi.
adam merak ettiği için bilmem kaç ton ağırlığında silgi yapmış sonra merak etmiş yine bu silgi zıplar mı uçağa yüklenmiş silgi uçktan bırakılınca yere çakılmış haberlerinde geçen kavram