dendroloji: yüksek ormancılık öğrenimi gören ve eğitimi yapan öğrencilere ağaçların türkçe ve latince isimlerinin, belirgin botanik özellikleri, doğal yayılış alanları ve yetişme yeri istekleri hakkında ayrıntılı bilgiler gösterilen dersin adıdır.
bitkileri gymnospermae(açık tohumlular) ve angiospermae(kapalı tohumlular) olarak 2 ayrı dalda inceler.
Orman fakültesi öğrencilerinin,bölümlerinee göre 1. veya 2. sınıfta gördüğü, baba derslerin başında gelen uygulamalı ağaç tanıma ve tanımlama dersidir.botanik alt dallarından bitki sistematiği, morfoloji, ekoloji, geobotanik ve bitki fizyolojisi ile yakından ilişkilidir.
ağaç bilimidir. bu derste birçok ağaç türü ve bunlara ait cinsler hakkında bilgi edinilir. orman endüstri mühendisliği bölümü okuyanlar 1. yılın bahar döneminde bu dersi görmektedirler. sınavları hem teorik hem uygulama şeklindedir. istanbul üniversitesi'ndeki uygulama sınavında öğrenciden, çeşitli ağaç türlerine ait kozalak, yaprak gibi 20 örneğe bakılarak en az 15 tanesini tanıması istenir. zor gibi görünse de oldukça zevkli bir derstir.
Kelime anlami olarak latince agac bilimidir. Orman fakulteleri bolumlerinde acik ve kapali tohumlu bitkilerin ayri ayri konu edildigi iki farkli ders olarak iki donem verilir. Bizim ogrenciligimizde uygulama sinavlarinda agaclarin yaprak ya da kozalaklari gosterilerek bitkiyi tanimamiz istenirdi. Latince isimleri ezberlemek de bas belasi oldugundan hic sevmedigim derslerden biriydi.