açıklanacağı andan itibaren tartışılması beklenen paket.
demokrasi zorun ortadan kaldırıldığı an, hürriyet kavramı gibi tarihen sönümlenecek bir süreçtir. bu yolda ama iyi, ama eksik; ama dolu, ama az boş atılan her adım, ileriye nicelik birikimidir.
burjuva demokratik hareketlere karşı komünist tavır, taktik; destek ve mücadeledir.
komünist, sınıflı toplum tasavvurunun son bulması yolunda, hem bu sistemle mücadeleyi önüne görev koyar; hem ilerlemenin olumlayıcısıdır.
komünist, burjuvazi arasındaki çekişmede taraf değildir; o bu çatışmayı ilerleme yönünde, geliştireceği üstün taktiklerle sınıf mücadelesine katmaya çalışır.
yine komünist, burjuvazinin her tür katmanlarının arasında cereyan eden-edecek çekişmede; demokratik gelişmeye meyyal grupları, temel hedefinden geri adım atmaksızın bir diğerine karşı destekler.
meselenin bu bağlamı; mücadele ve destek diyalektiğidir.
sınıf mücadelesi, saplantılı-tarihte takılı kalmış tanımları her gün naletleyerek verilemez. komünist hareketin bu günkü ve dünkü zaafı tam da budur.
taktiği, ittifak kriterleri, esnek mücadele biçimi, yeri geldiğinde direncini nereye yönelteceğini bilemeyen komünist hareket, bağımsız duruşunu kaybeder, tiksinti veren kuyrukçu niteliğinden kendini arındıramaz.
eskiden kalan yadigar "nerede hareket orada bereket" değil, nerede "örgütlü" hareket orada örgütü mücadele.
komünist hareket, geniş kalabalıkların gerisinden giden, yada ilerisinde, ondan kopuk bir rotaya dair değildir.
edit şukela; eksici, eskiler alıyor musun? beni al. tanımı rahat bırak. bu tanım güzel bir tanım. vallahi bak.
çok ciddi şeyler çıkacağını ummadığım ama çıkacak gelişmelerin tarihsel süreç içinde Kürtler için yetersiz kalacağını düşündüğüm paket... malum doksan yıllık yok sayma üç beş yılda çözülmez...ne çıkarsa yeni paketlere gebe olacak olumlu bulduğum paket...ha alevileri de unutmamak gerek tabi...
demokratikleşme paketinden çok acıların kadını bergen' e benzeyen paket. ülkenin içine etmeye ant içmiş ak olmayan partinin, daha çok kan dökülmesine sebebiyet verecek olan paketi.
akla şuranı aç, buranı aç, seviş o zaman ünlü olursun paraya para demezsin denilen bazı eski türk filmlerinin aktrislerini getirir.
(bkz: sikmeseler bari)
Demokratikleşme paketi pkk nın beklentilerini, dolayısıyla vatandaşın terör sorularını açıklamadı. Paketten ana dilde eğitim ve başörtüsü çıktı. Yani RTE seçim öncesi risk alamam sinyalleri verdi. Hiç bir şeyi inkar etmemesi de seçimlerden sonra; şayet AKP hükümeti tekrar kurulursa, demokratikleşmeye devam edebileceğiz düşüncesini akla getirdi. Paketimiz hayırlı uğurlu olsun...
sanki çok samimi olmayan pakettir. maddelere bakıldığında "e iyiymiş" tepkisi verdirse de, bu kanunların uygulanabilirliği tartışma konusudur.
örneğin; gösteri yürüyüşleri kanunundaki değişiklikler tam olarak açıklanmalı. bu gösterilerin hangilerinin nefret ve ayrımcılığa gireceği belirlenmeli. cezalar sadece hükümet aleyhine yapılan gösterilerde mi uygulanacak?
ayrımcılığa ceza verilecekse, sadece dini altyapılarla ortaya çıkan ve ayrımcılık olarak nitelendirilen durumlardan mı bahsediliyor? alevi-sunni ayrımına ceza var mı? yine gösterilerdeki durum burada da geçerli; hükümeti protesto eden gençler, sırf bu sebeple ayrımcılıktan ceza alacak mı mesela? "kimse ayrımcılığa maruz kalmayacak" mevcut hükümetin tavır ve davranışlarına ters düşen ve çok iddialı olan bir cümle değil mi sizce de?
inanç özgürlüğü, ibadetin engellenmesi hususlarında, mahallelere kadar inilecek mi? hristiyan, yahudi, alevi, veya farklı ibadet anlayışlarına sahip insanlara yapılan baskılara ceza verilecek mi?
seçim barajının kaldırılması sadece tartışmaya mı açılacak, yoksa gerçekten kaldırılacak mı? %1 alan parti meclise girebilecek mi mesela?
ana dilde eğitimle kimsenin sorunu yok. fakat tamamen kürtçe eğitim almış bir öğrenci, tamamı türkçe olan bir üniversite sınavına girmeyecek mi? bir şekilde kazanıp avukat olursa, üniversitede türkçe öğrenim görürken zorlanmayacak mı, diyelim ki zorlanmadı; mahkemede müvekkilini kürtçe mi savunacak? bu durumda tercümanlara ne kadar güvenilebilecek?
kılık-kıyafet düzenlemesinin hangi kamu kuruluşlarında, hangi durumlarda geçerli olacağı net açıklanmalı. resmi kıyafet giyilmesi zorunlu olan kuruluş meclis diye örnek verilirse, türbanlı milletvekili veya ultra mini etekli milletvekili olmayacak diyebilir miyiz? veya vergi dairelerinde yine aynı şekilde çalışanlar istediğini giyebilecek mi? erkekler istediği gibi sakallı olarak işe gelebilecek mi?
köylere eski isimlerinin verilmesi, sadece güneydoğu için mi geçerli, yoksa ege bölgesi'ni de kapsayacak mı?
kişisel verilerin korunması, nasıl bir uygulamadır? "hükümet, sosyal medyada yapılan paylaşımlardan, kişileri sorumlu tutamayacak" olarak mı anlamalıyız?
internet, alkol, sigara vb kullanımının sınırlandırılması, demokratikleşme paketinde neden yer almadı mesela?
pkk örgütünde suça karışmayanların affedilmesi, kck davasında tutukluların serbest bırakılması ile ilgili konular da paketin içeriğinde açıklanmadı.
kısacası, genel manada bakıldığıdna iyi niyetli gibi görünen, fakat detayları açıklanmazsa farklı düşüncelere sevk edebilecek pakettir denilebilir. önemli bir adımdır. fakat dediğim gibi, detaylar kitlelerin istediği gibi olmazsa bu adım geriye doğru atılmış olabilir.
gösteri ve yürüyüş haklarıyla ilgili olumlu gözükebilecek düzenlemeler getiren pakettir, ama sadece teoride. madem halkın böyle haklarının olduğunun bilincinde ve bu hakları koruyup genişletmek isteyen bi düşünceye sahiptiniz neden meydanlarda polisinizle aynı halkı öldürdünüz, yaraladınız o zaman diye sordurur. her zaman olduğu gibi yasalar, açılımlar görünüşte umut vericidir az da olsa, ama o küçük kısmı bile uygulanmaz ki tutuklu gazetecilerin, yıllardır bıkmadan oğullarının kemiklerini isteyenlerin adının bile geçmemesi paketin bizi ne kadar demokratikleştireceği sorusunu da akla getirir. keşke böyle şipşak paketler hazırlayanlar demokrasiye -her ne kadar çok eksikleri olan bi sistem olsa da- inanan birileri olsa. gene demokratikleşemedik bak gördün mü.
bu pakete koyulabilecek son isim demokratikleşme olurdu herhalde, adını zerre hak etmeyen bir paket. sinirleri alt üst eden çıkarcı paket. iyi bir şeyler yapıyomuş gibi görünüp, bazı düşüncesizleri de buna inandıran, ama gerçekte içten içe hesaplar yapan paket. aynı zamanda hiç de şaşırtmayan paket, başka ne beklenirdi ki.
bana göre bir takım eksiklikleri olsada iyi bir adımdır. özellikle başörtülülerin hakim, savcı olarak çalışamaması büyük bir saçmalıktır. neyse inşallah buda zamanla hallolur.
içinden dağlar çıkacak diye beklenen ancak kasisle karşılaşılan paket. "q,w,x" harflerine kullanım özgürlüğü getirilmesi gerçekten de demokratikleşme açısından bir hayli ileri taşınacağımız anlamına gelmektedir. bir de nevşehir üniversitesi'nin ismi değişti ya tamam, demorkatikliğin babasını yaşıyacağız artık.
bir boka benzemeyen pakettir. tamamen toplumla dalga geçilmiştir. ama bunu algılayacak zihin bulmak oldukça güçtür. pakette gerçekten samimi olarak demokratikleşme kapsamında atılmış adım varsa o da "kamuda türban serbestisi" dir. bunun dışında tüm maddeler yetersiz ve kayda değer bir öğe değildir demokratik anlayışta.
Adına ''demokratikleşme'' denilen pakette ''demokrasi'' ile ilgili tek konu olan seçim barajı konusunun tam bir fiyasko olması, paketin adını ne kadar hak ettiğini gösteriyor.
Harfler, türban, üniversite ismi, anadilde eğitim, köy isimleri, nefret suçları vb. konular doğrudan demokrasi ile değil, hak ve özgürlüklerle alakalı kavramlardır.
Hak ve özgürlüklerdeki iyileştirmeler, olmayan demokrasiyi varetmezken; gerçek demokrasinin hak ve özgürlük sorunlarını ortadan kaldıracağını unutmamak gerekir.
Dolayısı ile bu pakete ''demokratikleşme paketi'' diyerek demokrasinin geleceğine inanmak, 40 kere demokrasi diyerek demokrasinin güçleneceğini sanmakla eşit ve eşdeğerdir. iyi uykular..
akp düşmanları herzaman yaptıkları gibi beğenmeyecekler ve ellerinin tersiyle iteceklerdir halbuki chp iktidarı aynu paketi yapsaydı çok çağdaş modern demokratik bir paket olurdu.
edit: chpliler eksiyi bastı bile.
o değil de cansever'in yeni şarkısı ve klibi güzel olmuş. zamanında tarkan yerine cansever'i avrupaya gönderseydik şimdiye kadar en az 3 grammy ödülümüz olmuştu.
not: demokratik paketinde değişen bir şey yok ki amk neyinden bahsedeyim.