başa gelmesiyle zulmü azaltan partidir. (bkz: türkçe ezan) ezan dili serbest bırakıldığında bursa'da bir camiide yedi defa ikindi ezanı okunuyor. buna sebep olanlar zalim değildi de kim zalim?
- Çoğulculuğu, yani azınlığın, muhalefetin haklarını kabul etmeyen ilkel (ya da yetkeci) bir demokrasi anlayışı, baskıcılık;
- Halkevleri ve Köy Enstitülerinin kapatılmasında göze çarpan bir kültür yıkıcılığı;
- inönü'nün canına kastetmek, 6/7 Eylül olaylarını düzenlemek gibi olaylarda somutlaşan hukuk dışı bir anlayış;
- Muhalefetle ilişkileri hemen daima bir kavga havasında yürütmek;
- Amerikalılarla yapılan çok sayıda -kimisi hattâ sözlü olan- ikili anlaşma ABD'ye çok geniş bir hareket alanı sağlamış, böylece DP iktidarının bağımsızlık konusunda hiç de titiz olmadığını ortaya koymuştur;
- Din konusunda CHP ödün vermeye başlamıştı ama DP bunu daha ileri götürmüş, özellikle Menderes dincilerin umudu haline gelmişti.
1950 genel seçimlerindeki parti programında, 1930 belediye kanunu ile kabul edilen ve belediye reisinin makamının valininkiyle birleştirilmesini sağlamış olan yapıyı ayıran ve bunun sonucunda, tanzimat döneminden beri süregelen islam hukuku ve batılı hukuk arasındaki engelleri kaldırmış olan siyasi parti.
kurucusu celal bayar kişisel olarak milliyetçi biri olsa da o dönemde (1946-60) milliyetçi devlete düşman olan tüm yığınlardan (solcu-islamcı) oylar almış ve en nihayetinde iktidarı ele geçirmiş partidir. ayrıca dönemin gayri-türk milletvekillerinin ezici çoğunluğu da bu partidendir. karşı devrimcilerin partisidir hülasa. günümüzde tabanı olduğu gibi durmaktadır. oy verdikleri partinin adı değişmiştir sadece. *
iki partili dönemin demokrat partisi hakkında bilinen bir yanlış var; rakibi chp milliyetçilerden oy alırken demokrat parti gerici ve solculardan oyları almıştır. gericilerin ve solcuların tarihteki ilk işbirliği değildir bu. yine dönemin gayrimüslim milletvekillerinin ezici çoğunluğu da bu partidendi.
baskı ve sansür konularında şimdiki akp'nin eline su dökemeyeceği işlere imza atmış serbest seçim yoluyla iktidara gelmiş türkiye'nin ilk siyasi partisi.
adnan menderes döneminde uyguladıkları baskı politikası öyle ağırdır ki; bu dönemde gazeteler hemen hemen sadece beyaz sayfa olarak basılmış hatta muhalefet partinin seçim gezisini izleyen gazeteciler polislere dövdürtülmüştür.
şimdilerde bu partinin adı ve yaptıkları demokrasiyle anılmakta tek taraflı yayın anlayışına sahip medya hala gerçeklerin üzerini kapatmaya çalışmaktadır.
1946 tarihinde kurulmuş,1960 ihtilali sonrasında kapatılmış bir partidir. Kurulduğu günden itibaren başka ülkelere askeri ve maddi yardım götüterek ülkemizi NATO'ya dahil etmiş partidir.
chp nin yenilgisi kesinleşmesiyle 4 üst rütbeli komutan çankayaya çıkarak cumhurbaşkanı ismet inönüye seçimin iptali için darbe yapmayı önerdiler.bu heyetin başında genelkurmay başkanı nafiz gürman vardı. inönü yapılan darbe teklifini red etmiştir.
kaynak: dünden yarına-cuntalar ve türkiye
Namık Kemal Zeybek ile son dönemini yaşayan köklü parti. Yazık olmuştur bu konumlara gelmesi zira bir çok devlet adamı çıkaran bir partidir. Ee genel başkan'ı şovmen niteliğinde olan bir parti ancak %0.6 oy alabilir. Gerçekten yazık olmuştur. Partinin merkez binası akay caddesindeydi en son eğer satılmadıysa.
köklü bir parti olması nedeniyle özellikle orta yaş ve üstünün büyük sempati duyduğu partidir. herkes hayatının bir döneminde sempati beslemiş ve oyunu demokrat partiden yana kullanmıştır. ihtiyacı olan sadece bir kıvılcım, sonrası zaten çorap söküğü gibi gelecektir.