demokrasiden sonra hayat var mı

entry1 galeri0
    1.
  1. cumhuriyetin ilanıyla beraber demokrasi hakim olmuştur türkiye'ye. balkanlardan gelen soğuk havaya, batıdan gelen baskılara, doğudan gelen ihanete rağmen halk ayaklanmış ve atatürk'ün önderliğinde özgürlük savaşına girmiştir. ve sonucunda halk kendi kendini yönetme hakkında sahip olmuştur. bundan 87 yıl evvelinden bahsediyorum, 1923'ten.

    demokrasi kuranlar en zorlu dönemleri geçirmiştir. bir şeyi kurmak zordur. hele ki bu dünya'da özgürlük amacıyla demokrasi kuruyorsan. lakin bozulması kolay işte. farklı bir örnek vermek gerekirse kurmakla bozmak arasındaki farkla ilgili. bir mimarlık eseri için seneler verirsin lakin birkaç saniye süren deprem o senelerin emeğini yerle bir eder. işte demokrasi de bu kadar kolay bozulabilir. bir fikir akımıyla insanları tek tip haline getirmeye çalışırsın, aykırı olanları susturursun. ve o tek tip sana hizmet eder. o kadar itaat kar olur ki. öl desen ölür yani. tabi bu iyi niyetle kullanılmaz, iyi niyeti olan halkı tek tip haline getirmek istemez zaten. iyi niyet olmayınca da köleden farkın olmaz, modern köle...

    "milyonlarca insanı nasıl tek tip haline getirebilir ki herhangi biri?" diyebilirsiniz. gayet basittir. zorla, yani şart koşarak. bu şart koşmayı her yöne çekebilirsin misal inanç. başka bir akım yaratırsın kurallar koyarsın, bir şeyler vaat edip, ödüllendirileceğini belirtirsin. lakin bu kadarla insanlar üzerinde etki kurman zor olur bir de ceza gerekir. onu da söylersin: uymazsan, cezalandırılırsın! sonra tüm insanlık üzerinde bir korku salarsın. her yönden bu korkuyu beslersin. eğitim sistemin ezber üzerine olur. zira beynimizin sol lobu kalıcı bilgileri saklar, ezbercidir. sağ lobu anlık bilgileri bulundurur, yaratıcıdır. bu yüzden eğitim de hep ezber vardır. çünkü modern köle olan bizlerin sahibi farklı bir şey görmek istemezler. zira amaç zaten tek tip haline getirmektir.

    sanat yönünden kısıtlarsın. sanat insanların yaratıcılığının ürünleri ve yaratıcılığını geliştiren bir şeydir. sanat bireysel veya birkaç kişiye değil, sanatı üreten dahil olmak üzere o eseri gören, duyan vs herkese katkısı olur, farklılaştırır. işte bu yüzden sanat yönü gelişsin istenmez insanlarda ve engellenir. birkaç sene önce bir sanat lisesinde iki öğrencinin eseri nü olduğu için sergiye alınmadığı belirtildi. bunun derinine inersek pornografik olduğu için değil, farklı olduğu için sergiye alınmamıştır. neden derseniz, eserdeki verilmek istenen mesaj, bakanın eseri yorumlamasıyla alakalıdır. sen nü resimlere bakarak abazan bir şekilde çıplak kadın resmi görüyorsan o senin cinsel yönden doymadığın anlamına gelir. aynı resme bakarak bir kadın vücudundaki mucizeleri de görebilirsin mesela.

    evet tüm sansür ve kısıtlamaların sebebi köle olmamızı istemeleridir. sözü şuraya getireceğim. geçenlerde bildiğimiz gibi bir protesto gösterisinde, bir polisin hamile bir kadına tekme atması sonucu bir beden cansız kaldı. işte demokrasi o kişinin protesto istediği görüşü veya lideri protesto edebilmesiydi. işte dünya'yı göremeyen o çocuk için demokrasiden sonra hayat yoktu ve olamadı...

    penguen'in ırak savaşında tepki olarak kapağında belirttiği gibi: demokrasi'den sonra hayat yok!
    ___

    demokrasiden sonra hayat var mı?
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük