eğitim düzeyi yüksek; rasyonel düşünebilen toplumların ideal yönetim şeklidir, diğerlerinde her zaman için bastırılan kesim bilenecek ve adına devrim diyeceği antidemokratik örgütlenmeyle demokrasiyi yıkarak kendi demokrasisini kuracaktır. yeni kurulacak olan sözde demokraside ise yalnızca belli bir kesime söz sahibi olma şansı verilir ve halk sürekli aynı tip kişiler arasından seçime zorlanır.
'demokrasi iyi bir yönetim biçimi değildir; ama ondan da iyisi yoktur' demiş winston churchill, verilebilecek en güzel cevabı vermiştir.
bizim ülkede 'uyarlamadan' ibarettir. bir bakıma da herkes olduğunu sanır. trajiktir.
eski toplumlarda, hatta köleci toplumlarda bile bir 'demokrasi' lafı yürümüş gitmiştir. hatta helenistik dönemde 'demos cratos' filozofların düşüncelerini açıkça ifade edebilmesi anlamına gelirmiş sadece. o günlerden bugüne demokrasi kelimesinin anlamı değişmiştir, hatta her birimiz için farklı bir tanımı vardır bu demokrasinin. zordur demokrasiyi tanımlamak. demokrasi kitaplarımızda yazan ve erişmeye, ulaşmaya çalıştığımız bir hedef değil, yüzyıllardır anlamını aradığımız bir kavramdır.
bugün demokrasiyi, tbmm'deki partilerin tekelinde saymak, toplumumuzun gelişmesine, ilerlemesine, kalkınmasına başlıca engeldir. çünkü, aynı sınıfın temsilcileri olan bu partiler, demokrasiyi kendi anlayışlarına göre kararlaştırıp, bunun dışında kimseye, kimselere örgütlenme, düşünme, konuşma, tartışma hakkı tanımadıkları an tek parti günlerinden de geriye gitmiş oluruz.
demokrasi'nin gecerli oldugu devletlerde olması gerekenler=
1)kuvvetler dagılımı ilkesi gecerli.yasama yürütme ve yargı üstlerine düsen sorumlulukları yerine getirmekle yükümlü.
2)anayasal kurumların basına gecen kişiler halk tarafından secilmelidir ve bunlar kendi aralarında hükümeti secer.
3)ülkede birbiriyle rekaber eden enaz iki parti bulunmalıdır.vatandaslar her dört yılda bir gizli ve esit oylarla bu partilere oy vererek kendi temsilcilerini secebilmelidir.dolayısıyla bir parti iktidara gelirken onu denetlemek icin bir muhalefete ihtiyac vardır.
4)yönetimde bulunan hükümet muhalefetin haklarına saygı göstermelidir.cogunluk bende diye kimseyi ezemezler.
5)periyodik olarak dört bes senede bir secim yapılmalıdır.tüm partiler esit ortamlarda kendi propagandalarını yapabilirler.
6)ülke sınırları icinde tüm vatandasların haklarını yasayla güvence altına almak gerekir.
7)merkezi tönetimi tamamlayan ve yasalar icinde faaliyet gösteren yerel yönetimler mevcut olmalıdır.
8)halk sivil toplum kurukuskarıylada yönetimin alacagı kararları etkiler.
halkın kendi kendini yönetmesidir. ancak demokrasi tek başına bir rejim olamaz çünkü demokrasi çift taraflıdır. bir yanı halk için bir yanı ise monarşi içindir. bu yüzden demokrasi 'doğrudan' ve 'temsili' olmak üzere ikiye ayrılır.
doğrudan demokrasi; kararların doğrudan doğruya tüm şehir halkı tarafından oylanarak alındığı sistemdir.
temsili demokrasi; kararların halkın seçtiği yada halkın kralının veya padişahının seçtiği meclisin almasıdır. türkiye'de bu uygulanmaktadır. temsili demokrasi.
Demokrasi anlayışı yaşatıldığı devletin siyasi rejim biçimine ve anayasasında belirtilen değişmez , temel maddelerine göre yorumlanır . Cumhuriyet rejimi ile yönetilen bir ülkede şeriatçı ya da komunizme dönük bir demokrasiden bahsetmek bölücülüktür , rejim karşıtlığıdır . Demokrasi ve laiklik anayasada belirtilen ilkeler doğrultusunda taraf tutar . O anayasa ise millet egemenliğine dayanır . Yani işine geliyorsa canım...
(bkz: Şeriaat isteyenlerin uçak bileti benden kampanyası)
ülkemize gelmesini umutla beklediğimiz durum... yok değildir, ama demokrasimsi bir durum söz konusudur... kendini bilmez üç beş kişinin kafasına göre şekil vermesidir...
insanın ilkel güdülerine tamamen aykırı fenomen. günümüz insanının ilkel güdülerine göre yaşadığını hesaba katacak olursak, demokrasinin sadece içi boş bir sözcük olduğunu görebiliriz. aynı durum adalet için de geçerlidir.
bir yanlışa yol açmamak için tüm yanlışlara kapı aralayan sistemdir. doğruyu bulmanın değil ortayı bulmanın yoludur. doğrunun bilindiği yerde demokrasinin adı geçmez. bu yüzden demokrasiyi bir fikir olarak kabul edemeyiz ve insanları demokrat olarak sınıflandıramayız.günümüzde böyle vasıflandırılan insanlar daha ne olduklarını anlayamayan veya anlatamayan insanlardır.
"çoğunluğun dediği olur" olarak anlaşılan; fakat özünde "çoğunluğun dediği azınlığın temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayamaz" demeye getiren yönetim biçimidir.
kapitalizmin anayasal güvenceyle korunduğu ülkelerde; bireyin kendi tecavüzcülerini seçme hakkından ibaret yönetim biçimi. ayrıca bireye bu tecavüzden zevk alıp orgazm olma hakkı da kanun hükmünde kararnameyle tanınmıştır.