danimarka'daki demokrasiyi olduğu gibi alıp somali'de, suriye'de uygulayamazsın.
Çünkü her devletin bir geçmişi, coğrafyası var.
Demokrasi sağlam bir temel üzerine oturur.
Aksi halde herkes dümene geçmek ister ve o gemi ilerlemez. Aklı başında olan bir gemide işi seçerek ehil olan kişiye verirler o zaman o gemi buz dağına çarpmaz yanlış rota da izlemez.
ingilterede demokrasinin gelişimi 800 yıldır süren bir süreçtir. bu süreçte seçmen sayısı önce sadece aristokralardan giderek halka kaymıştır. sanayi devriminden sonra hızlanan bu süreçte, iş gücü olması için köyden kente geçen insanların çok uzun zaman oy hakkı olmamaış, ancak bu insanlar şehir kültürüne asimile olduktan sonra oy hakları ortaya çıkmıştır.
fransa da 1789da devrimle cart diye demokrasiye geçmemiştir. bugünkü fransa, 5. cumhuriyet olarak adlandırılır. ilgiltere için geçerli olan seçmen-göç ilişkisi fransa için de geçerlidir.
türkiye de ise yüzyıllar alan bu süre. birkaç on yılda yaşanmıştır. yaşanmaktadır. dolayısıyla, evet türkiye de şu an demokrasi çok sakattır. bunun nedeni şehir kültürüne asimile olamamış, populist politikalar tarafından söümürülmeye açık insanlardır.
amma velakin, bu demek değildirki bu insanlar demokrasiye hazır değil, o zaman darbe olsun, oligarşi olsun. bu insanların demokrasi kültürüne asimile olması, ancak demokratik ortam elden geldiğince sağlandığında olur.
türkiye de ise her 10 yılda bir darbe olduğundan ve 80deki darbenin anayasası hala hüküm sürdüğünden bu süreç çok yavaşlamıştır. çünkü insanların katılımı engellenmiştir. demokrasinin işe yaramaz olduğu, bu insanların orduya muhtaç olduğu fikri aşılanmıştır.
demokrasi kendi hatalarından güçlenerek ilerler. napolyondan sonra fransa çıkarttığı dersleri uygulamıştır. aynı zamanda paris komununden çıkardığı dersleri de uygulamıştır.
ama bizde ordu, bu şekilde olaylara izin vermemiş, herkesi asker görmüş, her türk asker doğar demiş, şehit kültürünü yüceltmiştir.
demokrasi gelişemiyorsa bu onun doğal gelişimini engelleyenlerden dolayıdır.
çok gelişmenin ölçütü us değil de para ise kölelerden oluşan toplum için biçilmiş kaftandır.
demokrasi yanlış bir sistemdir. kapitalizmle birlikte gelir ve halkı fakirleştirir. çoğunluğun dediği olur demek saçmalıktır. demokrasi, koyun sürülerinin korkarak bir kayadan atlaması ile özetlenebilir. yanlış bir hareketi; toplum yapıyor, onaylıyor diye yapmak ya da boyun eğmek ancak koyunlara özgüdür. bir koyun olmayan her insan demokrasiye karşı çıkmalıdır. demokrasi us dışıdır.
kesinlikle dogru bir tespit demokrasi her insanin belirli bir egitim duzeyinde ve kendini birey olarak gorudgu toplumlarda isler. doktrinlerin yonetigi kulturlerde demokrasi yoktur.
çok gelişmiş ülkeler de dünyaya pat diye çok gelişmiş demokrasileriyle birlikte gelmemişlerdir...her demokrasinin hatta her rejimin bir gelişim süreci olmuştur...ülkelerin gelişmişliği demokrasilerini de etkiler elbette ama tüm gelişmiş ülkelerde demokrasinin mükemmel olduğu söylenemez...ulusların karakteristik yapıları da bu sürece etki eder...tabi ülkenin başına gelenler de...demokrasi gelişmek isteyen bunun için çaba gösteren ülkeler içindir demek daha doğru olacaktır...
yanlış bir önermedir. demokrasi her 10 yılda bir darbe yapılan , her taşın altından envai çeşit teror orgutu çıkan, vatanseverlik ve darbecilik kavramlarının içiçe geçtiği, kimsenin kimseye güvenmediği ülkelere lazımdır en çok.