demokrasi kavramının üzerine biraz düşününce, eski yunanlı teorisyenlerce bile kabul edilen bu önerme doğrudur. demokrasi halkın iktidarın erki olması için bir araçtır. fakat halk için bir araçtır. aristokratlarca demokrasi bir araç olarak görülürse bu halkın menfaatlerinin göz önünden çıkarıldığını gösterir.
yani türkiye örneği için ne tam olarak doğru ne tam olarak yanlıştır.
demokrasiyi sürekli araç olarak kullanan zat-ı muhteremlere çok da yakışan cümledir(!) demokrasiyi amaç edinmediklerini zaten herkes tüm çıplaklığıyla görmektedir.
ne yalan söyliyim devrim e giden yolda bize en yakın dost demokrasi diyebilirim. zaten demokrasisiz bir sosyalist devlet günümüz şartlarında düşünülemez..
demokrasi, iktidara gelmek adına bizim için araçtır demenin bir başka yolu. din de öteki dünya için bir araçken bu dünyada iş görmenin bir aracı olmuştur. para da araçtır, makam da. amaç güçlü olmak, dediğini yaptırmaktır. bunun için ülkeyi satar, oy versinler diye adam bile satın alırlar. yalnız rte'nin ve benzerlerinin unuttuğu bir şey var: satın alınabilen her şey ucuzdur, ne kadar pahalıya alınsa da.
evet amaç değil araçtır! amaç, her doktirin gibi insanını daha iyi, daha huzurlu, daha müreffeh yaşatmaktır.
edit: len seoviler, demokrasi amaçsa ona tapalım mı yani şimdi? amaç ne lan? hayatının amacı ne senin? demokrasi mi yoksa daha iyi bi' yaşam mı? bi' de demokrasiye dahi inanmayan tek particiler var ki onların demokrasiye sarılmaları güldürüyor beni hakkaten.
rte eger daha onceden "demokrasi bir tramvaydir, istedigimiz duraga gelince ineriz" dememis olsa, bugun soyledigi "demokrasi insanlarin mutlulugu icin bir aractir" sozu tutarli olabilirdi. rte ayni konusmasinda "din de insanlarin mutlulugu icin aractir" demis. eger amac insanlarin mutlulugu olsa tanri din yaratmayip insanlari mutlu yapmaz miydi? dinde amac insanlarin test edilmesi degil mi?
demokrasi insanlar icin gayet tabii amac degil aractir. amac ulkenin refahi , huzuru , mutlulugudur. Bu da demokrasi ile olur. yani diktatorlukle insanlar mutlu olsalardı diktatorluk getirilirdi lakin demokrasi halki mutlu eder. bu kadar basit bir olayin bile sansasyon yaratmasinin sebebi art niyet arayan insan modelidir.
(bkz: duz mantik)
demokratikleşmemiş bir toplum için demokrasinin ancak amaç olabileceği, demokratlık kazanıldıktan sonra ise demokrasinin araç olarak kullanılacağı göz önüne alınırsa, rtenin o sözü söylediği zamanda, hala demokrasinin olmadığı da göz önüne alınırsa işin içinden çıkılmayacağı durum. *
demokrasiyi semsiyeye benzetecek olursak, amaç olarak kullanıldığında, ideal toplumlarda (ki biz olmuyoruz) halkın kendisini ifade edebilmesi demek iken,
araç olarak kullanıldığında göte girip de açılmayan bir nesneye dönüşmesi olasıdır.
Bir rte klasiği. Hala da bu lafların üstüne "irtica tehtidi yoktur, korkmayın bilmemne" derler. Kimsenin korktuğu yoktur, ancak onca olaydan sonra insanların kızgınlığı vardır.