steam'de 39 TL'den 9.75 TL'ye düşen enteresan bir oyun. Adından da anlaşılacağı üzere siyaset bazlı bir simülasyon oyunu. Vermiş olduğunuz kararlar , çıkarttığınız yasalar doğrultusunda insanların oylarını alacak ya da kaybedeceksiniz falan.
Abi bir gün şöyle bir oyun çıksa da bir ülkeyi yönetsek , ekonomiyi siyaseti ayarlasak, gerçekçi olsa, diktatör olsam, faşist olsam çok güzel olmaz mı? Bu hayal, tek benim hayalim değil sanırım. Çoğu oyun sever, özellikle de strateji ve simülasyon oyunlarına ilgi duyanlar bu hayalin bir benzerini kurmuştur. işte Democracy 3 de bu hayalimizin vücut bulmuş hali!
Democracy 3, Positech Games'in başarılı serisinin en yeni oyunu olarak, neredeyse baştan yazılmış bir sistemle karşımıza çıkıyor. Democracy 3ü, hem serinin üçüncü oyunu olmasından hem de diğer oyunlara göre çok daha gelişmiş bir sistemle gelmesinden ustalık eseri olarak da adlandırabiliriz.
Ülkelerin siyasi durumlarını son derece karmaşık ve gerçekçi bir yapıyla modelleyen oyun, aynı zamanda ekonomik faaliyetlerde de oldukça etkin. Oyunda, küresel ekonomik faaliyetlerin ülke ekonomisine yansımalarına gerçekçi bir şekilde yer verilmiş. Çok çeşitli olmamakla beraber ülkenizdeki ve dünyadaki sürpriz gelişmeler de işinizi zora sokabiliyor. Oyunun size sunduğu yetkiler ise oldukça fazla. Vergilerin her türlüsünü ayarlayabilme, iç güvenlik unsurlarını kontrol edebilme, ülkedeki eğitim politikasını ayrıntılı bir şekilde değiştirebilme gibi ülke yönetimindeki çok farklı değişkenleri sizin kontrolünüze sunan oyun bu özelliğinden kaynaklı olarak daha çok bir neden sonuç ilişkisinden ibaret. Yönetimdeyken yaptığınız tüm değişikliklerin geri dönütünü çok geçmeden alıyorsunuz. Örneğin vergileri azalttınız, yoksullara yardım kampanyaları başlattınız; kapitalistlerin başınıza bela açması çok muhtemel. Ya da okullardaki din dersini kaldırdınız, radikal dinci grupların size bir suikast düzenleyeceğini çıkan isyanlardan anlayabiliyorsunuz. Çok komplike bir oyun gibi görünen Democracy 3ün de eksik olduğu konular da yok değil.
Democracy 3ün sınıfta kaldığı en büyük eksikliği ise muhalefette tek parti bulunması. Yani siz kapitalistleri çok kızdırır, sosyalistleri de hoşnut etmezseniz, bu iki karşıt görüş aynı muhalif partiye oy veriyor. Ki bu da işinizi zorlaştıran en temel unsulardan. Normal şartlarda sosyalistlerin ve kapitalistlerin aynı partide buluşması mümkün olmadığından oylar bölünüyor ve sizin tekrar seçimi kazanmanız kolaylaşıyor. Ancak oyunda birkaç ideolojik görüşü de bir arada yürütmeniz gerekiyor. Yani her koşulda iktidarda kalabilmek için %50yi geçmeniz gerekiyor. Democracy 3ün diğer bir eksikliği ise, muhalefet partisinin çok etkin olmaması. Rakip partiyi genellikle seçimden seçime görüyoruz. Siz yasa değiştirirken dahi muhalefet partisinin bir etkisi olmuyor. Eğer yeterli güce sahipseniz, yasayı değiştiriyorsunuz. Yeterli güç diye bahsettiğim güç ise, ekranın sol üst köşesinde konuşlanmış yumruk işareti. Yumruk işareti, siyasi gücünüzü sembolize ediyor. Siyasi gücünüzü ise politikalarınız, kabinenizi oluştururken seçtiğiniz bakanların size olan bağlılığı gibi etmenler etkiliyor.
Oyunun oldukça başarılı olduğu bir diğer yanı ise, karmaşık yanını basit ve kullanışlı ara yüzüyle unutturması. Bu kadar değişkeni bir elden kontrol etmenin çok zor olduğunu bilen geliştirici, özel bir ara yüz hazırlamış. Seçmen gruplarının nelerden rahatsız oldukları, aralarında ilişki olan balonlarla gösteriliyor. Böylece ülkenin genel durumunu ve duruma etki eden değişkenleri aynı ekrandan görüp, müdahale edebiliyorsunuz.
Eğer iktidarda kaldığınız süre boyunca başınıza bir şeyler gelmeden kalabildiyseniz, bir sonraki seçimlere giriyorsunuz. Seçimler, bahsettiğim gibi siz ve muhalefet partisi arasında geçiyor. Seçimlerden önce, bir kamuoyu yoklaması yapmak istiyorsanız, bu da düşünülmüş. Ancak çok sağlıklı bilgiler vermeyen anketlerden %65 civarı bir oyla çıkmazsanız, seçimi kazanmanız garanti değil. Eğer gayet başarılı bir dönem geçirip seçimi kazandıysanız, bir dönem daha devam ediyorsunuz. Ama seçimi kaybederseniz, hükümetiniz düşüyor ve oyun sonlanıyor. Oyun bitiminin tek senaryosu bu değil tabi ki. Daha önce bahsettiğim gibi, bir kesimi çok kızdırırsanız suikaste uğrayabiliyorsunuz. Üstelik bu suikastler de tek tip değil. Size suikast uygulayan kesimin kültürel durumuna göre değişiyor. Örneğin radikal dinci grup, intihar saldırısıyla; kapitalistler ise bir seri katil tutarak sizi öldürebiliyorlar. Bu saldırılardan da güvenlik önlemlerini sıkı tutarak kurtulabilirsiniz. Tabi bunun zararlarını da başka yönlerden görebiliyorsunuz.
Oyuna başlarken yönetebileceğiniz 6 adet belli başlı ülke var. Bu ülkelerin sosyokültürel durumları, ekonomileri, siyasi yapıları bilgi olarak verilmiş. Ayrıca Steam Workshop üzerinden oyunun mod desteği de bulunuyor. Çok fazla olmasa da yeni ülkeler, yeni yasalar bulmanız mümkün. Steame değinmişken, oyun Steamde 39 TLlik fiyat etiketiyle hali hazırda satılıyor. Ancak oyunun sık sık %75 indirime girdiğini belirtmekte fayda var. Özel günlerdeki indirimleri takip ederseniz, oyunu oldukça ucuz bir ücrete kütüphanenize ekleyebilirsiniz.
Democracy 3, tam anlamıyla muhteşem bir simülasyon olmasa da oldukça başarılı bir oyun. Bu kadar özellik arasında hala eğlenceli olmayı ve kendine bağlamayı başarıyor. Acaba bu sefer ne olacak? sorusu bile sizi oyunu oynamaya itiyor. Bu arada belirtmekte fayda var, oyunu oynamak için iyi derece ingilizce bilgisi gerekiyor. Az çok tahmin yürüterek ve sözlük kullanarak da bir şeyler yapmanız mümkün tabi. Eğer birazcık olsa da ilginizi çektiyse, Democracy 3ü kesinlikle deneyin.
Oyunu aldım indirdim, türkçe mod falan çektim. ilk önce Almanya ile ısınma turları yapayım dedim, başta memleketin durumu vahim. Adam gibi yöneteyim dedim bir baktım sosyalist liberal oldum çıktım. Memleketi düze çıkardıktan sonra ingiltere ile oynadım bu sefer borçlar zirveye varınca hükümeti devirdiler. Birde Fransa ile oynayayım dedim amaç Anarko Kapitalist bir hale getirmek... Olmadı. içim bayıldı kapattım gittim. O değil oyunda anca sosyalist - liberal bir tutumla ayakta kalabiliyoruz. Kapitalist olayım yok acımazlar.