Atatürkün politikasından bihaber cahil ke!mal!istlerin toplaşacağı başlık.
Yahu atatürk düpedüz liberal basit bir adamdı ekonomi konusunda.
sizi duyanda turkiyenin eskiden 2. bir SSCB olduğunu sanacak.
Özelleştirme şartlarını ve süresini bilmiyorum bu sebeple temkinli yaklaşılmalı bu olaya fakat babam ve dedem demiryollarında çalışmış olduğu için az çok biliyorum işin mutfağını, en azından haydarpaşa tarafını. Makinistlerden bahsedeceğim.
Öncelikle çalışma şartları herkesin kaldırabileceği türden değil. Kaç bin volt elektrik altında çalışıyorsun, sorumluluk da cidden büyük. Ayrıca özellikle yük trenleri gibi trenlerde bir arıza vs olduğu zaman çoğunlukla müdahalede bulunacak 1-2 kişiden birisin. Ayrıca trenlerin çeşitli sebeplerden dolayı ezdiği insan/hayvan/taşıtları da unutmamak gerek. Şu ana kadar tanıdığım hiçbir makinist temiz sicilli değildi. En az bir kişiyi ezmişler. Birçoğunun sebebi genellikle ölen kişiden kaynaklanıyor(psikolojik sorunları ve intihar eğilimleri olan kişiler vs). Yolların çevresinde gerekli izole edici önlemler alınmadığından intihar etmek için atlayıveriyorlar trenin önüne, ya da yoldan geçen birini tren göremiyor görse de geç oluyor.
Yukarıda bahsettiğim işin olumsuz yanlarından bir kısmı. Kilometre sistemine de değinmek istiyorum. Bazı trenlerde görev aldığın zaman kilometre başına sana para ödeniyor. Şu an durum nasıl bir bilgim yok fakat kontrolsüzlükten öyle kilometreler varki adamın yazdığına göre aynı anda 2 trende olması lazım.
Özelleştirilmeden önce devlet personeli ve onların haklarını koruyacak önlemler almazsa 2 yukarıda bahsettiğim problemlerin yanına çok farklı sıkıntılar da gelecektir. Özelleştirme olursa da bu kilometre probleminin süreceğini de zannetmiyorum. Neticede birşeyler yapılmazsa ezilen yine çalışanlar olacaktır.
an itibariyle büyük(!) , bağımsız(!) , gül gibi cumhurbaşkanı mız tarafındandan onaylanan eski yasa tasarısı yeni yasa. Yakında milletin başını soktuğu evinide satacaklar.
sanılanın aksine tcdd'nin özelleştirilmesi olayı değil, özel firmaların türkiye'de demiryolu inşa edip tren işletebilmesinin önündeki yasal engellerin kaldırılması olayıdır.
hatırlarsanız 1990'ların başına kadar türkiye'de televizyonculuk da devlet tekelindeydi. bu tarihten itibaren özel tv kanalları bir bir açılmaya başlandı. özel tv kanallarının açılması ilk başlarda yasal krizlere neden olsa da daha sonraları özel firmaların televizyon kanalı açmasının önündeki yasal engeller kaldırıldı. bu süreç içerisinde trt'nin özelleştirilmesi asla gündeme gelmedi. aksine hem devlet (trt) hem de özel kanallar birlikte televizyon yayını yapmayı sürdürdüler. sonuç olarak türkiye'de televizyonculuk aradan geçen zaman içerisinde büyük bir ilerleme kaydetmiş oldu.
şimdi ise benzer şeyler demiryolları için oluyor. demiryolları özel sektöre açılınca ülkedeki demiryolu ihtiyacı özel firmalar tarafından karşılanabilir olacak. insanlar devletten demiryolu inşa etmesini beklemek zorunda olmaktan kurtulacak. özel sektörün desteğiyle ülkedeki ulusal demiryolu ağının daha kısa zamanda büyüyüp gelişmesi sağlanacak. özel firmalar verecekleri reklamlar aracılığıyla insanları trenle seyahate teşvik edecekleri ve bu yolla sahibi oldukları demiryollarından kâr elde etmeyi amaçlayacakları için ulaşımda demiryollarının payının artması daha kolay sağlanacak. öbür yandan tcdd bir devlet kuruluşu olarak "tcdd taşımacılık a.ş." kimliğiyle şimdiki gibi demiryolu inşa edip tren işletmeye devam edecek.
bu nedenlerden dolayı demiryollarının özel sektöre açılması, türkiye'de demiryolu ulaşımının hak ettiği yerlere gelebilmesi için atılmış olan en büyük adımdır. her gün benzine gelen zamlara isyan edip buna rağmen karayollarında araba kullanmaktan vazgeç(e)meyen yurdum insanı çarenin demiryollarında olduğunu gördüğü ve anladığı an bu ülke kalkınmaya başlayacaktır.
Demiryolunu inşa eden şirketin belli bir süre işletme hakkının doğmasıdır. Daha sonra tekrar devlete geçecektir.
Tabi özel şirket bu işlettiği dönemde sermayeyi kurtarabilmek için fiyatları maksimum düzeyde tutacaktır. Olan yine biz vatandaşlara olacak anlaşılan...