(Tamarindus indica), bir çok tropik ülkede yetiştirilen ve baklagil türü olan bu ağacın anavatanı Hindistandır. Kalın gövdesinin kahve rengi kabukları ve zümrüt rengindeki parlak yeşil yaprakları ağaca çok güzel bir görünüm verir. Meyveleri, fasulye gibi uzunca bir kabuğun içinde (kapsül) oluşan yassı fasulyelerden ibarettir . Meyvenin kabukları siyah renkte, eti yumuşak ve ekşi bir tadı olup, çok besleyici ve ferahlık vericidir. Bu nedenle bir çok yemekle pişirildiği gibi, bazen üzerine toz şeker serpilerek çiğ olarak da tüketilir. Bundan başka bir çok içkinin üretiminde de kullanılır. Üretilmesi tohumları ile yapılır.
Fasulye biçimli meyve,20 cm uzunluğunda,olgunlaştığında siyah bir kabuğun içinde yassı tohumları bulunur.Eti yumuşak ve şekerli,mayhoş tattadır. Yemeklerde, şerbet ve içki yapımında kullanılır. Üzerine toz şeker serpilerek çiğ olarak ta tüketilir. Afrika'nın doğusunda doğal olarak yetişir. Sıcak iklim bitkisidir. Ülkemizde, Batı ve Güney Anadolu'da yetişir.
Bu ağacın olgunlaşmış meyveleri baharat olarak kullanılır. Tadı ekşi olan bu baharat,çok besleyicidir.Bir çok yemeğe,salatalara,çorbalara,turşulara katılır.
Tropikal ülkelerde yetişen bir ağaçtır. Yaprakları reçel, şarap yapımında kullanılır. Demirhindi ağacının meyvesinden yapılan siyah renkteki ezme, ülkemizde şerbet yapımında kullanılır.