demir ve celik endustrisi

entry4 galeri0
    1.
  1. demir cevherinden madeni yakıt yakmak suretiyle elde edilen, sonra da demiri katılaştırmak suretiyle çeliğe şekil veren endüstridir. gemilerden başlıyarak, toplu ve dikiş iğnelerine varıncaya kadar birçok şeyler çelikten yapılmaktadır.

    Türk demir çelik sektörü, Türk ekonomisinin gelişmesinde ve endüstrileşmesinde önemli bir rol üstlenmiştir. Demir çelik üretimi ilk defa 1928 yılında, savunma sanayiinin çelik ihtiyacını karşılamak amacıyla üretilmiştir.

    Türkiye'nin ilk entegre demir çelik tesisi olan Karabük Demir Çelik Fabrikaları KARDEMiR dir.
    1 ...
  2. 2.
  3. hammadde olarak demir çelik üreten fabrikaların, değişien teknolojiye ayak uydurmakta zorlandığı sektördür.

    en son örneği karabük demir çelik fabrikaları nda yaşanmıştır.
    continiu sisteme geçmeden evvel, kar etmekte zorlanmaktaydı.
    şu an karlı bir kuruluş haline gelmiştir.
    continiu sistemde dışında üretim yapmakta hayli akla zarar bir iştir.
    demir cevherini önce pahalı bir yakıt olan taş kömürü ile eriticem diye göbeğini catlat. sonra kütük halinde döktüğün bu ürünü soğut, sonrada çapını inceltmek için tekrar ısıt. mantıksız tabi.

    amcam ne yapmış continui sistemde,
    ürün kütük haline gelir gelmez, derhal haddehaneye sevk edecek mekanizmayı kurmuş. sıcak sıcak haddelemiş enerji maliyetlerini epey azaltmş ve senden ucuz satmış. sende batmak üzere iken direkten dönmüşün. geçmiş olsun. *

    (bkz: arcelor)
    (bkz: mittal)
    (bkz: tata)
    1 ...
  4. 3.
  5. bir işleme sanayisidir. bu sanayi faaliyetiyle elde edilen ürünler -çubuklar, plakalar, teller, raylar vb.- kompleks mamul maddeler üretecek olan başka sanayilerde hammadde olarak kullanılırlar. bu yüzden de demir-çelik imal eden bazı şirketlerin gemi inşa ve köprü yapımı gibi ilgili faaliyetlerle de bağlantıları vardır.
    hammadde demir cevheri olurken; aynı zamanda, demir cevherini ertimek üzere yüksek fırınlarda kok kömürü vasıtasıyla ısıtılacak kalkere de ihtiyaç vardır. böylece elde edilen çeliğe, kullanma amacına uygun niteliği vermek üzere bir ya da daha fazla demir alaşımı eklenir; yüksek fırınların aşırı sıcaktan etkilenmemeleri için de çok büyük miktarda suya ihtiyaç duyulur.
    demir-çelik tesisleri için ideal sit, demir cevheri, maden kömürü ve kireçtaşı yataklarının bol bulunduğu, bunlara ek olarak suyun ve büyük demir ve mamul hale gelmiş çelik alıcılarının(pazarların) da bol olduğu yerlerdir.
    1 ...
  6. 4.
  7. (#3492244)

    mevzu bahisde tanımı geçen kok kömürü için kalker madeni, entegre olmayan tesisler için dışarıdan hazır alınmaktadır.

    kok bataryaları mevcut olan bir tesis, kendi kok kömürünü kendisi elde etmektedir.

    (bkz: kuru söndürme.)
    (bkz: sulu söndürme.)

    genel bir tanım olarak demir ve çelik endüstrisi çok ama çok kirli bir endüstridir.

    (bkz: kömür tozu.)
    (bkz: metal tozu.)
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük