düşük korozyon direnci istenen parçalar da püskürtme, daldırma ve silme yöntemleri ile uygulanan, kullanımı kolay bir malzemedir. Demir fosfatlama hattı ilk yatırım maliyeti çok yüksek değildir. Ayrıca birim kimyasal maliyetleri de çok yüksek olmadığından sıklıkla tercih edilen bir metottur.
Demir Fosfat kaplama yaptığı yüzeyde açık sarıdan, ağırlıklı mavi olmak üzere kızıla kadar bir renk oluşturur. Yapılan bu kaplamanın ağırlığı 0,2 - 1,0 gr/m² dir. Çalışma sıcaklığı ortam ısısı ile 65ºC arasında olup kullanım konsantrasyonu %1 ile %10 arasında değişir. En uygun demir fosfat pH değeri 4 - 6 dır. Bu pH değerlerinin altında tozlanma, üstünde ise zayıf kaplama olacaktır. Demir fosfat, çinko fosfatta göre daha ince bir kaplama olduğu için sonrasındaki pasivasyon ve kurutma işlemleri dikkatlice yapılmalıdır. Eğer malzemede paslanma meydana gelmiş ise kaplama kalınlığının az olduğu düşünülebilir. Demir fosfat metal üzerinde boyanmadan kalırsa fazla bir koruyuculuğu yoktur. Bu nedenle fosfatlanan parça en kısa zamanda boyanmalıdır.
Demir Fosfat, yüzeyede boya tutunmasını, boya tabakasının darbe direncini ve elastikiyetini arttırır. Ayrıca boyanmış olan parça dışardan bir darbe aldığında boya altında ilerlemesi düşünülen pasın hızını da düşürür. Demir, çelik gibi malzemeler için uygulanan demir fosfat alüminyum ve galvaniz içinde temizlik ve aşındırma amaçlı kullanılabilir. içeriğinde bulunan ıslatıcılar temizleme görevi de üstlenirler.
Demir fosfatlama prosesi sprey olarak uygulandığında yağ alma işlemi ile aynı anda uygulanabilir. ilk banyoya demir fosfat ile birlikte girilen yağ alma kimyasalı ile malzemenin hem yağı alınacak hemde fosfatlama işlemi gerçekleşecektir.