Eğer diyete, yani beslenmeye bağlı bir problem yoksa o zaman demir emiliminin artırılması gereken durumlar kullanılabilir.
Türk halkının demir eksikliği probleminin en büyük sebebi çay içmesi değildir, çayı yemekten hemen sonra içmesidir. "Dur hemen bi çay suyu koyiyim ehehehe." Diyen teyzelerdir.
Akşam yemeğinde tavuk ciğeri, ıspanak yemeği ve tatlı olarak da bir avuç kuru üzüm yiyen bir birey bu yemeklerle çay arasında 1 veya 1.5 saatten fazla zaman bırakmazsa, besinlerdeki demir, çaydaki 'tanen' denen moleküle bağlanır ve hoppala barsaklardan atılır. Emilim yüksek oranda düşer.
Eğer "beslenmemde bir sıkıntı yok, çay da içmiyorum." Diyorsanız doktora görünmenizde fayda var.
Özellikle kadınların menstral döngüsünden dolayı daha da dikkat etmesi gerekir.
Kokoreç yemek. Evet, doğru duydunuz. Demirin emilimi bağırsakta gerçekleşir ve demir içeren besinlerden demiri aldığımızda onu işlemek uzun sürer ama kokoreçte hazır emilimi yapılmış halde bulunur. Böylece daha hızlı bir şekilde demir ihtiyacı giderilir. Ve sakatat tabii ki.
demir çubuk yalamak ve vücuda vida batırmak.
demir eksikliğinin en fazla görüldüğü kişiler aşırı adet kanaması yaşayan kadınlar, gizli kanamaya yol açan sindirim sistemi hastalıkları yaşayan kişiler, aşırı ve direkt yemeğin üzerine çay tüketenler, ve de karbonhidrat odaklı beslenen daha çok düşük gelirli insanlar.
sorunun köküne inilmedikçe kalıcı çözüm bulunamaz.
Vegan ve fakir degilseniz iyi bir beslenme programi ile 4 5 ayda duzelir. Fakir veya vegansaniz mecbur aile hekimin verdigi takviyelerden almalisiniz. Yan etki olarak gaitada koyulasma olursa korkmayin, tedavi surecini tamamlayana kadar sabredin.