Kurtuluş savaşında yunanlılar kaçarken ordumuz kovalayamasın diye demiryollarını tahrip ederek kaçtılar.
Bunların hepsini yeniden yapmak şimdi küçük görünebilir ama bağımsızlık savaşı vermiş ayağında çarık bile olmayan bir halk için büyük bir adımdır.
marşın yazıldığı zamanlar gerçekten de ülkenin dört bir yanında demiryolu projeleri başlatıldığını ve özellikle iç anadolu - marmara - ege hattında köylere kadar giren hatların olduğunu düşünürsek doğruluğu anlam kazanacak cümledir. bir de fuzuli yorumları önlemek için ilgili marşın onuncu yıl marşı olduğunu belirtmek isterim.
kurtulus savasının kazanılmasında büyük rol oynamış, o dönemin en hızlı bugünün can çekişen ulaşım aracı katarlar olduğundan demir yollarının bu savaşın kazanılmasındaki önemini belirtir 10. yıl marşımızda geçen bir cümledir.
Türkiye'mizi kurtuluşa götüren bu demir yollarının çoğu kocaları, babaları cephede destan yazmakta olan cumhuriyetin kadınları tarafından yapılmış ve onarılmışlardır.
akp'nin bir bok söyleyemeyeceği sözdür. "demir ağlar" tamlamasının düz anlamıyla salt demiryolunu ifade etmediğini, 10 yılda yapılan sanayi, tarım, vergi sistemi, yüksek eğitim, kültür faaliyetlerini kapsadığını anlamayan yorum yapmasın bir zahmet.
ha akp'nin 12 yıllık faaliyeti sonucu ülkenin içinde bulunduğu bok çukuru düşünüldüğünde daha başka tamlamalar kullanılabilir elbette...
--spoiler--
yalnızca Kayseri, Sivas, Malatya, en son da Niğde.
1923-1933 arası yapılan yeni demiryolları yalnızca bunlardı! Elazığ, Diyarbakır, Erzurum falan, cumhuriyetin ikinci on yılında yapılmıştır, 1933'ten sonra.
izmir, Aydın, Eskişehir, Ankara, Adana, Pozantı hatları falan da "pis Osmanlı'dan" kalmaydı!
--spoiler--