Deliryum (delirium), tıp dünyasında ilk tanımlanan ruhsal bozukluk hastalıklarından biridir. Ani (akut) gelişen ama geri dönüşümü olan bir hastalık olan Deliryum, fark edilmeden hızlı bir başlangıç aşamasıyla kendini gösteren, inişli çıkışlı bir hastalık süreci oluşturan, enfeksiyon, ağır gıda veya su eksikliği, zehirlenme, yüksek ateş ve benzeri gibi çok farklı nedenlerle ortaya çıkan, düşünce ve algılama değişimleri yaşatan, bilinç problemi oluşturan ve uyku-uyanıklık arası bir dönem oluşturan bir hastalıktır.
halusinasyon görürken bilincin de belli düzeyde kapalı olması, hayal gördüğünün farkına varamama durumu. doğal ya da sentetik kimyasalların bir kısmı buna sebep olur. bir örneği, tatula tohumu ile yaşanabilir. keyifsiz bir deneyim olduğu söylenegelir bunun.
Kisi halusinasyonlar degil, gercekten ayirt edemedigi sanrilar gormeye baslar. En guclu halusinasyon tipi denilebilir.
Bu sanrilar gercekten ayirt etmesi imkansiz olmasinin yani sira ayni zamanda son derece garip ve korkutucu olabilir. yillar once olmus bir akrabasini gardrobunda saklandigini dusunup onunla saklambac oyanayacak seviyeye getirebilir insani.
Deliryum, benzodiazepinlerle halledilemez. Deliryum'a ev-isi en iyi tedavi muhtemelen direkt uyumak olacaktir. Ama tabii bundan once Deliryumdaki kisinin hastaneye gidebilmesi soz konusu ise, gitmelidir.
bilinç değişikliğine dikkat, algı, düşünce, bellek, devinim, duygu-durum ve uyku-uyanıklık döngüsü bozukluklarının eşlik ettiği, özgül olmayan organik beyin sendromu olarak tanımlanır. En sık görülen mental durum bozukluğu olmasına rağmen, klinisyenlerce kolayca gözden kaçırılabilmektedir. Yaşlı hastalarda teşhis edilemeyen deliryum oranının %70 gibi yüksek değerlere ulaşabildiği bildirilmiştir.