latince'de "tanrı" anlamına gelen "deus" sözcüğünden türeyen deizm isimli tek tanrılı inanç türünü benimsemiş insandır. bütün dinleri reddederek sadece mantık ve de doğayı kaynak alırlar. tanrı'nın evren için doğanın kanunlarını koyduğuna fakat sonrasında evrene ve de doğaya müdahale etmediğine inanırlar. deizm 17. yy'da avrupa'da gelişen rönesans akımlarının etkisi olarak gelişmiştir. çünkü onlara göre yeni keşifler sonucu ortaya çıkan bilgiler, kutsal kitaptaki nuh'un gemisi tezini çürütmüş ve insanları ister istemez yaradılış fikrinden uzaklaştırmıştır.
ateizm, deizm ve agnostisizm'in ne kadar çok karıştırıldığını görüyorum buradakileri okuyunca. bence biraz araştırmanız gereken konular. bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya kalkamamanız sizin yararınıza olur.
Su anki Hristiyan aleminin genel gorusudur. Tanri vardir ama peygamber veya ibadet yoktur kilise ziyareti yapmak gerekmez diye argumanlar one suruyorlar.
Deizm'in kabul ettiği öğeler nelerdir?
1- Tanrı vardır ve kainatı yaratmıştır.
2- Tanrı insanların mantıksal davranmasını ister.
3- insanların ruhları ölümden sonra hala vardır, bu doğrultuda ölümden sonra yaşam da vardır.
4- Yaşam sonrasında, Tanrı iyi davranışlarımızı ödüllendirecek, kötü davranışlarımızı cezalandıracaktır.
Öyle "ateizmden bir önceki " Adım demek bakkal muhabbetidir.
Bir yaratıcı var ama bir din göndermedi , hiç müdahale etmiyor , bu sizin dediğiniz gibi bir yaratıcı olsa dünyada insanlar ayrı ayrı 2400'den fazla din'e inanıyor olmazdı diyor.
Tanrıyla bağ kurmak için dinlerin gereksiz olduğu kanaatinde olan kimselerdir. Bir bakımdan tanrı ile arasına dini bile sokmayanlar olarak değerlendirilebilirler. Asıl merak ettiğim Tanrıya inanmayanlar cehenneme gidiyorsa deistlere ne olacak?
Sacma sapan olusturulan birsey yok yaradana inanip dinlerin insanlar tarafindan yazildigini dusunuyoruz sadece. Sen nasil indirildigini gormedigin bir dine inaniyorsan biz de gormedigimiz seye inanmiyoruz. Karsit inanclara saygi gosterseniz bizim gosterdigimiz gibi bir de sizin kitabiniz da islam hosgoru dinidir derler ama o hosgoru herkeste yok nedense.
allah var demez deistler aslında. türkiye de deistler ve gizli müslümanlar olarak olarak ikiye ayırırsak fark vardır bunlar arasında.
deistler bir tanrıya inanır ama bu dinlerin kendi özgün tanrı kalıpları gibi değildir. yani deizim bir dini referans alarak tanrı tanımı oluşturmaz ve bir dine göre argüman geliştirmez. köklü bir düşüncedir aslında ama tabi ben allah a inanıyorum ama din saçma diyene rastlayınca pek tiye alınmıyor.
mesela tanrı var der ama onu açıklamaz. ha eğer var değip bilimi referans alıp bilim üzerinden bir açıklama yapıyorsa tanrı bilimsel bir varlık olmadığı için( en azından panteist bakmıyorsa olaya) o halde bilim dışı bir kabulü bilimsellikle nasıl bağdaştıracak?
ayrıca neden din dedim ona da geleyim, mesela teistler tanrı var der ve bunu kitaplarında veya peygamberlerinin hayatından, sözlerinden yola çıkarak açıklarlar. aslında inancın ne olduğunu açıklarlar. tanrı yaratmışsa tanrıyı ve yarattığı evrenin ne olduğunu veya neden yarattığını açıklarlar.
ancak deistlerde bunu göremiyoruz. ha dediğim gibi açıklama din temelli kutsal safsatası üzerine değil de bilim temelliyse o zaman tanrının bilimsel olduğunun delili ne?