çetin tekindor mükemmel bir oyunculuk sergilemiş. zaten gerçek bir karakter oyuncusu. kültürlü bir insan olur derseniz bu dede öyle bir insan. sıcak ve sevgi dolu mesajları hepimize ders niteliğinde.
çekimleri aydın ve milas-bodrum çevresinde yapılan yerel halktan insanların da rol aldığı ege filmidir. Ege'yi çok iyi yansıttığını düşünüyorum. Çağan ırmak'tan beklenen güzel bir senaryo olmuş ellerine sağlık. Özellikle gerçek bir yaşam öyküsü olması daha da etkileyici kılıyor filmi.
içinde ege olan her şey beni ağlatmaya başladı. üstüne çağan ırmak'ın ağlatma potansiyelini de ekleyince... filme objektif gözle bakıp eleştiri yapamıyorum o yüzden ama çetin tekindor bu dünyadan değil.
yunanlıların da türkler gibi ne kadar misafirperverliğine vurgu yapmış, sanki bir üçleme gibi türkiye tarihini anlatan güzel film, yapanların emeğine sağlık.
hayatımın aşkıyla gittiğim über filmdir arkadaşlar. çok ağlamıştı, sarılmıştık sonunda. o günden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı. 2 hafta sonra da ayrıldık. ben de öyle dolaşıyorum işte ortalarda leyla gibi.
müthiş bir film. insanı duygu seline sürüklüyor. filmi izledikten sonra çetin tekindor'un oyunculuğuna da tekrardan hayran kaldım. uzun süre etkisinden çıkamadım. yine olsa yine izlenir yine ağlanır.
türk ve yunan halklarının kardeşliğine yaptığı vurgu açısından güzel film ancak;
yine bir dede, yine bir torun, yine bir solcu baba, yine hümeyra, yine 80 ihtilali, yine çetin tekindor, yine önce bir ölüm ve yine mutlu bir son. biraz fazla babam ve oğlum olmuş sanki. o film olmasaydı, buna muhteşem diyebilirdim ama var. o zaman sadece güzel deyip geçiyorum.
çağan ırmak imzası olduğu ne kadar da belli. hikayesi ege'de geçiyor, bir egeli olarak diyebilirim ki her ayrıntı işlenmiş filmde. ege şivesinde "he" nin olmadığı bile belirtilmiş *
--spoiler--
londra mütarakesi sonrası zorunda bırakılan göçün getirdiği elem, acı, zorluklar. ve 80 darbesinin buruk hayatların ortasına kötü bulutlar misali çöküşü. izleyin.
--spoiler--
çağan ırmak yapımı bir dram filmi. konusu ise mütareke sonrası milasa yerleşen rum bir dede ve darbe döneminde yaşanan yolsuzluklara göğüs germe çabası. torununun ben türküm ben rum değilim diye kendini arkadaşlarına kabul ettirme çabası, dedenin buna üzülmesi ve ailesine sahip çıkması. bu filmde yalnızca ana konuya odaklanmak yanlış olacaktır, dedenin olaylara verdiği tepkiler, olaylara yaklaşımı çok daha mühimdir.
filmden sonra, 'ben de senin dedenin insanlarındanım oolum' diyorsun. 'Ben de ozan kadar yaramazdım çocukken, haşim amcaların camını ben kırdım, hakan ın kafasını ben yardım, ama şimdi iyi insanım.''
ege insanın karakteristik özelliklerini en iyi anlatan,bir çok duyguyu bir arada yaşatan türk-yunan mübadelesini ve seksenler dönemini anlatırken düşündüren herkesin mutlaka izlemesi gereken çok güzel bir çağan ırmak filmi.
gökçe bahadır, çetin tekindor ve yiğit özşener'in oyunculuklarının dikkat çektiği, sinema salonundan çıkarken ince bir sızı bırakan, başarılı bir çağan ırmak filmi.
özellikle "intihar" kısmına kadar film babam ve oğlum dan daha iyi gidiyor.. gerek oyunculuk gerek senaryonun ciddiyeti babında bazen abartılmış cıvıklıklara rağmen kusursuz bir ilerleyiş var.. ancak o kısımdan sonra filmin aceleyle bitirilesi gelmiş gibi.. son kısımlarda vurgulanan türk yunan dostluğu yalanıda bütün filmin içine ediyor.
kusuru bulunmayacak oyunculuklarınsa tek zayıf halkası küçük çocuk.. gerçekten öyle muhteşem bir gıcıklık sergiliyor ki izlerken monitöre vurmak istedim.