Dağlara inip ardından koyun sürüsü gibi tekrar inip göt korkusundan etek giyip teslim olan bazı insan görünümlü maymunların türküsüdür. Her ne kadar bazıları, o yazdı, bu okudu desede Sikimde olmaz. Yazanda, okuyanda yavşaktır.
Gevheri' nin türküsüymüş. Sadece seslendirmişmiş.
Grup yorum' un ne olduğu belli.ne amaçla söylediği belli. Grup yorum bu türküyü söylerken malum kişileri Dağlara gelincik toplamaya çağırmıyor. Annelerin gelinciklerini solduruyor. Bunu da anlamak zor olmasa gerek.
Sizi gidi tatlısu solcuları ...
Sizi gidi sevgi pıtırcıkları...
Olm siz gerizekalı mısınız lan :d kimisi PKK propagandası türkü demiş kimisi türk marşı falan demiş :dd lan türkü işte aq ne marşı ne propagandası. 300 yıllık türkü.
Maalesef bu unlu guzel turkumuzu bazi faşolar baska bir yerlerinden anlamaktadir. Unlu turk ozani gevheri' nin yazdiğini da bilmezler bunlar şimdi bu parçayi.
18. Yy'da yaşayan halk ozanımız "gevheri" ye ait bir şiirdir. Adam mederese eğitimi görmüş türk bir şair. Bir anadolu türküsünün pkk sempatizanlarının sahiplenmesini, marş haline getirmesini hiç anlamış ve sindirebilmiş değilim. Şiiri besteleyen grup yorumun olabilir ama bu amaç için kullanılması çok çirkin. Nerde bir eylem görsem ya da 3 5 sempatizan bir araya gelmiş bu türküyle halaya duruyorlar. Türküden soğumuştum resmen bir dönem.(sadece bir dönem hala çok sever dinler ve söylerim)
94'te mhp'de seçim şarkısı olarak kullanmıştır. Hatta grup dava filan açmış (kafalara bak halk ozanı dediğimiz adamın şiirini kullanmaktam ötürü davacı olmuşlar)
bunlar hep bizim olana sahip çıkmayışımızdan kültürümüzü örfümüzü adetimizi okumaktan öğrenmekten aciz oluşumuzdan kaynaklanıyor. Mustafa kemal Atatürk'te bu durumu özetleyen güzel bir söz söylemiştir:
"Milletimizin dehasının gelişmesi ve bu sayede lâyık olduğu uygarlık düzeyine ulaşması, hiç kuşkusuz ki, yüksek meslekler sahiplerini yetiştirmekle ve millî kültürümüzü yüceltmekle mümkündür.” der sözü bitiririm.
1993 senesinde Yüksekova'da ilk yerel radyo istasyonu kurulur. Birgün sunucunun yayına girmesiyle telefon çalar ve radyodan istek parçası sunulur: - Evet şimdi dağlardaki kardeşlerimizden istek parçası var. "Dağlara gel dağlara" isimli türkü dağdaki gerillalara gelsin.. Parça çalınmaya başlar ve aradan 2 - 3 dakika geçmiştir ki; bir anda pat küt diye kapı kırılma sesi gelir yayından. Sunucu türküyü yarıda keser ve sonra sesi titreyerek yayını devam ettirir. -Ee..ee.ee.vet! Şimdi BORDO BERELi abilerimiz geldiler ve istek yaptılar. Belkıs Akkale'den "Dağlar Seni Delik Delik Delerim" isimli türküyü hep beraber dinliyoruz...
yaşadığımız cografyada her hangi bir şekilde (ki bunun sınırı yok) başına bir hal gelen herkes dağlara gelseydi dağlara avmler oteller açılırdı. Bu hususta dağa çıkmayıp ranta meydan vermeyip kaderine razı olan insanlara bravo. yani kısaca güzel bir şarkı türkü vs.
Bakmayın itin köpeğin sahiplenmeye çalışmasına, büyük türk ozanı gevheri'ye aittir. bu millet tarihinde dağa çıkanın eşkıya mı haklı mı olduğunu çok iyi ayırt etmiştir. Sizin gibi üç beş köpek sürüsünün yeri milletin nezdinde bok çukurudur.