100 yıldır demokrasi ile yönetilen bir ülkede sorulan en aptalca soru. ee amk görmüyor musunuz eşit işte! atatürk bu sözleri duyaydı kahrında perişan olurdu.
Keske sadece okumayla olsaydi bu isler. Ama dagdaki coban yanlış benzetme. Bende cobanim.
Ki mevlananim bi sozu var,
Coban bile hic bisey bilmiyorsa, suruyu idare etmesini biliyordur.
Sacma sapan benzetmeler yapip insanlara siyasi goruslerinizi dolandirmayin.
aysun kayaci cok mu aydin? ne zamandan beri orospular ulkeyi yonetir oldu denilesi sorudur. evet. oy vermek gotunu acmaya benzemez. ulkede illa soz hakkinin olmasi demec verebilmeniz icin gotunuzu acmakmi gerekiyor. coban kesmiyor mu seni aysunkayaci .?
Kesinlikle mantık durumudur. Adam belki görüyor bir şeyleri valla tanıyorum bir kadın yaşlı okumamış haa bir şeyleri görmemiş değil. Fakir değil bir şey değil. Yani imkan olarak kötü durumda değil. Hepinizden düzgün konuşuyor.
aptalca bir sorudur. diyelim ki elitlerin içinde doğdunuz, büyüdünüz. milletin adını tvlerde duyduğu yabancı kolejlerde eğitim gördünüz. tebrikler Türkiye cumhuriyetinin aydın ve elit kesimine dahil oldunuz. sayınız biraz az çünkü elitlerin sayısı az olur. çok manyak eğitimler almış siz değerli at kafası, sanki sizin gibi düşünen çok insan varmış gibi, sanki bu ülkede herkesin oyu eşit değilmiş gibi onlar köylü, onlar çoban, onlar ezik diyerek, yobazlar, cahiller diyerek kendiniz gibi düşünen insanları da incitecek açıklamalarla insanların gözünde kendinizi sıfırladınız. artık kitaplar yazıp, sizin gibi düşünen gazetelerde köşe yazılarında bu köylüler bizi anlamıyor, aptal bunlar diyerek aydını olduğunuzu iddia ettiğiniz halkı kıyasıya aşağılayabilirsiniz. bu cahiller bizi anlayamıyor diye feryat edebilirsiniz. nitekim elitler de böyle yapar.
birdir arkadaş. birdir. eğer düzenin aristokrasi değilse birdir.
buna değildir diyen adamların azılı cumhuriyet sevdalıları olması ise oksimorondur ama. ha ayrıca buna değildir diyenler kendi halkına anadolu çomarı diyecek kadar da adilerdir. o da başka bi tartışma konusu.
şimdi toplumu sınıflara ayırmak mantıklı mıdır? pek tabii mantıklı değildir. emek bakımından üstte olanın, bilgi bakımından altta olması, bilgi bakımından üstte olanın, emek bakımından altta olması gibi çok hiyerarşi içermeyen ama yine de karmaşık bir durum, oyların değerini eşit kılar.
eş değerdir tabi...meydanlarda eşitlik diye bağıranlar burada çobanla benim oyum bir mi diyor, başka yere gidiyor özgürlük sloganları atıyor iş başörtüsüne gelince protestolar başlıyo başörtülü istemiyoruz sloganları atılıyor siz gerçekten ne istediğinizi biliyormusunuz yoksa herşey bizim menfaatlerimizde olsun gerisi bizi alâkadar etmez mi diyorsunuz. siz neyi istediğinizi bildiğinizde iyi muhalefet olduğunuzda başakiler gider veya ülke daha iyi bir konuma gelir.
herkes ama herkes kendisini kimin daha iyi yöneteceği konusunda fikir yürütebilme hakkına sahiptir. akli dengesi yerinde olmayanlara ve bu konuda engeli olanlara zaten oy kullanma hakkı ve sorumluluğu verilmiyor. ama dağdaki çobanın kendi geleceğine karar verme hakkı bir aydının bu kararı verme hakkından daha az değildir, olamaz.
öte yandan bu işin bir de sınıfsal önemi var. demokrasi kelimesindeki demos sözcüğü, biraz da aşağılayıcı olarak sıradan vatandaş anlamındadır. yani demokrasinin özünde bu vardır. elit bir zümrenin değil, sıradan vatandaşın reyi.
emin olun bu ülkeyi aydınların eline versek, şu ankinden fersah fersah daha kötü bir ülkede yaşıyor olurduk. çünkü en büyük ekonomik krizlerden sonra bile öncelik ekonomiyi düzeltmeye, fakir vatandaşı zenginleştirmeye verilmezdi. aydın zümre de nasıl olsa sülalem rahat diyerek seçimlerde kararını bu koşulları göz önünde bulundurmadan verirdi.
eşdeğer değildir diye cevap verilecek soru. oy kullanırken, belirli bir genel kültür seviyesinin üzerinde olma şartı aranmalıdır. ülke problemlerine zerre kadar kafa yoramayacak, mantıklı çözümler üretemeyecek kapasitedeki insanlar ülkenin geleceğinde söz sahibi olamamalı. demokrasi denen kaşarlaşmış sistemde, çoğunluk azınlığı yönetir, zihniyet anlamında. bu yüzdendir ki, şu an cehalet yönetiyor ülkeyi.
yılların eskitemediği sorunsal. aslında eşit olmamalı. yani elbette eğitimli bir insan eğitimsiz bir insandan daha bilinçli davranır oy kullanırken. Hani eğitimli olduğu için parti seçerken fayda zarar dengesini daha iyi gözetir, eğitimli olduğu için bir x partisine oy vermez iddia edildiği gibi. neyse.
fakat şöyle bir şey var, ülkenin cefasını da her zaman gariban çeker. yani eğitimli adam zaten çoğunlukla bürokrasinin içindedir. her yerde iyi kötü tanıdığı vardır. işlerini kolayca hallettirir mesela. yada maddi sıkıntı kolay kolay çekmez. ama eğitimi iyi alamamış insan öyle değildir. günlük hayatta kamusal alanda bin bir eziyet çeker. derdi olur anlatamaz. anlatsa dinletemez. sadece önüne 4-5 yılda bir sandık gelir, o da derdini sandığa anlatır.
yani çobanı anlamadan düzeni anlayamazsın. sistemi kavrayamazsan aha böyle dövünürsün ben roma hukuku biliyorum beni sikinize takın diye.
Zamanında ne salak kızsın dediğim kızı şu an anlıyorum. Vatanını makarnaya satan insanlarla oy vermeyi bu kadar ciddiye alan insanların oyları aynı olmamalıdır.
Bu şekilde düşünmek demokrasiye aykırı ve demokrasiye layık olmayan kişi söylemidir. Arkadaşlar eşit eğitim hakkı sağlanmamışsa bu dağdaki çobanın suçu değildir. Üniversite mevzunu ile okuma yazma bilmeyen insan arasında büyük bir fark olabilir ama herkes düşünebilir ve kendi kararlarını verebilir. Sandıkta gidip oy kullanmalıdır. Seçme ve Seçilme hakkını bu devlet kolay kazanmadı. Lütfen saygı duyalım.
Aslında eşit olmamalıdır. Kisinin sosyo-kültürel ozelliklerine göre bir skala oluşturulup buradan cikacak verilerin toplamindaki puan katsayisina gore sandığa yansimalidir. Bunlar örneğin;
- eğitim durumu.
- devlete olan borç durumu.(gecikme arttikca farklilik gostermeli)
- faturalarini odeme aliskanligi.(evet hırsız kürtlerden bahsediyorum)
- vergilerin düzenli ödenmesi ve miktarı.
- daha önce hüküm giyip giymemesi.
Vs.
Boyle bir sistem çok daha adil olacaktır muhtemelen.
Oncesinde dagdaki cobanla aydin kisinin secilme hakki ortak mi diye sorulmasi gereken soru. Tc vatandasi olup gerekli sartlari yerine getiren herkes milletvekili bakan hatta cumhurbaskani bile olabilir. Peki meclisteki kac siyasetci yetkin kisi, kaci siyasi bilimler veya ilgili bolum mezunu. Hadi imkanlar sebebi ile ilkokul terk olan ama kafasi basan adami meclise sokarsin anlarim ama onu bakan yapmak ne diye? E tabi halk akillanmadikca siyaseti kariyer olarak degil de hobi olarak yapan cok siyasetcimiz olur. Anliyacaginiz oy verenden cok oy verileni tartismak lazim. Ha yok ille soruya cevap ver diyorsaniz cevap vermek istemiyorum cunku kafamdaki dusunce ne hosunuza gider ne de insancil bir yaklasim.