gelecekte yapmak istediğim, çok övülen ve icra edenlere gıpta ettiğim bir spor dalıdır.
eskiden okul zamanlarında çok fazla yürüyen ve tepe inip çıkan birisi olduğumdan mıdır, yoksa ailevi kökenlerden midir nedir hep dağlara tırmanmayı arzu etmişimdir. bolkar dağlarının, toros dağlarının fotoğraflarını görmüş, uzun seyahat zamanlarında aydın ve afyon dağlarını saatlerce gidip gelmiş birisi olarak kişiyi oldukça cezbettiklerini düşünüyorum. o yüksekliğe tırmanmanın verdiği doğayı bir noktada da olsa yenme hissiyatı, o manzara, o doğa yapısı ve zirvedeki yalnızlık durumu bile insanın başını döndürmeye, gerekli aletleri alıp en yakın dağa tırmanma isteği yaratıyor.
tırmanırken yaşanılan o kadar zorluk sırasında ulan zorum ne geliyorum buralara hissini bolca yaşatır. ancak o zirveye ulaşıp o manzara ile karşı karşıya kaldığınız an için kendinizle gurur ile dolar taşar ulan bu bilmem kaç bin metreye ben kendim çıktım lan diye geçirirsiniz içinizden...
bir de emin olabilirsiniz hayatınız boyunca yiyeceğiniz en lezzetli makarnalar dağda pişirdikleriniz olacaktır. artık açlık ve yorgunluk mu yoksa psikolojik mi bilemeyeceğim ama bu böyle.
Dağcılık bütünlüğü olan spor kültürüne bağlı olmakla birlikte, kendine has özellikleriyle diğer spor dallarından ayrılır. Dağcılık bir bütündür dedik çünkü kaya tırmanan birisi dağcı değildir. Ya da sadece kapalı salonlarda tırmanış yarışmalarında birinci olanlar dağcılıkta bir numara olamazlar. Dağcılık, tırmanış gibi parçalarıda içerisinde barındırır. Dağcılık dağlarda yaşanan, içerisinde tırmanış, buz tırmanışı kimi zaman saatlerce yürünen kimi zaman günlerce çadırda çıkılamayan kimi zaman fırtınalarda gerçekleştirilen tırmanışları içeren kendine has tekniği ve etik değerleri bulunan dağa kendi imkanlarıyla tırmanıp kendi imkanlarıyla inmeyi planlayan bir risk sporudur.
Ayrıca diğer sporlardan ayrılır çünkü alkışlayanı yoktur. Bir şey olur diye bekleyen sağlık görevlileri yoktur. Spora özgü düzenlenen yerler bulundurmaz dağcının bulunduğu koşullara göre kendini düzenlemesi gerekir. Hatta K2 gibi bir dağa tırmanmayı başaran sporcunun bırakın para kazanmayı tebrik edeni bile sadece dağcılardan oluşur maalesef. Olimpiyatlara sadece katıldığı için altınları toplarken diğer sporcular. Dağcı ise ekonomik açıdan da sürekli sıkıntılarla boğuşur. Ayrıca dağcılık belirli bir zamana kadar yapılmaz dağların tadına varan ömrünün sonuna kadar o tadın peşini bırakmaz.
Dağcılık, yeryüzündeki bunca düzlüğü bırakıp dağlara koşmaktır.Reklamlar, belirli zaman dilimlerinde "ateş seni çağırıyoooo" diyerek fısıldasa da, dağlar, insanlara "geliiiin" diye bağırmaktadır.
insanlığın vahiyle buluşması dağlarda gerçekleşmiştir.
Hz. Muhammed Hira dağında,
Hz Musa Tur dağında,
Hz.isa Zeytin dağında vahiy almıştır.
Sezai Karakoç "dağ çağrısı" adlı makalesinde dağ konusunu irdeler. http://www.sonpeygamber.info/dag-yolcusu
malzemelerini kulübün sağladığını duyarak sevinç içerisinde katıldığım ekstrem spordur kendileri. malzeme olarak sadece çadırın verildiğini duymam beni bu spordan koparmadığı gibi bütün paramı dağcılık uğruna harcamama sebep olmuştur.
negatif bölgelerin risk taşıması cezbedicidir. lakin emniyet güvenliğinden yana bir problem çıkmazsa sokakta yürümekten daha güvenilir bir spordur. emniyet küçük kaya deliklerine dahi alınabilir. benim tercihim bu yöndedir. şiddetle tavsiye edilir.
düzgün bir fizik isteniliyorsa yapılması gereken başlıca sporlardandır. yapay duvar aktiveteleriyle tecrübe kazanılır.
sonra hoca gözetiminde, tırmanış ve salınım hareketleri yapılır.
ölüm riski yüksek olan spordur.
çekiciliği de zaten bu olan spordur.
Pahalı bir hobi olmakla beraber insanı hem fiziksel hem de psikolojik olarak geliştiren spor dalı. Bir kere zirvenin tadını alıp bulutlara yukarıdan bakıldımı vaz geçilmesi zordur. Alt branşları aşağıdaki gibi sıralanabilir,
(bkz: Alpin dağcılık)
(bkz: Kaya tırmanışı)
(bkz: Boulder)
(bkz: Sportif Tırmanış)
profesyonel olarak yapılması ciddi ekonomik güç isteyen uğraş/spor. bir ara ciddi manada 3 büyük zirve planımın rotasını çizip sonra maddi yetersizlik yüzünden iptal ettiğim hayalim.