Yaklaşık 10 yıldır bisiklet sürdüğüm için bu konuda fikir belirtme gereği duydum.
Şehir içi kullanılacaksa kesinlikle bulaşılmaması gereken bisiklet türüdür. Çok hantal ve şehir içi hiçbir işinize yaramayacak olan amortisör ve 2.2 mm arazi araçlarının lastiğini andıran lastikleri sayesinde tüm gücünüzü ve bisiklet sürme hevesinizi sikıp atar.
Ha hem şehir içi hem de DÜZENLi OLARAK araziye gidiliyorsa ve bir şehir ya da yol bisikleti alacak durumunuz yoksa alınabilir. Araziye girmeyecek isen sakın bulaşma.
Şehir içi kullanım için tavsiyem yol bisikletidir. Eğer bisiklete yeni başladıysa kullanacak kişi , amortisörsüz şehir bisikleti veya kilitlenebilen amortisörlü şehir bisikleti tavsiye ediyorum.
belli bir eşiği geçince bağımlılık yapan alet. güzel tarafı hem spor yapıp hem de normalde gitmeyeceğiniz yerlere bununla gitmeniz. 100-150km aralığında rampalı bir rotayı bitirdikten sonraki his paha biçilemez. henüz kamplı rotaya çıkmamış olsam da onun keyfinin çok daha fazla olduğunu düşünüyorum.
genellikle babaların ne gerek var o kadar para vermeye dediği bisikletler. hayır 200-300tl lik sokak aralarında çocukların sürdüğü çift amartisörlü 20 kiloyu bulan çelik yığını bisikletler değil. mümkünse karbon fakat para yetmediği için alüminyum kadrolu hidrolik disk frenli tekrar para yeterse rockshox veya fox maşalı ve iyi bi vites gruplu bisikletler
Severek yaptığım downhill olayına girince ruhsal rahatlama bakımından tavan yaptığınız fiziksel olarak ağaca çarpıp ağaca çarpmış gibi hissettiğiniz 30 metre yükseklikten atlayan insan üstü hayvan türlerini içersinde barındırdığı spor dalı izmirde yapmak isteyenler bana pm atabilir
bisiklet turleri arasinda her ne kadar dag bisikleti olarak siniflandirilsa da kendi icinde de kullanim amacina gore kategorileri vardir; freeride, cross country, all mountain, xc race, dirt jump ve downhill gibi. piyasada ucuz cin modelleri 200 tl civarindan baslar iyi markalarda on bin tl'nin uzerince cikabilir.
ilk olarak kaliforniya'da 1970'lerin sonunda ortaya cikmislardir ve gary fisher tarafindan ozel olarak uretilmeye baslanmistir. daha sonra ise specialized firmasi seri dag bisikleti uretimine gecmis ve dag bisikleti herkesin kullanabilecegi bir bisiklet modeli haline gelmistir.
kullanim amaci her ne kadar patika yollar olsa da, ulkemizdeki asfaltin genel kalitesi orman patikalari ayarinda oldugundan rahatlikla sehir ici kullanilabilir, genis lastikler yoldaki izgaralara girmeyecegi icin insana ayri bir guven duygusu verir. asfaltta biraz daha iyi performans alabilmek icin dissiz lastik taktirmak iyi sonuc verir.
kisitli butce ile baslangic yapacaklar icin sedona, kron vb. yerli ureticilerin giris seviyesinde 600-700 tl civarinda olan dag bisikletleri iyi bir secim olabilir. her halukarda cin mali super market bisikletlerinden uzak durmak gerekir, kucuk bir orman turu bu tip bisikletler ile burnunuzdan fitil fitil gelebilir.
ulkemizde specialized, marin, scott, trek, corratec, giant, merida, cannondale vb. gibi kendini kanitlamis dunyaca unlu markalarin bisikletleri bulunmaktadir, fiyat olarak yerli markalarin biraz uzerinde olsalarda o fiyat farki kaliteye yansir.
şehir dışı mekanlarda, patika ve toprak yollarda hatta yol olmayan yerlerde kullanmaya müsait, özellikle de spor amaçlı olarak dizayn edilmiş özel bisikletlerdir. diğer bisikletlere göre daha hafiftirler. özel donanımları nedeniyle oldukça pahalıdırlar. 5000- 8000 tl civarı fiyatta olanları bile vardır.
Sağlam yapısı ve kalın lastikleri ile arazilerin zor koşullarına dayanabilen bisiklet türüdür.ayrıca istanbulda kullanmak için en uygun bisiklet türü. *