tam olarak anlaşıldığı gibi değil, ilk kullanımlardaki anlamı '' dayanak '' olan sözcük daha sonraki zamanlarda yalnızca mecazi anlamı ile kullanılır olmuş. aslında '' dayak cennet'ten çıkmadır '' sözündeki ''dayak'' ''asa'' dır.
peygamber asası yani...
ne anlatmak istediği açık olmayan sözlerdendir. dayak gerçekten cennetten mi çıkmadır yoksa cennetten mi kovulmadır onu bilemem. ancak cennet ile illa bir ilgisi kurulacaksa sanırım cennetten çıkan şey dayak değil cezalandırmadır. dayaktan kasıt pekala bu olabilir. bazı yerlerde bunun aslının sopa cennetten çıkmadır şeklinde olduğu yazılmaktadır ki, bu da olabilir. bu durumda dayak aslında dayanak demekmiş...emin değilim. dayanak ile cennet arasındaki ilişki o kadar da açık değildir. bir de musa peygamberin asası ile ilişkilendirenler olmuş. güya cennetten çıkan o sopaymış da zaman içinde sopa dayak şekline dönüşmüş...eh işte...belki. olabilir de, olmayabilir de
cennet anaların ayakları altındadır ve dayak cennetten çıkmadır sözlerini bir potada eritip tekrar yoğunlaştırırsak çocukken kaçtığımız uçan terliklerle birlikte cennetten de kaçmış bulunuyoruz.*
dayak cennet den çıkmadır, söylemi ilkel insan düşüncesidir. bir çocuğa veya bir yetişkin insana dayak atmak ile hiç bir sorunun üstesinden gelinmiyeceğini düşünemeyen insan davranışıdır.
aslında cennetten kovulmuştur,cennetten kendi isteğiyle çıktığına dair yalan beyanda bulunup saf insanları kandırdığı için de birdaha cennete alınmamıştır.
dayak atılası mübah olmuş kişilere, moral depolama açısından söylenen söz. bu sözde geçen cennet kelimesi aslında hepimizin bildiği cennet değildir. cennet-i eşşek'dir. yani eşşekler cennetidir.