Gerçek ismi Davut Ağbaba ‘dır. Dedesi Kaltık Mehmet Ağa tasavvuf şairiydi. Saz çalma, şiir söyleme ve türkü yakma zevkini dedesinden aldı. (d. 1925, Çayırlı,Erzincan- ö.1985,Sivas)
"Bu meydana girmez cahil cühera,
Aklı beşer ermez böyle eşar'a.
Secdem didaradır, değil duvara;
Halka namazını kılın gaziler.."
Aşık geleneğinin usta ismi, emektar sanatçısı..
1925 erzincan, çayırlı doğumlu olan sulari, onu halka aşık eden geleneğini Dedesiyle öğrendi. Dedesi Kaltık Mehmet ağa içirdi ona bade şarabını..
O dönemde yetiştiği çevrede anlatılan destanları, masalları şiir haline getirerek adeta yöresel vir tahlil yaptı.
4 yıl kadar bir sürede bölge radyolarında usta sanatçı olarak çalıştı. Aşık Daimi'nin ustalığını yaptı.
erzincan'dan istanbul'a at üstünde gittiği söylenir. kemeraltı'nda tesadüfen gördüğüm yaşlı bir bağlama ustasına göre, davut sulari bağlamasının sapının ince olmasını hiç sevmezmiş ve bu duruma çok kızarmış. dolayısıyla ona bağlama yapmak her yiğidin harcı değil imiş.
aslen dersimli(tuncelili)dir,tunceliden erzincana göç etmişlerdir.kızı edibe sulari,sivasta katledilmiştir,torunları berrin ve öznur sulari dedelerinin izinden giderek halk müziği yapmaktadırlar.davut sulariyi saygıyla ve minnetle anıyoruz biz de...
Dünya arsızındır fırsat pirsizin
Rabet yalancının refah hırsızın
Azap yoksulundur göçük yersizin
Sararıp da solmak reva mı bize
Aradan kalktımı hürmetle hatır
Gelen günler geçen günü aratır
Mazlum davut sulariyi ağlatır
Sefil sergan olmak reva mı bize
Erzincan'ın Çayırlı ilçesinde 1926 yılında doğdu. Büyükannesinin çocuğu olmadığı için babası Veli çocuğunu nenesine vermiştir. Nüfus kaydı Rindi Hanım'ın üzerine yapılmıştır. Dedesi Kaltık Mehmet Ağa tasavvuf şairiydi. Dedesi genç Davut'a saz çalma şiir söyleme ve türkü yakma zevkini aşıladı.
Aşıklık geleneğinin halk şiirinin her türünde başarılı örnekler vermiştir. Davut Sulari'nin yaktığı türküler bugün dahi usta halk türküsü sanatçıları tarafından TV de ve kasetlerde okunmaktadır. Ankara ve istanbul radyolarında 4 yıl usta bölge sanatçısı olarak çalıştı. Davut Sulari 1955 yılından itibaren Konya'ya gelir özel şiirli türkülü programlar sunardı.
Aşıklar bayramının Konya'da yapılmasında emeği geçmiştir. Usta aşık türkü atışma güzelleme dallarında büyük bir yetenek sahibiydi. Doğu Anadolu da asırlardan beri dilden dile anlatılan efsaneleri menkıbeleri şiirleştirir sazıyla etkili bir makam ve deyişle dost meclislerinde sunardı. Bütün ömrünü aşıklık geleneğine sadık kalarak sürdürdü. Sulari yi sazından sazını Sulari den hiçbir zaman ayrı düşünmek mümkün değildi. 17 Ocak 1985 tarihinde Davut Sulari bir aşıklar meclisinde Erzurum'da yanık yanık türkü yakarken bu dünyadan göçtü.*