davos zirvesi sırasında rte nin yaptığı çıkış sonrası, sakin ve berrak bir zihin ile neden-sonuc ilişkisi içerisinde yapılan kişisel değerlendirmedir.
tanımın tanım olsun , moderatörüm güzel olsun dedikten sonra devam edelim.
neler oldu?
şimdi, rte nin yapmış olduğu çıkışı hepimiz ekrandan izleyerek öğrendik, ardından türk basını tarafından, aslan kaplan nasılda çaktı ağzının ortasına, şeklinde halka sunuldu. daha da bir heyecanlanarak kimisi kahramanını kutlamak için havaalanlarına kadar gitti. orada akp li teşkilatçılar ise filistin ve türkiye bayraklarını gelen kalabalığa dağıttı. kalabalık apar topar çıkmıştı evden bayrak filan almayı akıl edemedi, ya da oraya gidenlerin evinde zaten türk bayrağı yokru, 29 ekimlerde cama astıklarımızdan hani.
neyse efendim bu vesile ile hem filistin hem türkiye bayrağı edinilmiş oldu, akp li teşkilatlarca dağıtılan bayraklarında coşkusu ile vatan savunması yapan kahraman türkiye ye indi.
olaylar doğaçlama mı?
öncelikle rte nin davos a giderken verdiği demeçler zaten gergin bir söyleşinin gerçekleşeceğini gösteriyordu. ayrıca bu tip olayın tartışılacağı mekan davosmuy du, yada bu tartışmalar, yani uluslar arası diploması canlı yayınlar ile yürütülür mü? bunların cevabını hepimiz biliyoruz. gelinen nokta şudur ki, davostaki canlı yayın musabakası bir sorunu çözmek adına yapılmamıştır, bu tip sorunlar da zaten çok daha teferruatlı çıkar ilişkileri ile güdülür, ekonomik, toplumsal tarihsel yapılar ile strateji çizilir ve taraflar anlaşır. demek ki canlı yayının amacı farklıyıdı
neydi bu amaç, rte nin dünya ya müslümanların lideri olarak lanse edilmesiydi.
neden rte neden türkiye?
iran müslüman ülkeler ve halkları nezdinde saygın bir yere sahiptir, mezhep çatışmalarının aşıldığı noktada iran ezilen arap dünyasının lideri olma konumuna geçebilir. bağımsız olan, irandan yönetilen günümüz iranı bu anlamda, emperyalistler için çok ciddi bir tehlikedir. bağımsız lider bir müslüman ülke ;iran.
bu andan itibaren irana bir alternatif aranmalıdır. emperyalizmin suyunda bir bir hükümet, bağımsız olmayan bir ülke. işte bu noktada türkiye devreye girer. müslüman türkiye, bağımsız olmayan bir devlettir. eğer hem kendi halkı içinde hem de arapların gözünde lider konumuna getirilirse, iran tehlikesi ortadan kalkacaktır.
rte nin ve akp nin görevide bu şekilde yönlenir. tartışma sonunda ezilen müslümanların lideri konumuna bağımsız olmayan türkiye oturtulmuştur. televizyonda canlı canlı, türkiye ve bop eşbaşkanı rte arap ülkelerinin liderliğine oturtulmuştur.gelen tepkiler ortadadır.
rte samimi olabilir mi?
aslında bu soruyu cevaplamak için dahi olmaya gerek yoktur, başına çuval geçirilen askerleri gördüğünde neredeydi bu milletin onuru, abd ye bir nota verelim diyenlere, ne notası müzik mi ? diye soran bu adam. kıbrıs ta, burası türk yurdudur, kimi nereden kovuyorsunuz demeyip, annan planını onaylayan bu adam değilmi nerede vatan onuru. barzaniye haddini aştı demekten başka ne dedi şu ana kadar. bu yiğitliğin 10 da 1 ini şehit olan evlatlarımızı göre göre, ıraktaki sözde devlete gösterdimi. ilk kez böyle esti rte, ilk kez aklına geldi millet onuru, bunca onursuzluğu yaşatırken.
peki sonuç?
bu olay amerikalı stratejistlerinde açıkca dediği, uzun vadede osmanlı devleti sınırlarına benzer bir hakimiyet alanına sahip bir türkiyeyi önümüze koyacak. türklerin yönetmediği, bağımsız olmayan yeni bir siyası oluşum. hem araplara hem türklere de yazık olacak. akıllı olma vaktidir.
çıkarılabilecek en büyük sonuç imf le olan görüşmelerin artık tavizlere kapalı olduğu mesajının verilmiş olmasıdır. türkiye imf ile görüşmeleri askıya almış, imf ise görüşmelere 10 gün ara verildiğini bildirmiştir. asla kabul edilemeyecek olarak nitelendirilen şartların reddinden sonra imf yeni bir planla türkiye ile görüşmek isteyecek, türkiyede uygulanmakta olan ekonomik pakete uygun öneriler getirecektir.
bunun yanında başbakan'ın ortadoğuda barış görüşmeleri sırasında sergilediği tavır, türkiye'nin büyük güçler karşısında bile ezik durmadığını ve de durmayacağını göstermiştir. manevi anlamda bu getirisini de sayabiliriz.
arap dünyasında gerçekleşen tayyip mitingleri ve haber ve yorumlarına bakarsak bu başlık altında yapılan tespit hiç de mantığa aykırı görünmüyor. abd güdümünde bağımsız görünümlü islam dünyası lideri.. üstelik müslüman halkların tam desteği şimdiden sağlandı bile. abd açısından ahmedinejad dan daha tercih edilir olduğu kesin.